Belföldi hírek

2010. március 31., szerda, Belföld
Megszülethet a lusztrációs törvény

Elfogadhatja a parlament a köztisztségeket betöltő személyek átvilágításáról szóló lusztrációs törvény tervezetét, amely 2006-os szenátusbeli elfogadása után évekre elakadt a képviselőházban. A 78 napja éhségsztrájkoló Teodor Mărieş, az 1989. December 21. forradalmárszervezet elnöke tegnap megbeszélést folytatott Roberta Anastaséval, a képviselőház elnökével, aki a találkozó után elmondta: megállapodtak a lusztrációs törvény elfogadásának menetrendjében, a képviselőház legkésőbb május 20-ig elfogadhatja a jogszabályt.

Mărieş, aki január közepén kezdte tiltakozását az ellen, hogy titkosították az 1989-es forradalom ügyében indított per, a Forradalom-dossziéként elhíresült ügy több dokumentumát ― a kormány azóta feloldotta az iratok titkosságát ―, bejelentette: abbahagyja az éhségsztrájkot. Tegnap megállapodás született arról is, április 13-án ismét találkoznak, hogy megvitassák a lusztrációs törvény kiegészítő javaslatait, a forradalmárszervezetek ugyanis jelezték, hogy a szenátus négy évvel korábban ,,kozmetikázott" változatban fogadta el a tervezetet. Anastase ígéretére reagálva Ion Iliescu exállamfő „ceauşista" törvénynek nevezte a lusztrációs jogszabályt, amelynek szerinte nincs helye a jelenlegi demokratikus környezetben. ,,Milyen hatása lehet ma egy ilyen törvénynek azon kívül, hogy Băsescu nem jelöltetheti magát köztisztségbe?" ― fogalmazott Iliescu. A Temesvári kiáltvány 8. pontja mondja ki azt, ami a lusztrációs törvénynek is központi eleme: a kommunista hatalomban és elnyomó szerveiben szerepet vállaló személyek tíz évig ne tölthessenek be köztisztségeket. A lusztrációs törvényt Constantin Ticu Dumitrescu és George Şerban kezdeményezte a parlamentben 1994-ben, majd 1997-ben. A Nemzeti Liberális Párt javaslatára a szenátus 2006-ban elfogadta a jogszabályt, amely aztán elakadt a képviselőházban.

A pénzügyi felelősségvállalás szabálya

A képviselőház tegnap 135 szavazattal 97 ellenében, egy tartózkodással elfogadta a pénzügyi-költségvetési felelősségvállalás törvényét. A Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ honatyái azt állították, a tervezetet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kéri, a szociáldemokraták és a liberálisok szerint azonban a jogszabály ,,törvénykezési mészárlás". A tervezet, amelynek célja a többéves költségvetések kidolgozási procedúrájának rögzítése, öt szakértőből álló, független hatóságként működő pénzügyi tanács létrehozásáról is rendelkezik, a testület feladata független szakelemzést biztosítani a makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekről.

Euró később

Románia elhalaszthatja az euró bevezetését a vállalt 2015-ös időpontról, de konszolidálnia kell pénzügypolitikáját, hogy ,,rátérhessen a jó útra" ― nyilatkozta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Dominique Strauss-Kahn. A gazdasági válság miatt több ország halasztani kényszerült az eurózónához történő csatlakozását, az IMF vezetője példaként Lengyelországot említette, ahol 2012-ről 2014-re módosították az időpontot. Strauss-Kahn elmondta, az EU-s országok nem kötelesek minél hamarabb bevezetni az eurót, de ,,kötelező módon be kell vezetniük". Hangsúlyozta, egy erős közösséghez tartozás áldozatokkal is jár, le kell mondani bizonyos önálló döntésekről és elfogadni a központi határozatokat.

Menesztették az RTV elnökét

A parlament tegnap elutasította a bukaresti közszolgálati televízió 2008-as tevékenységéről szóló jelentést, s ezzel leváltotta a televízió elnöki tisztségéről Alexandru Sassut, aki az elmúlt három évben vezette az intézményt. A parlament két házának együttes ülésén 195 törvényhozó szavazott a jelentés elutasítása mellett, 78-an a jelentés mellett, hárman pedig tartózkodtak. Sassu leváltása várható volt, őt az ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt jelölte a televízió elnöki posztjára.

Magyar—román együttműködés

Vállalkozói együttműködési hálózat kialakítását célzó projektre összesen 38,5 ezer euró uniós támogatást nyert el pályázaton a Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Bihar megyei Vállalkozók Szövetsége; a határon átnyúló magyar―román közös projekt indító konferenciáját tegnap tartották Debrecenben. A példaértékűnek nevezett együttműködés keretében már több közös terven ― például turizmusfejlesztésen ― dolgoznak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2010-03-31: Belföld - :

Hírsaláta

TŐKÉS LÁSZLÓ ÉLETÉNEK LEGNAGYOBB PRÓBATÉTELE ― A VÁLÁS. A bukaresti román lapok nagy teret szenteltek Tőkés László EP-képviselő válásának meg a periratokból összeszedett részleteknek, s úgy tálalták azokat, mintha Tőkés Edit nyilatkozott volna. Ezzel kapcsolatban Tőkés László az MTI-nek elmondta, hogy felesége egy héttel ezelőtt kezdeményezte a válópert, de már decemberben elhagyta őt, otthonukból elköltözött.
2010-03-31: Közélet - Fekete Réka:

Kötelező az előjegyzés (Az orvosi rendelőkben)

Napi egy-két órára kellene szűkíteni azt az időt, amikor a betegek telefonon kérhetnek előjegyzést, a pácienseknek pedig reálisabban kellene mérlegelniük, mikor igénylik a sürgősségi vizsgálatot ahhoz, hogy be lehessen tartani a vonatkozó miniszteri rendeletet — nyilatkozta lapunknak dr. Kerekes Jenő, a háromszéki orvoskamara elnöke, akit a holnaptól érvényes előjegyzési kötelezettség kivitelezhetőségéről kérdeztünk.