Hírsaláta

2010. április 7., szerda, Belföld

ÁLLAMFŐI BÁTORÍTÁS A SZÉKELYFÖLDI ROMÁNOKNAK. Băsescu szombaton este családjával a csíkszeredai Vár téri ortodox templomban vett részt a feltámadási istentiszteleten. Ioan Selejan, Hargita és Kovászna ortodox püspöke beszédében megköszönte, hogy az államfő a csíkszeredai románokkal töltötte a feltámadás éjszakáját. Mint mondta, ez annak jele, hogy nem felejtette el, nemcsak a Fekete-tenger, hanem a Kárpátok elnöke is. Távozása előtt Băsescu azt nyilatkozta, hogy a térségben élő románok bátorításának és szolidaritása kifejezésének szánta látogatását.

ÁLLAMELNÖK LESZ-E UDREA? Az ünnepek előtt és alatt sok szó esett ismét Elena Udreáról, politikai pályájának jövőjéről. A sajtó bedobta, hogy megeshet, a demokrata liberálisok 2014-ben őt jelölik az államelnöki posztra. A hölgy előbb nyitva hagyta a kérdést, később határozottan cáfolta. Közben a politikai hírmagyarázók arról értekeztek, a Demokrata Pártban 2014-ig annyira megváltoznak az erőviszonyok, hogy megeshet, az a csoport győz, mely élesen szemben áll a jelenlegi államfő kegyeltjével, tehát az elnök első számú bizalmasaként számon tartott Udrea jelölése szóba sem jön. Különben némely sajtótermékben már válásáról is szót ejtenek, állítólag szabadulni akar férjétől, Dorin Cocoştól, akit az utóbbi időben alvilági kapcsolataiért támadott a sajtó. (Gândul)

SYDA LEMONDOTT. Jó kis sajtóbotrány kerekedett abból, hogy Elena Băsescu szeretőjét, a Sydának nevezett Bogdan Ionescut nevezték ki a párizsi román nagykövetség gazdasági titkárává. Egy március 22-i versenyvizsgán, melyen egyetlen ellenjelöltje sem volt, állítólag nyert. Később — az általános felháborodást látva — lemondott, de a leleplezések láncolata elindult, kiderült: hasonló beosztásban dolgozik a brüsszeli román követségen George Pogea 27 éves fia, s Brazíliában az ipari minisztérium államtitkár asszonyának 28 éves lánya. A kisasszony úgyszintén szeretőjét követte a dél-amerikai államba. (Antena3)

TRÉFÁS KEDVŰ APA. Emil Boc a Móc-vidéken, a szülői házban töltötte húsvét vasárnapját. Vele volt a média mozgósítható része, így az egész ország tanúja volt annak, hogy édesapja a piros tojást a fején törte el. (Realitatea)

BANKBÓL AUTÓPÁLYA LEHETETT VOLNA. Sebastian Vlădescu pénzügyminiszter szerint a Román Kereskedelmi Bank privatizálásából minden milliárd eurót autópálya megépítésére kellett volna fordítani, ahogy azt az eladásnál tervezték. A pénz 300 kilométerre lett volna elég.

BÜNTETNI TÖRVÉNYTELENÜL. A szakemberek szerint alkotmányellenes a pénzügyminisztérium javaslata, miszerint egyszerre szabnának ki büntetőkamatot és összegtől függő, egyszeri bírságot a kései adófizetéskor. Dan Schwarz, a Scot&Company igazgatója kifejtette, ezzel egy kihágást kétszer büntetnek. Az első hónapban büntetőkamatot, majd 5, illetve 15 százalékos bírságot szabnának ki, a késedelem hosszúságától függően. (Ziare.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2010-04-07: Közélet - Kuti János:

Parasztbosszú (Jegyzet)

A parasztbosszú, az nem a földművesek bosszúja. Parasztbosszúnak nevezte egyik volt kollégám azt, amikor valaki rálép a buszon a lábára, és mivel neki nincs lehetősége, vagy nem mer visszalépni a tettes lábára, egy másik ártatlan utas lábára tapos.
2010-04-07: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Magyarokat bántalmaztak Medgyesen
Súlyosan bántalmaztak több medgyesi magyar fiatalt, akik az RMDSZ Szeben megyei és medgyesi városi szervezetének rendezvényén vett részt — adta hírül tegnap a szövetség sajtóirodája. A közlemény szerint az incidens hétfőn történt. Az ifjúsági összejövetelnek otthont adó medgyesi székházban 20 óra körül több ismeretlen jelent meg, aki a szervezők többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó távozni, mi több, szóban és tettlegesen is bántalmazták a magyar fiatalokat.