Belföldi hírek

2010. április 8., csütörtök, Belföld

Módosítanák a törvénytervezetet

Záporoznak a módosító javaslatok a készülő oktatási törvényre. A legtöbb kifogás a 9. osztály gimnáziumi szakaszba való visszasorolását, illetve a rektorok megválaszthatóságának kinevezésre való módosítását érte.

Sűrűn felmerült a szakiskolák újralétesítésének gondolata is, a felsőoktatásban pedig a rektorok a tanárok nyugdíjkorhatárának emelését javasolják. Az egyetemista oldalról megfogalmazódott az a javaslat, hogy a szaktárca finanszírozza az ösztöndíjak kifizetését a tanév első két hónapjában. A szülők külön költségvetési tételként szeretnék elkülöníttetni a tankönyvekre szánt összegeket. Szinte valamennyi érdekelt réteg ugyanakkor a közvita meghosszabbítását kéri az oktatási minisztériumtól.

Marad az átalányadó

Idén még érvényben marad a tavaly elfogadott, árbevételek szerinti átalányadó-fizetés. A régi átalányadó ugyanis biztos bevételforrást jelentett az államkasszának — a teljes adóbevétel 0,6 százalékát —, az új átalányadó viszont nehezen felbecsülhető jövedelmet jelent, az IMF pedig nem fogad el újabb bizonytalansági tényezőt a bevételek terén. A tavaly májusi 355 millió lejes tervezett bevételhez képest a valós bevétel a becslés duplája lett: 700 millió lej, idén pedig már egymilliárd lej bevételt prognosztizálnak. Némi árnyékot vet az ügyre, hogy az adónem bevezetése több mint 130 000 cég tevékenységének felfüggesztését és több ezer cég megszűnését okozta.

Újabb távozó MPP-vezető

Lemondott a Magyar Polgári Párt marosvásárhelyi szervezetének alelnöke. Kali István valamennyi tisztségétől — marosvásárhelyi alelnök, a Megyei Küldöttgyűlés küldötti státusa, országos tanácsi tagság, alapszabályzat-értelmező, etikai bizottsági tagság — megvált, a pártból azonban nem lépett ki. ,,Egy évvel ezelőtt szilárd meggyőződéssel állítottam, hogy igencsak súlyos kárt okoz az a magatartás, amit Szász Jenő követett el, éspedig a párt alapszabályzata és ezzel egy időben a romániai párttörvény megszegése. Úgy gondolom, a minimum, amit ezek után elvárhatnánk, hogy miután törvénytelenségbe sodorta a pártot, Szász Jenő visszavonuljon. Ő azonban a legkevésbé sem fontolgatja ezt, a párt még aktív tagjai pedig nagyobb részben támogatják abban, hogy újabb mandátumot szerezzen" — indokolta döntését Kali István.

Öngyilkos csendőraltiszt

Egy 25 éves csendőraltiszt saját fegyverével lőtte magát agyon tegnap hajnalban. Az első információk szerint a fiatalember családi problémák miatt lett öngyilkos. A szerda hajnali őrségváltáskor találták meg Neptun üdülőhelyi szolgálati helyén.

Minimálbérben is gyengék

Románia a minimálbér tekintetében is az uniós térség egyik sereghajtójának számít — derül ki az Eurostat jelentéséből. A hazai 153 eurónál csak Bulgáriában alacsonyabb a minimálbér, ott 30 euróval kevesebb. Az Európai Unió huszonhét országa közül húszban törvényi keretek között szabják meg a minimálfizetés mértékét. A listavezető Luxemburgban ez az összeg 1642, Írországban 1462, Belgiumban pedig 1387 euró. A 400 és 800 euró közötti sávba többek között Portugália, Szlovénia, Málta, Görögország és Spanyolország tartozik. Négyszáz alatti kategóriába Magyarország, Lettország, Észtország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia tartozik.

Csökkenő idegenforgalmi érdeklődés

Februárban 8,5 százalékkal csökkent a romániai kereskedelmi szálláshelyeken megforduló turisták száma, az ott eltöltött éjszakák száma pedig tizenöt százalékkal esett vissza a tavalyi év második hónapjához viszonyítva. A romániai kereskedelmi szálláshelyekre bejelentkezett turisták száma 321 500 volt, a vendégéjszakáké pedig elérte a 644 800-at. Kevesebben látogattak Romániába, a határátkelőknél 6,9 százalékkal esett vissza az országba belépő turisták száma a tavalyihoz képest, a külföldre látogató román turisták száma is majdnem hat százalékkal csökkent. Februárban több mint 427 000 külföldi turista érkezett Romániá­ba, többségük (43,4 százalék) Magyarországról, második helyen a bolgárok vannak, akik a Romániába látogató valamennyi külföldi turistának a tizenhét százalékát teszik ki.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2874
szavazógép
2010-04-08: Belföld - :

Hírsaláta

VISSZAKÖVETELIK A MOGOŞOIA-PALOTÁT. Martha Bibescu hercegnő két örököse beperelte a román államot: bírósági keresetükben természetben kérik vissza a Bukarest melletti Mogoşoaia-palotát és a hozzá tartozó birtokot. Ha ez nem lehetséges, akkor kártérítésként tízmillió eurót követelnek.
2010-04-08: Közélet - Csinta Samu:

Termelés és elbocsátás indul (Visszakapta működési engedélyét a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár)

Április 12-től újra termelhet a sepsiszentgyörgyi cigarettagyár. A Galaxy Tobacco Rt. tulajdonában lévő egység visszakapta pénzügyi működési engedélyét, miután megnyerte a pénzügyi és adóhivatal elleni egyik perét. Öröm az ürömben azonban, hogy az újrakezdés nem vonatkozik valamennyi alkalmazottra.