Hírsaláta

2010. március 16., kedd, Belföld

DÜHÖNG A ROMÁN NACIONALIZMUS. A Székely Önkormányzati Nagygyűlés határozatai hisztérikus reakciót váltottak ki román sajtóberkekben. Elővették az összes nacionalista vezért és szónokot, s valamennyien elmondták, hogy ezek a renitens magyarok milyen bűnös gondolatokkal próbálják meglazítani az oszthatatlan román állam egységét.

Vadim Tudor, Gheorghe Funar le nem esett a képernyőkről, irritált magyarellenes szónoklataiknak se vége, se hossza nem volt. Ráadásul bekeverték hőbörgéseikbe a marosvásárhelyi fekete márciust, elsiratták Mihai Cofariut, a libánfalvi hőst, akit nyomorékra vertek a gonosz magyarok, s úgy akarták beállítani, mintha magyar lett volna. Egy szó, mint száz: ha március idusa, magyarellenes hullám a román írott és elektronikus médiában.

PROSTITÚCIÓS BOTRÁNY KOLOZSVÁRON. Két Kolozs megyei parlamenti képviselő, egy megyeitanács-tag, egy volt várositanács-tag, valamint a kolozsvári regionális postaigazgatóság vezetője, a városi rendőrség parancsnokhelyettese, továbbá üzletemberek, klub- és szállodatulajdonosok, sportolók és újságírók neve is szerepel egy emberkereskedelem és prostitúció miatt készült bűnvádi dossziéban, melyet a megyei Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Nyomozati Főosztály (DIICOT) állított össze. Az ügyet februárban kezdte tárgyalni a Kolozs Megyei Törvényszék. Az Evenimentul zilei arról adott hírt, hogy a vallomások szerint az exkluzív, a vendégek számára csak ajánlásos alapon látogatható Nana Club kliensei pénzért kaptak szexuális szolgáltatásokat. A klubban kábítószert, ecstasy tablettákat is felszolgáltak a vendégeknek. Az érintett politikusok és ismert személyiségek egyelőre mindent tagadnak.

CSÖKKENHET A HELYI TANÁCSTAGOK SZÁMA. Vasile Blaga belügyminiszter Brassó-Pojánán azt mondta, elképzelhető, hogy 25 százalékkal csökkentik az önkormányzati képviselők számát, és ezzel együtt azt is bevezetik, hogy a tanácsüléseket a polgármester vezesse. Ezt a közigazgatási törvény módosítása tartalmazná, melynek tervezetét az ősszel nyújtanák be a parlamentbe. A törvény módosításaitól a helyi közigazgatási intézmények hatékonyságának fokozását reméli a kormány. (Paprika Rádió)

NINCS PÉNZ KÖNYVRE. Mintegy harmadával, 30—35 százalékkal csökkent az eladott könyvek száma Romániában tavaly a 2008-as adatokhoz képest. 2009-ben mintegy 70 millió euróra becsülték a romániai könyvpiac értékét. Az országban évente 8000—10 000 irodalmi művet adnak ki, azonban ennek jelentős része nagyon kis példányszámban (200—300) jelenik meg. A kulturális kutatóközpont felméréséből az derül ki, 2009-ben a romániaiak 51 százaléka nem vásárolt könyvet, míg 2008-ban ez az arány 45 százalék volt. Ennél többen, a lakosság 71 százaléka nem vásárolt filmet (2008-ban az arány 53 százalék volt), és 63 százalékuk nem vásárolt zenét (2008-ban 30 százalék). (Mediafax)

RENDŐRREL ELLENŐRZIK, BETEG-E A BETEG. Változtat a betegszabadságok felírásának rendszerén az egészségügyi minisztérium. A jövő hónaptól bevezetésre kerülő új szabályok szerint a betegszabadságon levő alkalmazottat a munkaadója, az egészségbiztosító, sőt, akár a rendőrség is meglepheti lakhelyén, hogy ellenőrizze, valóban otthon lábadozik-e. A visszaélések esetén kiszabható büntetések a kétszeresükre nőnek. (Szekelyhon.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2010-03-16: Közélet - Kuti János:

Villásreggelik (A múlt hét)

Elnökünket és kíséretét palotájában fogadta villásreggelin Akihitó japán császár és neje, Michikó. A román császár, Băsescu felesége, Marichico is részt vett a früstükön. Sajnos, a jelentések nem szólnak arról, ami minket, a császári palotákba soha el nem jutókat érdekel.
2010-03-16: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Zavarkeltés Kolozsváron
Székelyföld nem Románia! felirattal vegyült az utcán felvonuló kolozsvári magyarok közé az Új Magyar Gárda Székely Szakaszának öt tagja. Az ünnepség végén a rendőrség elvitte vezetőjüket, mert „fasiszta jelkép volt a kabátján".