Hírsaláta

2010. április 8., csütörtök, Belföld
VISSZAKÖVETELIK A MOGOŞOIA-PALOTÁT. Martha Bibescu hercegnő két örököse beperelte a román államot: bírósági keresetükben természetben kérik vissza a Bukarest melletti Mogoşoaia-palotát és a hozzá tartozó birtokot. Ha ez nem lehetséges, akkor kártérítésként tízmillió eurót követelnek.

A Mogoşoaia-palotát 1702-ben építette Constantin Brâncoveanu havasalföldi fejedelem, de miután a törökök kivégezték őt és négy fiát 1714-ben, fogadóvá alakították. Az épületet és a hozzá tartozó parkot, kerteket Martha Bibescu renováltatta. Az állam 1949-ben vette el, 1952-ben újra renoválást indítanak. Az épületkomplexum jelenleg múzeum és művészeti központ. (Manna.ro)

KÁTYÚ KÁTYÚ HÁTÁN. Másfél millió négyzetméternyi gödör tátong a romániai utakon, az úthálózat 79 százaléka kátyús. A tél folyamán jelentősen rongálódtak az országutak, összességében ötmillió négyzetmétert kitevő országút járhatatlan. Az Országos Útügyi Vállalat nem rendelkezik a javításokra szükséges 40 millió euróval, így az útépítő vállalatok hitelben dolgoznak. Az útügyi vállalat fennhatósága alá eső 16 062 kilométerből 12 700 szorul javításra. És ráadásul nincs pénz. (Gândul)

VÂNTU MOLDÁVIÁBAN DEMOKRATIZÁL. Csaknem ötmillió eurót költött Románia egyik legnagyobb médiabirodalma, a Realitatea-Caţavencu arra a beruházásra, amelynek nyomán Moldovában Publika TV néven új hírtelevízió indult. A Realitatea-Caţavencu nem csak a moldovai televíziós piacon szeretne terjeszkedni, tervei között szerepel a legnépszerűbb internetes portálok megvásárlása és egy új rádió indítása. Román médiaszakértők korábban úgy nyilatkoztak, hogy a Realitatea-Caţavencu médiabirodalmat birtokló Sorin Ovidiu Vântu befektetése amerikai érdekeket szolgál. A hírtelevízió célja az, hogy úgymond demokratizálja a moldovai médiát, amely túlságosan is a hatalom kezében van. Korábban Vântu bejelentette, Magyarországon is akar hírtelevíziót indítani. Arról nem esett szó, hogy ott is a sajtó demokratizálása-e a célja. (Gândul)

KIVÁR A BECHTEL. Az észak-erdélyi autópályát építő Bechtel vállalat április 15. utánra halasztotta az alkalmazottak tömeges elbocsátását, akkor dől el, pontosan hány személytől válnak meg, a szakszervezet azzal fenyegetőzik, a törvényszéken támadja meg az esetleges elbocsátási határozatot. (Mediafax)

NYUGODT ÖREGSÉG. Aki nem akar nyugdíjasként nagy jövedelemvesztést elszenvedni, már munkába állásakor el kell kezdenie takarékoskodni — állapítja meg egy felmérés. Ennek módja az állami nyugdíjbiztosítás mellett — amelynek van magán-nyugdíjbiztosítási pillére is — az önkéntes nyugdíjbiztosítás, valamint az életbiztosítás, amelynek lejártát a nyugdíjba vonulásra lehet időzíteni. (MTI)

EGYRE TÖBB MUNKANÉLKÜLI. Romániában a hivatalos kimutatások szerint 7,8 százalékos volt a munkanélküliség tavaly év végén — közölte tegnap az országos statisztikai intézet. 2009 utolsó három hónapjában folyamatosan nőtt a munkanélküliek száma, októberben az arány csak 7,1 százalék volt, de februárra már 8,3 százalékra nőtt. A 20 és 64 év közötti aktív lakosság foglalkoztatási rátája nem haladja meg az 57,4 százalékot, ami majdnem 13 százalékponttal kevesebb az Európai Unió által megállapított célértéknél. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2010-04-08: Közélet - Puskás Attila:

Voicu beteg...

Akkor már inkább a kórház... Így gondolkoznak azok a bűnözők, akik életük kanyargós útjain nem szokták meg a számonkérést, csupán vagyonuk bármi áron történő gyarapítását.
2010-04-08: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Módosítanák a törvénytervezetet
Záporoznak a módosító javaslatok a készülő oktatási törvényre. A legtöbb kifogás a 9. osztály gimnáziumi szakaszba való visszasorolását, illetve a rektorok megválaszthatóságának kinevezésre való módosítását érte.