Röviden

2007. június 6., szerda, Világfigyelő
Bush kiáll a rakétapajzs mellett

Az amerikai rakétavédelmi pajzs Európába telepítendő elemei tisztán védelmi jellegűek, nem irányulnak Oroszország ellen, és senkit sem veszélyeztetnek ― jelentette ki George Bush amerikai államfő tegnap Prágában. ,,Meg vagyok győződve arról, hogy mindezt barátomnak, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is sikerül elmagyaráznom ― mondta Bush. * Vlagyimir Putyin vezetése alatt Oroszországban kisiklottak az ígéretesen induló reformok, és nincs előrehaladás a demokrácia terén ― jelentette ki George Bush egy demokráciával, biztonsággal és az emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi konferencián Prágában.

Ellenzik a szerbek vajdasági betelepítését

Reális veszély a vajdasági lakosság etnikai összetételének újabb erőszakos megváltoztatása abban az esetben, ha Koszovó függetlenné válik és ennek hatására újabb szerb menekülthullám indul meg a dél-szerbiai tartományból a Vajdaságba ― figyelmeztetett a Vajdasági Magyar Szövetség egyik parlamenti képviselője. Pásztor Bálint utalt a múlt század 90-es éveinek tapasztalataira, amikor az akkoriban (Horvátországból és Boszniából) érkező menekültek jelentős számban telepedtek le a Vajdaságban, főként annak is az északi részén, ahol nagy számban él magyar és más nemzeti kisebbség.

Slota a trinanoni kérdésről

Az Európai Unió feladata lenne, hogy hivatalosan deklarálja a trianoni döntés betartásával kapcsolatos kötelességeket ― nyilatkozta a dokumentum aláírásának évfordulója kapcsán a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke. Ján Slota szerint a trianoni egyezmény megkérdőjelezése az Európai Uniót és a közép-európai békét egyként veszélyezteti, ezért Brüsszelnek lépnie kellene. Az SNS kezdeményezni fogja, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban bejegyzett, az SNS-hez hasonló nemzeti pártok üljenek asztalhoz, és tegyék meg az első lépést.

Az ETA felmondta a tűzszünetet

Több mint egy év elteltével az ETA baszk szakadár szervezet tegnap felmondta az általa meghirdetett tűzszünetet. A Baszk Haza és Szabadság (ETA) közleményben tudatta, hogy szerdán nulla órától érvénytelennek tekinti a tavaly márciusban meghirdetett tartós tűzszünetet. A törvényen kívül helyezett spanyolországi szakadár szervezet úgy látja, nincsenek meg a minimális feltételei sem annak, hogy folytatódjon a tárgyalásos folyamat.

Lehetséges a népszavazás

A magyar Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette az Országos Választási Bizottságnak (OVB) a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadó határozatát. Az Ab álláspontja szerint mind a három kérdés népszavazásra bocsátható. * A Fidesz arra szólítja fel az OVB-t, hogy az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően és a lehető legrövidebb időn belül hitelesítse a népszavazási kérdésekről szóló aláírásgyűjtő íveket. * Az MSZP tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését.

Moszkvában kitüntetik Szolzsenyicint

Humanitárius tevékenysége elismeréseként a legmagasabb állami kitüntetést adományozzák Oroszországban Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas írónak, emberjogi aktivistának. Az elismerés odaítéléséről szóló rendeletet tegnap írta alá Vlagyimir Putyin elnök. A kitüntetés egész életművének elismerése ― mondta a 88 éves író felesége. ,,Reményt ad arra, hogy országunk levonta huszadik századi önmegsemmisítésének tanulságait, és arra, hogy ez nem ismétlődik meg még egyszer" ― vélekedett.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2007-06-06: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Árpád-kapu

A hét végén a Haszmann Pál Múzeum udvaráról csernátoni cserefából faragott-ácsolt székely kapu indul útnak Magyarországra. A ,,postás", aki kézbesíti, nem tévesztheti el a címet, a sapkafán, a dupla galambdúc alatt ott áll a felirat: A kaput állíttatta a Református Egyházközség indítványára Túrkeve város népe közadakozásból és Túrkeve város önkormányzata az Úr 2007. esztendejében. Az Úr 2007. esztendeje egyébről is nevezetes, amelyről a kapu homlokára vésett felirat ad hírt: ÁRPÁD-KAPU, AMELY ÁLLÍTTATOTT ÁRPÁD VEZÉR HALÁLÁNAK 1100 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA.
2007-06-06: Világfigyelő - x:

Viharfelhők a G8-csoport csúcsértekezlete előtt

Meglehetősen kedvezőtlen előjelek és rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődik ma a németországi ― Rostock mellett lévő ― Heiligendammban a hét legfejlettebb ipari államból és Oroszországból álló G8-csoport háromnapos csúcsértekezlete.