Botrányos ökumenikus nagygyűlésKivonulást fontolgat a magyar delegáció

2007. szeptember 6., csütörtök, Közélet

Nagyváradi fiatalokat tartóztatott fel tegnap a nagyszebeni rendőrség, mert a korábban beígért békés tüntetés helyett szórólapokon tájékoztatták volna a III. Ökumenikus Nagygyűlés résztvevőit a református egyház sérelmeiről. Tőkés Lászlót szankcióval fenyegették meg a szebeni hatóságok, a nagygyűlésen jelen levő Kárpát-medencei református delegáció pedig távozását fontolgatja.

Őrizetbe vették az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezetének öt tagját tegnap a nagyszebeni rendőrök. A fiatalok a Nagyszebeni Ökumenikus Találkozóra igyekeztek, és mivel a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület vezetősége elállt eredeti szándékától, és nem szervezett békés imatüntetést, az EMI-sek szórólapokon akarták felhívni az Európa minden részéből ide érkező egyházi vezetők figyelmét a református egyházat ért megkülönböztetésekre, többek között a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Kollégium sportpályájának ügyére.

Tegnap délelőtt — még Szebenbe érkezésük előtt — három (!) rendőrautó állította meg a gépkocsijukat. A hatóságok elkérték személyi okmányaikat, és magyarázat nélkül bekísérték őket. A figyelemfelkeltő szórólapokból is vittek magukkal, az egyházkerületet bemutató brosúrákkal együtt, melyeket Tőkés László püspök felkérésére a nagygyűlés résztvevői között szándékoztak kiosztani. Az egyik őrizetbe vett fiatalember, Nagy Barna József, a nagyváradi EMI elnöke elmondta, hogy a kihallgatást végző tiszt különféle vádakat próbált rájuk bizonyítani. Azt állította, hogy illegális kereskedelmet akarnak folytatni egyházi albumokkal, később azzal vádaskodott, hogy a gépkocsivezető törvénytelenül szállít személyeket az ország területén. Az őrizetbe vett fiatalok nem voltak hajlandóak aláírni a jegyzőkönyvet. Két órán át tartó meghurcolás után, amikor azt kezdték követelni, hogy vagy tartóztassák le hivatalosan, vagy engedjék el őket, a rendőrök szabadon engedték.

A rendőrség és csendőrség, illetve a nagyszebeni hatóságok megfenyegették Tőkés László református püspököt. Kijelentésük szerint Tőkés nem kért engedélyt ,,tiltakozó menet" szervezésére a nagyszebeni Ökumenikus Találkozó idején, és ha ,,megpróbálja bojkottálni az eseményt, szankciót róhatnak ki rá". Erre reagálva Tőkés kijelentette, soha nem állt szándékában tiltakozó menetet rendezni, a református püspökség képviselői egy békés demonstrációt akartak szervezni, és nem bojkottálni akarták a nagyszebeni Ökumenikus Találkozót. Szándékuktól végül elálltak, és egy szórólap, illetve közlemény segítségével tájékoztatták volna a találkozó résztvevőit. Ezeket készültek szétosztani a letartóztatott fiatalok.

Elégedetlen a III. Ökumenikus Nagygyűlés szervezésével a magyarországi delegáció is. A kedden kezdődött rendezvény szervezői nehezményezték, hogy a magyar tánccsoport a megnyitón hosszabb műsort adott a betervezettnél ― mondta Csoma Áron, a magyarországi református egyház szóvivője, hozzátéve: ,,ez természetesen nem volt igaz, az egész esemény közel egy órával volt hosszabb a szervezés hiányosságaiból adódóan". ,,Az, hogy a magyar delegáltak szállásával sem volt minden rendben, talán jelentéktelen dolognak tűnik, de az a tény, hogy a megnyitót követő ünnepi fogadásra egyetlen magyar református delegáltat sem hívtak meg, több mint véletlen" ― fogalmazott. Csoma Áron azt is kifogásolta, hogy szerda délelőtti köszöntő szavait, az államelnök jelenlétében, éppen csak román nyelvre nem fordították le. Legfelháborítóbbnak azonban a nagyváradi fiatalok esetét nevezték, emiatt fontolgatja a Kárpát-medencei delegáció, hogy testületileg elhagyja a gyűlést. Állásfoglalást intéztek a nagygyűléshez, és a reakciótól teszik függővé, hogy mit tesznek csütörtökön ― közölte tegnap Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese. Az állásfoglalásában arra hívják fel a nagygyűlés résztvevőit, hogy határozottan lépjenek fel minden diszkriminatív, az emberi jogokat és az európai normákat semmibe vevő jelenséggel szemben. Mint írják: elfogadhatatlannak tartják, hogy a karhatalom mondvacsinált okokra hivatkozva, jogtalanul korlátozta a református fiatalok személyi- és szabadságjogait.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2007-09-06: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Érinthetetlenek a Benes-dekrétumok
A pozsonyi parlament alkotmányjogi bizottsága tegnap úgy ítélte meg, hogy helyénvaló a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőcsoportjának indítványa, miszerint a törvényhozás határozatban mondja ki a szlovákiai magyarok II. világháború utáni jogfosztását törvényesítő Benes-dekrétumok érvé­nyességét. A Robert Fico kormányához tartozó nacionalista SNS magyarellenes elnöke, Ján Slota és három képviselőtársa a dekrétumok ,,sérthetetlenségét, érinthetetlenségét és megváltoztathatatlanságát" szorgalmazó törekvése megelőző jellegű.
2007-09-06: Közélet - Farkas Réka:

Több hónapig tarthat az engedélyeztetés (Székelyföld-tábla)

Szűk két héttel ezelőtt Demeter János megyeitanács-elnök, a törvénytelenül kihelyezett reklámpannók mutogatása közben azt nyilatkozta, az önkormányzat szakemberei összeállították s benyújtották a dokumentációt, és kérték a szakhatóságokat, engedélyezzék a Székelyföld határát jelző reklámtábla újbóli kihelyezését.