Belföldi hírek

2010. március 30., kedd, Belföld

Autonomisták állampolgárság nélkül

Egy tegnap ismertetett, a Pro Democraţia Egyesület megbízásából készült közvélemény-kutatásból kiderül, egy esetleges népszavazáson az ország lakosságának 94 százaléka támogatná, hogy a külföldön bűncselekményeket elkövető romák veszítsék el állampolgárságukat, 89 százalékuk pedig azoktól is megvonná az állampolgárságot, akik autonómiát kérnek a Székelyföldnek.

A megkérdezettek 91 százaléka támogatná a halálbüntetés visszaállítását, 88 százaléka pedig azt is támogatná, hogy az ortodoxia bírálata minősüljön bűncselekménynek. A Pro Democraţia Egyesület azt kívánta megtudni, milyen módon befolyásolható egy népszavazás úgy, hogy annak a demokráciával ellentétes következményei legyenek a társadalomra nézve, az emberi jogokat megszegő döntések meghozatalával. A felmérés eredményeit ismertető Cristian Pârvulescu, a civil szervezet vezetője azt mondta: ,,A román és ortodox többség értékrendjével ellenkező témák felvetése indulatokat szül, és az emberi jogokat, például a szólásszabadság jogát sértő döntésekhez vezetnek."

Băsescu támad és visszakozik

Tévesen értelmezve egy egészségügyi jelentést, durván támadta tegnap a tanügyi törvénytervezet közvitáján Traian Băsescu államfő a romániai egészségügyet: többek között azt mondta, az orvoshoz fordulók negyven százalékát helytelenül diagnosztizálják, s ennek okát a romániai egyetemeken rosszul felkészített orvosokra fogta. Amúgy az egész tanügyi rendszert bírálta, véleménye szerint a romániai oktatás egyike a leggyengébbeknek Európában, és teljesítmény szempontjából leggyengébb az Európai Unióban. Délután az elnöki hivatal közleményében kijelentéséért bocsánatot kért ,,a nem eléggé egyértelmű fogalmazásért", magyarázatként felhozva, hogy a jelentés szerint Románia első helyen áll az unióban a megelőzhető halálesetek rangsorában, hogy a kórházak a helytelen diagnosztizálás miatt túlzsúfoltak, a legtöbb beutalt beteget a háziorvosok gyógyíthatnák, vagy a sürgősségen láthatnák el. Ugyanaz a jelentés arra is kitér, a kórházba beutaltak 57 százalékát a kórházon kívül kellene kezelni az európai szokásjognak megfelelően, illetve, hogy Romániában a sebészeti beavatkozások száma közel háromszorosa az uniós átlagnak.

Kamatcsökkentés

A Román Nemzeti Bank tegnap 6,5 százalékra csökkentette 7 százalékról az alapkamatot. A döntés egybevág az elemzők előzetes várakozásával. A bank elsősorban az inflációs nyomás csökkenésével indokolta a lépést. Februárban 4,49 százalékra mérséklődött az infláció a januári 5,2 százalékról. Romániában az elmúlt egy évben 375 bázisponttal csökkent az alapkamat, de még így is a legmagasabb az Európai Unióban.

Adómentesek maradnak az értékjegyek

Az adótörvénykönyv módosítása nyomán nem adózzák meg a különféle értékjegyeket, így az étkezési és az ajándékjegyeket sem — tájékoztatott a pénzügyminisztérium. Az elmúlt napokban hírügynökségi források arról számoltak be, hogy a tervezett módosítások során a kormány megadóztatná ezeket a juttatásokat is, a tárca ezért pontosított az ügyben. A pénzügyminisztérium azonban elismerte: elemzik annak lehetőségét, hogy ezentúl a beépített telkekre is vessenek ki adót. Állításuk szerint a javaslatot a helyi tanácsok fogalmazták meg, a módosítás révén arra a területrészre is adót kellene fizetni, amelyen az épület áll. A tárca érvelése szerint legtöbb európai országban így működik a rendszer, a birtokolt terület egészének függvényében számítják ki az adót.

Ponta az RMDSZ ellen

Európában nem léteznek etnikai szempontok szerint körülhatárolt régiók, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) pedig nem támogatja az RMDSZ régióátrajzolási tervezetét ― jelentette ki Victor Ponta. ,,Európában éppen az az alapelv érvényesül, hogy az etnikai és nemzeti szempontok helyett fejlesztési és kohéziós kritériumok érvényesüljenek" ― fogalmazott Ponta. Hozzátette: pártja ellenezni fogja az RMDSZ által a romániai régiók határainak átrajzolásáról benyújtott törvénytervezetet. Victor Ponta szerint az RMDSZ diskurzusa az 1950-es éveket idézi, ezzel szemben az SZDP nem nacionalista, hanem európai diskurzust folytat. Egy nappal korábban az SZDP-elnök a kormányzó DLP szenátorait tette felelőssé amiatt, hogy az RMDSZ regionalizációs tervezetét vita nélkül, hallgatólagosan fogadta el a szenátus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2010-03-30: Belföld - :

Hírsaláta

ADÓS, FIZESS, HA NEM, ELVESZIK. Egy tervezet szerint a kormány felszólítás nélkül zárolná a fizetését, vagy elkobozná vagyonát annak a magánszemélynek vagy cégnek, aki nem fizeti ki időben az állam felé irányuló hátralékait. Jelenleg a végrehajtó hatóságok ajánlott levelet küldenek a fizetés zárolásáról, mellékelve egy hitelesített másolatot a végrehajtási jogcímről.
2010-03-30: Közélet - Csinta Samu:

Húsvéti feltámadás a cigarettagyárban?

Néhány napon belül újrakezdődhet a termelés a sepsiszentgyörgyi cigarettagyárban. Információink szerint ugyanis az üzem tulajdonosa, a Galaxy Tobacco Rt. megnyerte a pénzügyi és adóhivatal elleni egyik perét, így a gyár napokon belül visszakaphatja pénzügyi működési engedélyét.