Hírsaláta

2010. április 9., péntek, Belföld

ELLENTMONDÁS. Katonakörökben meglehetősen nagy felháborodást váltott ki a hadügyminisztérium hivatalos irata, mely szerint, ha az elfogadandó egységes nyugdíjtörvény alapján számolják újra a sereg nyugállományosainak havi járandóságát, az 19―69 százalék közti arányban csökkenne. Mihai Şeitan munkaügyi miniszter cáfolta ezt, szerinte az előzetes számítások szerint a katonai nyugdíjak többsége nem csökken, esetleg a 3000 lejnél nagyobb juttatásban részesülőké, de semmiképp sem 69 százalékkal. (Realitatea)

MARADJON A CÍMZETESSÉGI RENDSZER. Nem jutottak egyezségre a tanügyi szakszervezet és az oktatási minisztérium képviselői, az előbbiek sztrájkkal fenyegetőznek, ha a címzetességi rendszert nem őrzik meg a rendszerben. Az oktatási törvény tervezetét a kormány hétfőn szándékszik elfogadni ― tudta meg a Mediafax.

KI A FŐNÖK? A tanügyminisztériumot nem Daniel Funeriu vezeti, hanem Melania Mandas Vergu ― jelentette ki Olguţa Vasilescu szenátor. Vergu különben újságíró volt, jelenleg a miniszter tanácsadója, a minisztérium szóvivője, s tévéműsorokban látni, hogy foggal és körömmel védi az új oktatási törvényt meg főnökét. (Ziare.com)

BOC ÉS A MIKROFON. Emil Boc egy szerdai sajtótájékoztatón kikapta a Realitatea riporterének kezéből a mikrofont, és arról kezdett szövegelni, milyen hazugok a hírtelevíziók. Felháborodásának az volt az oka, hogy a Realitatea szóvá tette, korábbi álláspontjával ellentétben egyre emeli az államtitkárok számát. A nagy összevisszaságból, fölösleges indulatokból annyi mégis kiderült, hogy az államtitkárok számát a koalíciós egyezményben szögezték le, s Boc ahhoz és nem korábbi kormánykarcsúsító elképzeléseihez tartja magát.

SZTRÁJK-ÜTEMTERV. A Köztisztviselők Országos Szakszervezete döntött a tiltakozások ütemtervéről, eszerint április 15-én tiltakozó felvonulást szerveznek a kormány épülete előtt, májusban figyelmeztető, majd általános sztrájkba lépnek. A Sebastian Oprescu szakszervezeti elnök által aláírt szerdai közlemény szerint azért tiltakoznak, mert nem tartották tiszteletben a kollektív munkaszerződéseket, a végleges bírósági ítéleteket, valamint a Munkatörvénykönyvet. A szakszervezetiek szerint több alkotmányos jogukat is megszegték, így a tárgyaláshoz való jogot, a kollektív munkaszerződés alkalmazásához való jogot, valamint azt az előírást, miszerint ez a szerződés a két fél törvényének minősül. Az április 15-i felvonulásra 11 és 13 óra között kerül sor a kormány székhelye előtt. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2868
szavazógép
2010-04-09: Közélet - Farkas Réka:

Kizárásokat kér a háromszéki MPP

Ne módosítsák az alapszabályzatot, csak új elnököt, elnökséget válasszanak, illetve azonnal zárják ki a pártból mindazokat, akik az elmúlt esztendőben kívülről, belülről támadták az alakulatot, lejáratták azzal, hogy bírósági úton keresték vélt igazukat ― ezt a két javaslatot terjeszti az MPP Kovászna megyei küldöttsége a párt holnapi Országos Tanácsa elé.
2010-04-09: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Tőkés ,,ámokfutónak" tartja Szász Jenőt
Akarnoksággal, pártvezetői hozzá nem értéssel és politikai ,,ámokfutással" vádolja Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nyílt levélben foglalt állást az MPP szombati rendkívüli Országos Tanácsa ügyében.