Belföldi hírek

2007. szeptember 6., csütörtök, Belföld

Árvizek Moldvában

Négy moldvai megyében okoztak árvizet a tegnapi felhőszakadások. Vrancea megyében egy házaspárt elsodort a hirtelen megáradt patak, a férfit kimentették, a nőt azonban az esti órákban is keresték a mentőalakulatok. Egy 16 éves juhászfiú villámcsapás áldozata lett. Vrancea megyében az áradások 13 települést sújtottak, községi utak, házak, kertek kerültek víz alá.

A Galac megyei Toflea községben kétszáz, háztetőkre menekült lakost kellett kimenteniük a csendőröknek, negyven ház lakhatatlanná vált. Egy megyei úton harminc gépkocsi szigetelődött el, csak az út letakarítása után mehettek tovább, több településen pusztított a víz, de emberáldozat nem volt. Victor Paul Dobre belügyminisztériumi államtitkár szerint az áradások Galac megyét sújtották leginkább, ám a károkról csak holnap reggelre készül összesítés. Bákó megyében, Podul Turcului községben százötven házat öntött el az ár, egy országúton és vasútvonalon is le kellett zárni több órára a közlekedést. A meteorológiai jelentések szerint néhány óra leforgása alatt több mint száz liter csapadék hullott négyzetméterenként, a legsúlyosabb helyzetet Vaslui megyében regisztrálták, Zeletin községben 125 liter eső esett négyzetméterenként.

Konzervatív zsarolás

A kormány nem támogatja a Konzervatív Párt törvényjavaslatait, mivel ,,ezek gyakorlatba ültetése ütközne a kormány által megállapított adóügyi és költségvetési elvekkel" — szögezi le a kabinet tegnap kiadott közleménye. A dokumentumot azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, az NLP elnöke megbeszélést folytatott Dan Voiculescuval, a konzervatívok által benyújtandó négy törvénytervezet kapcsán. A megbeszélésen részt vett Varujan Vosganian gazdasági és Paul Păcuraru munkaügyi miniszter is. Voiculescu vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, lemond a szenátusban betöltött tisztségéről, ha az alakulata által kezdeményezett törvénytervezeteket nem támogatja a parlament. Voiculescu hétfőn Corneliu Vadim Tudorral találkozott, aki leszögezte, hogy a konzervatívoknak kilencven százalékban igazuk van. Kedden az RMDSZ-szel folytatott megbeszélést, és ígéretet kapott, hogy a szövetség két törvénytervezetet támogat a négyből, pontosabban a visszaforgatott profit adómentességéről, illetve az államosított ingatlanok bérlőinek támogatásáról szólót. Tegnap a konzervatívok ellentámadásba lendültek, és azzal vádolták meg az RMDSZ-t, nyomást gyakorolt, hogy vonják vissza az oktatásra vonatkozó törvénycsomagukat, amely előírja, hogy a román nyelvet, etnikumtól függetlenül, egyazon tankönyv szerint oktassák minden diáknak.

Lehet pályázni!

Hétfőtől lehet benyújtani pályázatokat a helyi és regionális infrastruktúra fejlesztésre — jelentette be tegnap Suceaván Borbély László fejlesztési miniszter, aki azt is leszögezte, a Regionális Fejlesztési Tervvel (POR) időben vannak. Borbély hangsúlyozta, a fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztérium a programban csak a menedzselő hatóságot képviseli, a döntések a régiók és a helyi hatóságok kezében, nekik kell elkészíteniük, és benyújtaniuk a pályázatokat. Borbély felkérte a városok polgármestereit, javasoljanak összetett városfejlesztési terveket, és rámutatott, decemberben alá lehet majd írni az első finanszírozási szerződéseket a Regionális Fejlesztési Terven keresztül. Borbély felhívta a helyi hatóságok figyelmét, hogy ne hanyagolják el a Phare-pályázatokat sem, mivel — bár ez egy csatlakozás előtti program — 2010-ig érvényesek.

Uszodákat építenek

A kormány mintegy 120 millió eurót utal ki hetven fedett úszómedence építésére. Borbély László fejlesztési miniszter tegnap Suceaván kijelentette, úgy véli, jelenleg nincs elég úszómedence az országban, sőt, a meglevő strandok is sorra bezárnak, ahelyett, hogy újak nyílnának. A miniszter rámutatott, tíz 800—1000 férőhelyes olimpiai uszodát, húsz 400 férőhelyes, vízipólójátékra alkalmasat építenek, illetve további negyven nagyközségek lakóit szolgálja majd ki. Borbély hozzátette, folytatódik a sporttermek építése is, évente százat húznak fel. Eddig mintegy nyolcszáz termet adtak már át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2007-09-06: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU ÉS A DEMOKRATÁK VEZETNEK. Az IMAS augusztusi közvélemény-kutatásának eredménye szerint a pártok közül a DP áll a legjobban (bár a múlt hónaphoz képest egy százalékot visszaesett), míg az RMDSZ továbbra sem lépi át az ötszázalékos küszöböt.
2007-09-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Beindult a krumplibörze

Két üzlet köttetett, és összesen 23 tonna háromszéki pityóka cserélt gazdát tegnap tíz perc alatt a sepsiszentgyörgyi kereskedelmi kamara székhelyén lezajlott, első országos krumplibörzén.