Belföldi hírek

2010. április 2., péntek, Belföld
Lebénult Bukarest

Mintegy kétezer bukaresti autóbusz-, trolibusz- és villamosvezető lépett tegnap délelőtt spontán sztrájkba, megbénítva ezáltal Bukarest közlekedését. A felszíni tömegközlekedést irányító állami vállalat (RATB) alkalmazottjai fizetésük csökkentése miatti félelmükben szánták el magukat a radikális lépésre.

A vállalat illetékesei törvénytelennek minősítették a be nem jelentett és a szakszervezetek által sem szentesített munkabeszüntetést. A Titan autóbusztelepen összegyűlt sztrájkolók délután tárgyalásokba kezdtek a vállalat vezetésével, Sorin Oprescu bukaresti főpolgármester részvételével. A tárgyalások után a főpolgármester bejelentette, új bérezési rendszerről állapodtak meg a RATB képviselőivel, arra a kérdésre azonban, hogy nő-e a fizetésük, nem válaszolt. A bukaresti tömegközlekedés részint már tegnap este beindult, mától ismét a megszokott menetrend szerint működik.

Anyanyelvhasználat a közintézményekben

Önkormányzati és intézményvezetők, illetve parlamenti képviselők jelenlétében szervezett konferenciát tegnap Hargita Megye Tanácsa Anyanyelvhasználat a közintézményekben címmel, melyen a résztvevők arról értekeztek, a helyi közigazgatásban milyen mértékben biztosítják a kisebbségi nyelvi jogok érvényesülésének feltételeit. ,,A soknyelvűség európai érték, és egyben a demokrácia alapfeltétele. Abban az országban, ahol a kisebbségi nyelvek nem érvényesülnek, nem beszélhetünk európaiságról. Romániának is át kell vennie ezt az európai értéket, és lépéseket kell tennie a soknyelvűség terén, csak így válhat valódi uniós állammá" ― mutatott rá Sógor Csaba EP-képviselő. Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet elnöke kifejtette: a magyar nyelv szóbeli használata ebben a térségben kifogásolhatatlan, azonban az írásbeli megjelenés tekintetében még itt is mutatkoznak hiányosságok.

Kártérítés volt politikai foglyoknak

Legfeljebb 10 000 euróban állapítaná meg a kormány a kommunizmus idején elítélt volt politikai foglyok számára kifizethető erkölcsi kártérítés felső határértékét. Ehhez módosítani kívánják a 2009/221-es törvényt ― nyilatkozták kormányzati források. A kezdeményezés szűk egy hónappal azután született, hogy Ion Diaconescu volt parasztpárti vezető bejelentette, a 2009/221-es törvény alapján bepereli a román államot, és 18 millió eurós kártérítést kér a kommunista időkbeli börtönévekért és szenvedésekért. Ez az összeg a legnagyobb, amelyet politikai elítélt kért román bíróságon erkölcsi kártérítésként. A 2009/221-es törvényt, amely az 1945. március 6. és 1989. december 22. közötti időszak politikai ítéleteire vonatkozik, tavaly év közepén hagyták jóvá, és az elítéltek három éven belül igényelhetnek ez alapján kártérítést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2010-04-02: Belföld - :

Hírsaláta

MARAD A SZÉKELY ZÁSZLÓ SZOVÁTÁN. Székely zászló lobog a szovátai városházán. A Maros megyei prefektúra nyomásgyakorlása ellenére egyelőre nem veszik le — közölte a Krónikával Péter Ferenc polgármester. Az ügyészségnek, mely vizsgálatot indított az ügyben, be kell bizonyítania, hogy a zászló használatával a városvezetés megszegte a nemzeti szimbólumokra vonatkozó 2002/21-es sürgősségi kormányrendeletet. Az említett rendelkezés a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő jelképek használatát tiltja.
2010-04-02: Közélet - Farcádi Botond:

Külföldi hírek

Azonosították a moszkvai merénylőket
Azonosították a moszkvai metróban hétfőn elkövetett két robbantás öngyilkos merénylőjét — jelentette a lifenews.ru orosz honlap tegnap, bár a közlést hivatalosan még nem erősítették meg. A honlap szerint egyikük Umalat Magomedov, egy szélsőséges dagesztáni csoport tavaly decemberben megölt vezérének özvegye. A másik a húszéves Marha Usztarhanova, Szaid-Emin Hizrijev ugyancsak megölt gudermeszi szélsőséges özvegye.