Belföldi hírek

2010. április 7., szerda, Belföld

Magyarokat bántalmaztak Medgyesen

Súlyosan bántalmaztak több medgyesi magyar fiatalt, akik az RMDSZ Szeben megyei és medgyesi városi szervezetének rendezvényén vett részt — adta hírül tegnap a szövetség sajtóirodája. A közlemény szerint az incidens hétfőn történt. Az ifjúsági összejövetelnek otthont adó medgyesi székházban 20 óra körül több ismeretlen jelent meg, aki a szervezők többszöri felszólítása ellenére sem volt hajlandó távozni, mi több, szóban és tettlegesen is bántalmazták a magyar fiatalokat.

Két súlyosan sérült magyar fiatalt mentővel kellett kórházba szállítani. Jelentős anyagi károkat is okoztak a támadók, bútorokat rongáltak meg, üvegtárgyakat törtek össze. A szövetség Szeben megyei vezetői az incidenst etnikai konfliktusnak tekintik, s úgy vélik, hogy ez nyílt támadás a medgyesi magyar közösség ellen. Balázs Béla Attila, az RMDSZ Szeben megyei elnöke és Orosz Csaba, a szövetség medgyesi elnöke feljelentést tett a rendőrségen. Kérik a tettesek azonosítását, valamint intézkedéseket ellenük.

Oszlásnak indult a liberális párt is

Kilépett a Nemzeti Liberális Pártból a Tăriceanu-kormány volt főtitkára, Gabriel Berca szenátor. Az NLP-s honatya máris bejelentette, hogy a DLP-ben folytatja politikai pályafutását. Berca szerint nagyon nehézkes volt az együttműködése a liberálisok Bákó megyei szervezetével, és elsősorban a megyei liberális szervezetet vezető Romeo Stavarache számlájára írja kilépését. Egy másik távozó Mihai Banu képviselő, aki a párton belüli elnökválasztáson alulmaradt Ludovic Orban támogatója volt, bejelentése szerint ugyancsak a DLP soraiba igazol át.

Újabb vád Sechelariu ellen

Bákó korábbi polgármestere, Dumitru Sechelariu újabb ügyben kerül az igazságszolgáltatás elé. Most éppen azzal vádolják, hogy két hónappal ezelőtt 77 400 lejnyi kenőpénzt próbált eljuttatni a helyi közszállítási vállalat vezetője, Iuliean Şutu révén két feljelentőhöz, hogy azok kedvező módon nyilatkozzanak a bákói táblabíróság előtt egy Sechelariu cégét is érintő gazdasági jellegű perben. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség ügyészei a pénzösszeget lefoglalták, az ügy a bákói területi bíróságon folytatódik.

Jogosítványával játszik az agresszív sofőr

A közúti rendőrség vezetői egyéves jogosítványbevonással büntetnék az agresszív autóvezetőket. Azokról a sofőrökről van szó, akik folyamatosan előznek, hirtelen fékeznek, illetve szlalomoznak az autók között, ily módon veszélyeztetve a forgalomban részt vevők biztonságát. Az erre vonatkozó törvénytervezet a parlament előtt, megszavazását májusra valószínűsítik. A leendő közúti forgalmi törvény a szitkozódást, az obszcén jeleket és gesztusokat is büntetné. Terminológiai probléma is felmerült, a közúti forgalmi ,,agresszivitásra" ugyanis nincs jogi előzmény egyetlen ország közforgalmi szabályzatában sem. A tervezetet Iulian Urban DLP-s szenátor úgy módosítaná, hogy abba bekerüljön az autós büntetett előélet fogalma is, illetve hogy a bírságokat az autóvezető jövedelmének mértékében szabják ki.

Halálos üldözés

Halálos sebet ejtettek a buzăui rendőrök egy fiatalon, aki nem volt hajlandó megállni a rendőrségi felszólításra. Az áldozat Glodeanu Siliştea helységben egy gépkocsiból akart valamit ellopni, amikor a rendőrök rajtakapták. A húszéves fiatalember többedmagával egy külföldi rendszámú gépkocsival próbált elmenekülni, és nem volt hajlandó megállni a figyelmeztető lövésekre sem. A menekülő autóra leadott lövés szíven találta a gépkocsi egyik utasát, aki röviddel a kórházba szállítás után meghalt. Vizsgálat indult az eset körülményeinek kivizsgálására.

Esik, havaz, így lesz tavasz?

Többnyire barátságtalan, hűvös időre lehet számítani az elkövetkező napokban. Ma és holnap 8 és 16 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, eső várható. Csütörtökön ugyan kisüt a nap, akár 19 fokig emelkedhet a levegő hőmérséklete, hét végére azonban ismét beborul az ég, a hőmérséklet 16 fokra csökken, vasárnapra 14—15 fokra is lehűlhet a levegő. Csütörtök kivételével egész héten esőre számíthatunk, a meteorológusok 20—25 liternyi csapadékot jósolnak, hegyvidéken a havazást sem zárják ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2010-04-07: Belföld - :

Hírsaláta

ÁLLAMFŐI BÁTORÍTÁS A SZÉKELYFÖLDI ROMÁNOKNAK. Băsescu szombaton este családjával a csíkszeredai Vár téri ortodox templomban vett részt a feltámadási istentiszteleten. Ioan Selejan, Hargita és Kovászna ortodox püspöke beszédében megköszönte, hogy az államfő a csíkszeredai románokkal töltötte a feltámadás éjszakáját. Mint mondta, ez annak jele, hogy nem felejtette el, nemcsak a Fekete-tenger, hanem a Kárpátok elnöke is. Távozása előtt Băsescu azt nyilatkozta, hogy a térségben élő románok bátorításának és szolidaritása kifejezésének szánta látogatását.
2010-04-07: Világfigyelő - :

Hazaérkeztek a külképviseleti szavazóurnák (Magyarországi választások )

A határidő előtt két nappal hazaérkeztek mind a 86 külképviseletről a szavazóurnák az Országos Választási Központba (OVK) tegnap este. A dobozokat szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a nap 24 órájában az OVK-nak helyet adó Önkormányzati Minisztérium budapesti, Roosevelt téri épületében.