Hírsaláta

2010. április 2., péntek, Belföld

MARAD A SZÉKELY ZÁSZLÓ SZOVÁTÁN. Székely zászló lobog a szovátai városházán. A Maros megyei prefektúra nyomásgyakorlása ellenére egyelőre nem veszik le — közölte a Krónikával Péter Ferenc polgármester. Az ügyészségnek, mely vizsgálatot indított az ügyben, be kell bizonyítania, hogy a zászló használatával a városvezetés megszegte a nemzeti szimbólumokra vonatkozó 2002/21-es sürgősségi kormányrendeletet. Az említett rendelkezés a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő jelképek használatát tiltja.

SZERÉNYEN, DE NŐ A GAZDASÁG. A jegybank kormányzóhelyettese úgy véli, az első negyedévben szerényen, de nőtt a gazdaság. Hangsúlyozta, ígéretes jelek mutatkoznak a feldolgozóiparban és az exportnál, ám vannak olyan ágazatok is, ahol egyáltalán nem érzékelhető javulás, és erre idén nem is lehet számítani. Megjegyezte, más államokhoz hasonlóan nem a belső, hanem a külső kereslet vezethet a gazdaság fellendüléséhez. Románia gazdasága tavaly több mint 7 százalékkal csökkent a 2008-as több mint 7 százalékos növekedés után. Az idei évre a hazai hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap szakértői 1,3 százalékos növekedést jeleznek. (Hírek. ro)

BŐVÜL A KÖR. A szenátus szerdai plénuma által elfogadott törvénytervezet értelmében gyermeknevelési pótlékban részesülnek az egyetem utáni tanfolyamokra beiratkozott, illetve a Romániában vagy valamelyik más uniós államban kutatómunkát végző anyák is, akiket mostanig kizártak e pótlékból. (Rador.ro)

EGY ÉVIG ÉRVÉNYES AZ ELMÉLETI SOFŐRVIZSGA. A szenátorok megszavazták szerdán azt a törvénytervezetet, amely a közlekedést szabályozó sürgősségi kormányrendeletet módosítja, és kimondja, a sofőrvizsga elméleti próbája egy évig érvényes. Anca Boagiu és Mircea Andrei demokrata-liberális politikus kezdeményezését 78 szenátor szavazta meg, egy tartózkodott. Azok, akik átmentek az elméleti vizsgán, de nem sikerült a vezetési gyakorlatuk egy éven belül, kénytelenek lesznek újrajárni a sofőriskolát is. Akik elbuknak a vezetési gyakorlaton, 30 nap elteltével és egy éven belül új időpontot kérhetnek elméleti vizsga nélkül — tájékoztat a Mediafax.

NEM VÁLTJÁK LE A RÁDIÓ ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓJÁT. Sajtóértesülések szerint a Demokrata Párt és maga Traian Băsescu államfő is azt tartaná jónak, ha a közszolgálati rádió jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Maria Ţoghină megőrizné tisztségét, mert tevékenységében más pártok sem találtak kivetnivalót. Raluca Turcan, a képviselőház művelődési bizottságának elnöke is, aki a rádió tevékenységi jelentésének keddi megszavazásakor kijelentette: pártja nem akarja ,,csupán a változtatás kedvéért" leváltani az intézmény vezetőjét. Tehát az a hír, miszerint az RMDSZ kapná meg ezt az állást, hamis, a Ziare.com szerint ellentételezésként a magyaroknak más vezető funkciót juttatnak.

BÍRÓ, FIZESS! Octavian Popa liberális képviselő javaslata szerint a bíróknak, akik a polgári perekben a strasbourgi bíróságon megóvható ítéleteket hoztak, kártérítést kellene fizetniük az államnak. Jelenleg a kártérítéseket az állami költségvetésből kell kifizetni, s ez nagyon megterheli az államkasszát. A kezdeményező szerint a törvénymódosítással elérhetnék, hogy igazságosabb ítéleteket hozzanak a bírók. Most ugyanis az Európai Emberjogi Bíróságon tárgyalt pereknek tíz százaléka Romániát érinti. (Erdély FM)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2010-04-02: Közélet - Szekeres Attila:

Egymásért nagypénteken (Jegyzet)

Búsan zúgnak a harangok, mintha velünk sírna hangjok — szól egy nagypénteki református ének. Ilyenkor Jézus kereszthalálára emlékezünk. A római katolikus egyházban ezt a tizennégy stáció bejárásával teszik. A két évezreddel ezelőtti szenvedéstörténetre drámai és oratóriumi feldolgozások is emlékeztetnek.
2010-04-02: Belföld - Váry O. Péter:

Belföldi hírek

Lebénult Bukarest
Mintegy kétezer bukaresti autóbusz-, trolibusz- és villamosvezető lépett tegnap délelőtt spontán sztrájkba, megbénítva ezáltal Bukarest közlekedését. A felszíni tömegközlekedést irányító állami vállalat (RATB) alkalmazottjai fizetésük csökkentése miatti félelmükben szánták el magukat a radikális lépésre.