Hírsaláta

2010. április 1., csütörtök, Belföld

FOLYTATÓDIK A KÖZVITA. A kormány az oktatási törvénytervezet elfogadását a húsvét utáni időszakra halasztotta, addig is a javaslatok elemzésével és a tervezet módosításával foglalkozik. A közvita akkor sem áll le, amikor a parlamenthez küldik a jogszabálytervezetet — jelentette be Melania Vergu, az oktatási tárca szóvivője. Hozzátette, várhatóan péntekig az oktatási törvénytervezet kapcsán a közvita ideje alatt felmerült összes javaslatot központosítják. Április 8-án ismét megvitatják a tervezetet, előbb az oktatási tárcánál, majd a parlamentben. (Mediafax)

ELSZÁNT TANÜGYMINISZTER. Daniel Funeriu a temesvári egyetem tanáraival való találkozón elismerte, hogy az új oktatási törvényben lehetnek apró hibák, következetlenségek, de határozottan leszögezte: ezek kijavítása után mennek előre az általa kijelölt úton. (Ziare.com)

KEVÉS A BIZALOM. Márciusban Románia az utolsók közé került az EU-ban a lakosság és a vállalkozások gazdaságba vetett bizalmát tekintve — derült ki az Európai Bizottság legfrissebb felméréséből.

KELENDŐ A FÖLD. Külföldi befektetők eddig több mint 500 millió eurót költöttek romániai termőföldek és erdők vásárlására. Románia mezőgazdasági földterületének 3—5 százaléka ma már külföldi kézben van — írta a Ziarul financiar. A külföldiek romániai földvásárlásai futószalagszerűen, de diszkréten zajlanak, annyira, hogy egyetlen állami hivatalnak sincs országos szintű, pontos kimutatása. A legnagyobb felvásárlók a dán cégek — olvasható a lapban, amely példaként említi a FirstFarms, az Ingleby és a Dangro Invest vállalatot. Befektetési alapok is vásárolnak romániai mezőgazdasági területeket, az egyik legnagyobb köztük a német Nordcapital.

LÓGÓSOKNAK NEM JÁR SZÁMÍTÓGÉP. A kormány új adatokat és iratokat fog kérni azoktól a tanulóktól, akik 200 eurós számítógép-vásárlási utalványt akarnak igényelni. Ilyen lesz többek között a tanulmányi átlag, a hiányzások száma, de a családi jövedelem megállapítását is kibővítik a javak eladásából származó ,,potenciális jövedelemmel". Ha a diák rosszul tanul, vagy sokat hiányzik igazolatlanul — nem kap pénzt számítógép-vásárlásra. Tavalyhoz hasonlóan idén is körülbelül 25 000 diáknak és egyetemi hallgatónak szánnak számítógép-vásárlást támogató utalványt. (Ziare.com)

DRÁGA EMBERI JOGOK. Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter elmondta: húsz év alatt Románia körülbelül 10—12 millió euró értékben fizetett kártérítést az Európai Emberjogi Bíróság által hozott ítéletek nyomán. A tárcavezető szerint az igazságtalanság sokszor magában a törvényben rejlik, és javítani kellene a törvények kidolgozásának és összehangolásának folyamatát. (Realitatea)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2010-04-01: Közélet - Farkas Réka:

Nem is utálnak olyan sokan... (Kármentő)

Felháborodást váltottak ki a Pro Democraţia által megrendelt, hétfőn nyilvánosságra került közvélemény-kutatás eredményei. Vidékünkön leginkább az borzolta a kedélyeket, hogy a románok 89 százaléka megvonná az állampolgárságot az autonómiát követelő székelyektől, de megrökönyödésre adott okot, hogy 94 százalék ugyanezt tenné a külföldön bűnöző romákkal, 91 százalék visszaállíttatná a halálbüntetést.
2010-04-01: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Csökkentett igazgatói fizetések
Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány tegnapi ülésén, mely az állami társaságok igazgatói fizetésének felső határát korlátozza egy államtitkári bér mértékére. Emil Boc azzal indokolta a rendelet elfogadásának szükségességét, hogy még ha a teljesítmény miatt indokolt is lenne némely igazgató magasabb bérezése, nekik is a lakossággal kell szolidarizálniuk. Hasonlóképp megszabták az állami vagy többségi állami tulajdonú társaságok vezetőbizottsági tagjainak juttatását is az illető társaság vezetője fizetésének egy százalékában. Jelenleg egy államtitkár évi fizetése 6691 lej.