Hírsaláta

2010. április 3., szombat, Belföld

TRAIAN PRÁGÁBA MEGY, HOGY OBAMÁVAL TALÁLKOZZÉK. Félig-meddig teljesült Traian Băsescu álma, hogy találkozzék Barack Obama amerikai elnökkel. A szépséghiba, hogy április 8-án Prágában az új START-egyezmény aláírásakor nemcsak a román elnök lesz az amerikai vendége, hanem Oroszország képviselőin kívül tárgyal a házigazdákkal, a lengyel és a magyar vezetőkkel is. (Ziare.com)

FÖLDCSUSZAMLÁS AZ ADEVĂRULNÁL. Dinu Patriciu lapjánál, az Adevărulnál is lázadnak az újságírók, szerkesztők. E hét közepén távozott a vezérigazgató, Răzvan Corneţeanu, Hadrian Mateescu ügyvezető igazgató, Grigore Cartianu, Laurenţiu Ciocăzanu főszerkesztő és legalább tíz újságíró. Dinu Patriciu erőszakosabb gazda, mint várható volt, elégedetlenségét szokatlanul durva hangon közölte a lap vezetésével, a sértett munkatársak meg bejelentették, hogy elköszönnek tőle és újságjától. Patriciu Péter Imrét, a Philip Morris volt vezérigazgatóját bízta meg a lap gazdasági vezetésével.

BEPERELTE ROMÁNIÁT A FORD. Törvényszéken kéri vissza a behozott alkatrészek után fizetett vámot a Ford az államtól. A craiovai gyár tulajdonosa megelégelte a időhúzást, és peres úton igyekszik visszaszerezni pénzét. A Ford a 2007 novembere és 2008 novembere között Dél-Koreából behozott sebességváltó-alkatrészekre befizetett vámot akarja visszakapni, az állam képviselői azonban megtagadják ezt a követelés elévülésére hivatkozva. A craiovai vámügyi hivatal vezetője szerint a Ford kérhette volna az alkatrészek vámmentesítését, ha bejelenti, hogy azok exportra készülő termékek részegységei. Ezzel ellentétben a Ford ezeket az alkatrészeket végleges importként jelentette be, amelyre 3,5 millió dollárt fizetett be. (Új Magyar Szó)

RÉZBÁNYÁSZOK TILTAKOZÁSA. Ismét a tárnákba zárkóznak a rézbányai bányászok, ha nem kapják meg az elmaradt béreiket. A Bihar megyei Mineral Minning bányavállalat alkalmazottjai két hónapja nem kapták meg fizetésüket. A rézbányai vállalatnak százhetven alkalmazottja van, közülük száztizenkilencet március elsején már kényszerszabadságra küldtek. A vájárok februárban két napig zárkóztak a tárnák mélyére az elmaradt bérek miatt. Ekkor Gavrilă Ghilea Bihar megyei prefektus közbenjárását követően hagytak fel a tiltakozással, a teljes összeget azonban nem kapták kézhez. A tiltakozás mellett az alkalmazottak pert indítottak a Mineral Minning ellen.

ELSŐ A CSALÁD. Aki Traian Băsescu vagy családtagjainak közelébe kerül, annak karrierje is biztos. Az elnök lányának szeretője, leendő férje, Bogdan Ionescu alias Syda épp most nyerte el — meglehetősen gyanús versenyvizsgával — Románia párizsi nagykövetségének titkári állását. Az ifjú úrnak korábban Anca Boagiu és Adrian Videanu egyengette pályafutását. (Ziare.com)

KI LESZ AZ UTÓD. A Gândul megkérdezte Elena Udreát, ki lesz a Demokrata-Liberális Párt elnökjelöltje Traian Băsescu mandátumának lejárta után. A hölgy, akiről mostanában többen állítják, hogy államelnöknek készül, cáfolta ezt a hírt, nincs még felkészülve erre a felelős feladatra, mondta, s hogy legyen egy csont, melyet az újságírók egy ideig rághatnak, Liviu Negoiţă nevét dobta be. Az úr a főváros 3. kerültének polgármestere, volt miniszterelnök-jelölt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2010-04-03: Közélet - :

Felvásárolnák a Kovászna Gyöngyét

A bukaresti Violeta Moraru, aki jelenleg a sepsiszentgyörgyi Kovászna Gyöngye Rt. 32,5217, érdekeltségi körével (azugai Waters Kft. és Adrian Rotaru) együtt pedig 52,5895 százalékának a tulajdonosa, szeretné felvásárolni a társaság összes további részvényét, azaz 47,4105 százalékát.
2010-04-03: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Nem tágítanak a családorvosok
Kitartanak álláspontjuk mellett a családorvosok, nem írnak fel ingyenes és kedvezményes receptet, mert idén csökkent a jövedelmük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselőivel folytatott csütörtök éjszakai tárgyalás nem oldotta meg a költségvetési megszorítási gondokat.