Árpád-kapu

2007. június 6., szerda, Nemzet-nemzetiség
A hét végén a Haszmann Pál Múzeum udvaráról csernátoni cserefából faragott-ácsolt székely kapu indul útnak Magyarországra. A ,,postás", aki kézbesíti, nem tévesztheti el a címet, a sapkafán, a dupla galambdúc alatt ott áll a felirat: A kaput állíttatta a Református Egyházközség indítványára Túrkeve város népe közadakozásból és Túrkeve város önkormányzata az Úr 2007. esztendejében. Az Úr 2007. esztendeje egyébről is nevezetes, amelyről a kapu homlokára vésett felirat ad hírt: ÁRPÁD-KAPU, AMELY ÁLLÍTTATOTT ÁRPÁD VEZÉR HALÁLÁNAK 1100 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA.

A felső-háromszéki kötött székely kapu dupla galambdúca állványon, a kapu alkatrészei a múzeumudvar pázsitjára állított állványokon várakoznak az utolsó simításokra, hogy a hét méter hosszúságú sapkafa és a testes galambdúc szállítására alkalmas jármű Haszmann József, Lajos és László kíséretében a kunhalmairól, gyógyfürdőiről neves alföldi településre utazzon. Nekünk, háromszékieknek a Hortobágy, Berettyó melléki mezőváros azért is érdekes, hogy a határában szintén fellelhető a Csörsz árka vagy Ördögárok, amelyről a mi Rétyi Nyírünk és az ehhez fűződő mondák nevezetesek. Haszmann József tartogat számomra más meglepetést is. Az udvarról beinvitál a faragóműhelybe, ahol a kapu számomra addig ismeretlen ékessége a különböző tartósító kenceficékre vár. A kaputükörbe egy felnagyított tarsolylemez mintázatát faragták. Az ázsiai ornamentika a kapufelirattal összhangban az Árpád-kort, a honfoglalást megelőző időket is képbe hozza, s a kaputükör másik oldalán található művészi faragású, 1903-as városcímer a 13. század elejéről adatolt település, a magyarság ezerszáz éves történetének folytonosságát érzékelteti.

Nem csak az alföldi település históriáját, hanem a Kárpát-medence egészének történetét, mert az építményen helyet kapott az is, hogy a kapu Alsócsernátonban, Háromszék megyében készült.

Minderre mintegy ráadásként azt is megtudom, és látom is, hogy egy másik székely kapu szintén útra készen pihen a múzeumudvar pázsitján. Ez a sárréti Szeghalomra utazik, Békésbe, ahol a katolikus temető bejáratát díszíti majd. Születésének érdekessége, hogy a kapuállítás költségeit egyetlen, Szeghalomról Németországba származott férfi vállalta.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 295
szavazógép
2007-06-06: Nemzet-nemzetiség - Pásztori Tibor Endre:

Lélegzetvétel

Lehetsz-e holt, ha emlékemben képed ragyog...? (Byron) Mert az emlékezés — szemben az ábrándozó, szót hasztalan halmozó szólamokkal — alkalma az erélynek, tetterőnek és tapintatnak összhangján történő ünnepi számadásnak.
2007-06-06: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Bush kiáll a rakétapajzs mellett
Az amerikai rakétavédelmi pajzs Európába telepítendő elemei tisztán védelmi jellegűek, nem irányulnak Oroszország ellen, és senkit sem veszélyeztetnek ― jelentette ki George Bush amerikai államfő tegnap Prágában. ,,Meg vagyok győződve arról, hogy mindezt barátomnak, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is sikerül elmagyaráznom ― mondta Bush. * Vlagyimir Putyin vezetése alatt Oroszországban kisiklottak az ígéretesen induló reformok, és nincs előrehaladás a demokrácia terén ― jelentette ki George Bush egy demokráciával, biztonsággal és az emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi konferencián Prágában.