Hírsaláta

2010. március 30., kedd, Belföld

ADÓS, FIZESS, HA NEM, ELVESZIK. Egy tervezet szerint a kormány felszólítás nélkül zárolná a fizetését, vagy elkobozná vagyonát annak a magánszemélynek vagy cégnek, aki nem fizeti ki időben az állam felé irányuló hátralékait. Jelenleg a végrehajtó hatóságok ajánlott levelet küldenek a fizetés zárolásáról, mellékelve egy hitelesített másolatot a végrehajtási jogcímről.

Emellett, ha az adóhivatal tudomást szerez arról, hogy az adós meg akar válni vagyontárgyától, azt is zárolhatja. Tavaly a pénzügyi és adóhivatal 1,8 millió bankszámlát zárolt, 10 százalékkal többet, mint 2008-ban. A hivatal továbbá 119 000 esetben zárolt fizetést vagy javakat, amelyeket árverést követően azonnal értékesíthet. Emellett azok a magánszemélyek és cégek, akik késnek a helyi adók fizetésével, mint az ingatlanadó vagy telekadó, napi 2 százalékos büntetőkamatra számíthatnak a jelenlegi 0,1 százalék helyett. (Gândul)

KÉTSZÁZ EURÓ SZÁMÍTÓGÉPRE. Április 21-ig kérhetnek 200 eurós támogatást számítógépek vásárlására azok az iskolások és egyetemisták, akik alacsony jövedelmű családokból származnak. A kéréseket az iskolákban, az egyetemeken és a polgármesteri hivatalokban lehet leadni. Az adatok ellenőrzése után az igénylők értékjegyeket kapnak, amelyekkel augusztus elseje után tudnak majd számítógépeket vásárolni. Az állam idén megközelítőleg 5 millió eurót fordít erre a programra, ebből az összegből 25 000 fiatal kaphat támogatást. (Erdély FM)

AZ F—16-OSOK ÁRA. Az unió idegesen reagált a Legfelsőbb Védelmi Tanács ama döntésére, hogy harminchárom éves, ócska F—16-osokat vásárol az Egyesült Államoktól, s nem az Európában szokásos versenytárgyalás útján döntötte el, milyen vadászgépekkel gazdagítja saját, illetve a NATO légterének védelmét. A gyors vásárt Băsescu számlájára írják, aki rossz nyelvek szerint még ezt a módszert is képes volt bevetni, csak hogy Obama a Fehér Házban fogadja. (Adevărul)

LÓGÁS MIATT SASSU MÉG MARAD. Harminckilenc demokrata, tizenegy független és hat RMDSZ-es képviselő hiányzása miatt a liberálisoknak és szociáldemokratáknak a múlt csütörtöki ülésen sikerült megakadályozniuk, hogy Alexandru Sassut menesszék a közszolgálati televízió éléről. De ami késik, nem múlik. (Adevărul)

EBA HELYESÍRÁSI GONDJAI. Elena Băsescu, az államfő lánya megint a sajtó figyelmének középpontjába került, a brüsszeli repülőtéren helyesírási hibát ejtett egy űrlapon. Hát ami azt illeti, sem az ész, sem a műveltség nem veti fel a hölgyet. Lehet, jobb lett volna megmaradnia a modellpályán. (Ziare.com)

LÓGÓSAK A ROMÁNIAI EP-KÉPVISELŐK IS. Az európai parlamenti tagoknak az üléseken való jelenlétét vizsgáló VoteWatch.eu honlapon közzé tett jelentéséből kiderül: a romániai európai parlamenti képviselők hiányoznak a legtöbbet. Közülük is a függetlenként bejutó Gigi Becali az, aki csak az ülések 27 százalékán vett részt. Becalit C. V. Tudor (NRP) követi 40,54 százalékos jelenléttel. Hatvan- és hetvenszázalékos jelenlétével a középmezőnyben található Traian Ungureanu (DLP), Adina Vălean (NLP), Cristian Buşoi (NLP) és Norica Nicolai (NLP). Tőkés László az ülések 76 százalékán volt jelen. Minden ülésen jelen volt Sógor Csaba (RMDSZ), Oana Antonescu (DLP), Iosif Matula (DLP) és Cristian Preda (DLP), illetve Sabin Cutaş (KP). Elena Băsescu az általa elkövetett nyelvhelyességi hibákkal és különböző nyilvános baklövéseivel vonta magára a figyelmet. Ami a jelenlétet illeti, a Băsescu lány 83 százalékkal „dicsekedhet". (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?






eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2010-03-30: Közélet - Kuti János:

Jó pontokat szereztek (A múlt hét)

Ponta mester, miután pontozásos győzelmet aratott Mircea Geoană felett, újabb jó pontokat akart szerezni nacionalista érzületű honfitársai előtt.
2010-03-30: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Autonomisták állampolgárság nélkül
Egy tegnap ismertetett, a Pro Democraţia Egyesület megbízásából készült közvélemény-kutatásból kiderül, egy esetleges népszavazáson az ország lakosságának 94 százaléka támogatná, hogy a külföldön bűncselekményeket elkövető romák veszítsék el állampolgárságukat, 89 százalékuk pedig azoktól is megvonná az állampolgárságot, akik autonómiát kérnek a Székelyföldnek.