Belföldi hírek

2010. április 1., csütörtök, Belföld
Csökkentett igazgatói fizetések

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány tegnapi ülésén, mely az állami társaságok igazgatói fizetésének felső határát korlátozza egy államtitkári bér mértékére. Emil Boc azzal indokolta a rendelet elfogadásának szükségességét, hogy még ha a teljesítmény miatt indokolt is lenne némely igazgató magasabb bérezése, nekik is a lakossággal kell szolidarizálniuk. Hasonlóképp megszabták az állami vagy többségi állami tulajdonú társaságok vezetőbizottsági tagjainak juttatását is az illető társaság vezetője fizetésének egy százalékában. Jelenleg egy államtitkár évi fizetése 6691 lej.

Nem biztosítható lakások

A kormány úgy döntött, az I-es kockázati besorolású, földrengésveszélyes házakban található lakásokra csak a szerkezeti megerősítés után lehet földrengés-biztosítást kötni, akkor is, ha közben életbe lép a kötelező lakásbiztosítási törvény. A lépést a biztosítótársaságok kérésére tette meg a kormány, amelyek közölték, ezt a kockázatot nem vállalják. Az intézkedéssel közvetett módon próbálják rákényszeríteni a veszélyes lakások tulajdonosait, álljanak be a fejlesztési minisztérium programjába, hiszen a rendelkezésre álló pénz 90 százaléka minden évben megmarad. A törvény szerint a magánszemélyek földrengésveszélyes ingatlanjainak megerősítési költségeit teljes mértékben az állam finanszírozza, a tulajdonosok egyenlő havi részletekben legtöbb huszonöt év alatt fizetik vissza a kamatmentes kölcsönt. Az épület ez időre jelzálog alá kerül. Hivatalos források év elején azt jelezték, hogy a kormány hajlandó lenne elengedni a jelzálog-garanciát is, hogy felgyorsítsa a földrengésveszélyes épületek felújítását.

Letartóztatott bíró

Huszonkilenc napos előzetes letartóztatásba helyezték Valentin Popescut, a Petrozsényi Bíróság alelnökét ― jelentette be tegnap a Korrupcióellenes Ügynökség. Az ítéletet a Gyulafehérvári Fellebbviteli Bíróság hozta meg. A vádak szerint Popescu 2007-ben egy harmadik személyen keresztül olyan lakást vásárolt meg, amelynek jogi helyzete vitatott volt, ráadásul ő tárgyalta az esetet. Az általa betöltött tisztséggel nem kompatibilis eljárás mellett a másik vádpont a befolyással való üzérkedés. Popescu 2010 tavaszán a Dévai Törvényszéki Orvosi Felügyelet munkáját befolyásolta azzal, hogy tekintélyét latba vetve elintézte: egy közlekedési kihágás után a hivatalos jegyzőkönyvbe ne kerüljön be az alkoholt fogyasztott kitétel. A személy, aki a kihágást elkövette, nem más, mint a lakásvásárlásban érintett harmadik személy fia. A Korrupcióellenes Ügynökség vizsgálatai során arra is fény derült, hogy Popescu az idei év tavaszán több alkalommal is kenőpénzt fogadott el több, a helyi bíróságon zajló tárgyalás végkimenetelének befolyásolásáért.

Áfafizetés csak bevételezés után

Tegnap a szenátus megszavazta Frunda György szenátor adóügyi törvénykönyvre vonatkozó javaslatát, melynek értelmében az áfát csak a számla értékének bevétele után kell kifizetni az államnak, növelve ezáltal a cégek likviditását, az állam és a gazdasági szereplők közti egyensúlyt. Ezt a kezdeményezést a Frunda György által vezetett emberjogi, vallás- és kisebbségügyi bizottság nyolc tagja is aláírta. Mivel az adóügyi törvénykönyv sarkalatos törvény, a végső döntést a képviselőház hozza meg.

Politikus a médiasztárból

Politikai pályára lép Románia egyik legismertebb médiasztárja, a több szórakoztató televíziós műsort is nagy sikerrel vezető Teo Trandafir, aki a Demokrata Liberális Párt (DLP) színeiben parlamenti képviselői posztért indul Bukarest 19-es számú egyéni választókerületében az április végi időközi választáson. A sztár döntésében vélhetően az is közrejátszott, hogy 2008 végétől szakmai téren holtvágányra jutott, szinte teljes mértékben lekerült a képernyőről, miután legutóbbi adásait már csak alacsony nézettségű helyi televíziók sugározták. A román közvélemény azonban még mindig nagyon jól ismeri őt, így a kampányban előnyére válhat népszerűsége. Előnye azonban könnyen hátránnyá változhat, hiszen a demokraták ellenfelei máris csípős megjegyzésekkel fogadták a demokraták döntését. Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a demokraták kifogytak a hozzáértő szakemberekből. Daniel Constantin, a szintén ellenzéki Konzervatív Párt elnöke szerint a parlamentben politikai tapasztalatra van szükség, nem valóságshow-ra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2872
szavazógép
2010-04-01: Belföld - :

Hírsaláta

FOLYTATÓDIK A KÖZVITA. A kormány az oktatási törvénytervezet elfogadását a húsvét utáni időszakra halasztotta, addig is a javaslatok elemzésével és a tervezet módosításával foglalkozik. A közvita akkor sem áll le, amikor a parlamenthez küldik a jogszabálytervezetet — jelentette be Melania Vergu, az oktatási tárca szóvivője. Hozzátette, várhatóan péntekig az oktatási törvénytervezet kapcsán a közvita ideje alatt felmerült összes javaslatot központosítják. Április 8-án ismét megvitatják a tervezetet, előbb az oktatási tárcánál, majd a parlamentben. (Mediafax)
2010-04-01: Közélet - :

Tavaszi nagytakarítás

A megyei környezetvédelmi hivatal felkérte Háromszék önkormányzatait, szervezzék meg településeiken a szokásos tavaszi nagytakarítást. Ebben a polgármesteri hivatalok környezetvédelemmel megbízott munkatársaira is számítanak. A települések tisztasága mellett a megyei hatóság áprilisban ellenőrzi a tavaly bezárt vidéki szeméttelepeket is.