Belföldi hírek

2010. április 3., szombat, Belföld
Nem tágítanak a családorvosok

Kitartanak álláspontjuk mellett a családorvosok, nem írnak fel ingyenes és kedvezményes receptet, mert idén csökkent a jövedelmük, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselőivel folytatott csütörtök éjszakai tárgyalás nem oldotta meg a költségvetési megszorítási gondokat.

,,Csütörtökön késő éjszakáig tárgyaltunk a biztosító vezetőivel. Megegyeztünk bizonyos kérdésekről, de nekik is korlátozott a költségvetésük. A jogi kezdeményezés egyébként a minisztériumé, a szerződésnek több olyan pontja van, főleg a büntetésekre vonatkozóak, amelyeket nem vagyunk hajlandóak elfogadni. Az egészségügyi minisztériummal van gondunk" — szögezte le Rodica Tănăsescu, a Családorvosok Szövetségének elnöke.

Elutasítják a diákok a tanügyi törvényt

A kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem diáktanácsa — amelyet a karok választott képviselői alkotnak — csatlakozott a tanárokhoz, és elutasítja a tanügyi törvényt, mert úgy véli, nem felel meg egy európai szintű oktatás céljainak. A diákok érvei alkotmányossági, koncepciós és részletkérdéseket egyaránt érintenek. „Mi is úgy véljük, hogy az egyetemi autonómia kérdését csak három cikkelyben, felszínesen érinti a törvénytervezet" — szögezik le az egyetemisták. A diákokkal kapcsolatosan szintén többértelműen fogalmaz a törvénytervezet, szűkíti jogaikat, amelyekért húsz éve harcolnak — vélekednek.

Voicu fogdában marad

Cătălin Voicu szociáldemokrata szenátor a fogdában tölti a húsvétot, a Legfelső Ítélő és Semmítőszék kilenc bíróból álló testülete tegnap elutasította fellebbezését. A tárgyalás után Voicut a mentőhöz vitték, és visszaszállították a jilavai börtönkórházba. A szenátort hivatali visszaéléssel, aláírás-hamisítással, csalással és korrupcióval vádolják. A Voicu-ügyekben érintett több politikus és üzletember is.

Hazamehet a nagybányai polgármester

A Máramarosi Bíróság tegnap úgy döntött, harminc napra megszakítják a korrupciós cselekedetekkel vádolt Cristian Anghel volt nagybányai polgármester két és fél éves börtönbüntetésének letöltését, a döntés végleges. Cristian Anghelt március közepén a Kolozsvári Ítélőtábla két év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte korrupciós cselekedetek miatt. A városvezető ellen 2007 végén emelt vádat az ügyészség, hivatali visszaéléssel vádolva egy ingatlan felértékelése ügyében, amellyel közel 400 000 euróval károsította meg a város költségvetését.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2870
szavazógép
2010-04-03: Belföld - :

Hírsaláta

TRAIAN PRÁGÁBA MEGY, HOGY OBAMÁVAL TALÁLKOZZÉK. Félig-meddig teljesült Traian Băsescu álma, hogy találkozzék Barack Obama amerikai elnökkel. A szépséghiba, hogy április 8-án Prágában az új START-egyezmény aláírásakor nemcsak a román elnök lesz az amerikai vendége, hanem Oroszország képviselőin kívül tárgyal a házigazdákkal, a lengyel és a magyar vezetőkkel is. (Ziare.com)
2010-04-03: Közélet - Farcádi Botond:

Külföldi hírek

Dagesztáni volt az egyik merénylő
Azonosították a hétfői moszkvai metrórobbantások egyik öngyilkos merénylőjét: a Park Kulturi állomáson a 1992-ben született dagesztáni Dzsanet Abdurahmanova hozta működésbe a testén viselt pokolgépet — jelentette be tegnap Moszkvában a Terrorizmus Elleni Nemzeti Bizottság (NAK). Ugyancsak a NAK közölte, hogy ismerik mind a hétfői moszkvai, mind a szerdai dagesztáni terrorakciók szervezőit.