Belföldi hírek

2010. április 9., péntek, Belföld

Tőkés ,,ámokfutónak" tartja Szász Jenőt

Akarnoksággal, pártvezetői hozzá nem értéssel és politikai ,,ámokfutással" vádolja Szász Jenőt, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnökét Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nyílt levélben foglalt állást az MPP szombati rendkívüli Országos Tanácsa ügyében.

Tőkés emlékeztet: az MPP-t a választás szabadságának jogos igénye hívta életre egy olyan helyzetben, amelyben az RMDSZ birtokolta az erdélyi magyarság politikai képviseleti monopóliumát. Bár Tőkés elismeri az MPP alapító elnökének korábbi ,,elévülhetetlen érdemeit", úgy véli: Szász Jenő ,,könnyűnek találtatott" mind a választások alkalmával szükséges tárgyalóképesség és következetesség, mind az építkezéshez szükséges kitartás és szorgalom, mind pedig vezetői alázat szempontjából. Az EMNT elnöke szerint egy előkészítetlen Országos Tanács megtartásának célja nem az igazságszolgáltatás által megállapított szabálytalanságok kijavítása, hanem az alapító elnök bebetonozása.

Lista és ellenlista

A román szenátus tegnap fogadta el azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely 36 gyógynövényszármazék forgalmazását tiltja be. A jogszabályt még a képviselőháznak is el kell fogadnia ahhoz, hogy a javaslat törvényerőre emelkedjék. A sürgősségi kormányrendelet két hónappal ezelőtti nyilvánosságra hozásakor az egészségügyi miniszter kijelentette: folyamatosan bővítik a betiltott drogok listáját, de ez azóta sem történt meg. Egyes információk szerint már meg is jelentek a piacon olyan új hallucinogén szerek, amelyek nem szerepelnek a februárban közzétett listán.

Átzakatolt feje fölött a vonat

Csodával határos módon menekült meg a haláltól egy kétéves aradi kisfiú. A gyerek a sínek mellett játszott, amikor egy elhaladó teherszerelvény által kavart légörvény a kocsik alá rántotta. Szerencsére végig fekve maradt, míg a szerelvény elhaladt felette, így mindössze néhány felületi sérülést szenvedett. A szülők csak a történtek után értesültek, mekkora veszélyben forgott gyerekük. Két évvel ezelőtt egy kisgyerek ugyanazon a helyen halálos balesetet szenvedett.

Csak a Jobbik nem kell az RMDSZ-nek

Az RMDSZ továbbra sem kíván beleszólni a magyarországi belpolitikába — nyilatkozta az Erdély FM rádióadónak Markó Béla szövetségi elnök. ,,A Jobbik mellé sem most, sem később nem tudnánk odaállni. Minket aggaszt, hogy ilyen erőre kapott Magyarországon a szélsőjobb. De természetesen minden demokratikus magyarországi párt mellett ott tudunk lenni" — hangsúlyozta Markó.

Voicu-ügy: újabb gyanúsítottak

Újabb letartóztatásokkal szélesedik a gyanúsítottak köre Cătălin Voicu SZDP-s szenátor korrupciós ügyében. Előzetes fogva tartást rendeltek el Florin Costiniu törvénybíró, valamint Marius Locic és Costel Căşuneanu üzletember ellen, aki Voicu befolyását próbálta megvásárolni több tízezer euró értékben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2866
szavazógép
2010-04-09: Belföld - :

Hírsaláta

ELLENTMONDÁS. Katonakörökben meglehetősen nagy felháborodást váltott ki a hadügyminisztérium hivatalos irata, mely szerint, ha az elfogadandó egységes nyugdíjtörvény alapján számolják újra a sereg nyugállományosainak havi járandóságát, az 19―69 százalék közti arányban csökkenne. Mihai Şeitan munkaügyi miniszter cáfolta ezt, szerinte az előzetes számítások szerint a katonai nyugdíjak többsége nem csökken, esetleg a 3000 lejnél nagyobb juttatásban részesülőké, de semmiképp sem 69 százalékkal. (Realitatea)
2010-04-09: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Obama—Medvegyev csúcs Prágában
Az amerikai és az orosz elnök, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev tegnap Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START-III). ,,Az új START-szerződés fontos előrelépés a nukleáris leszerelés terén" — jelentette ki a dokumentum aláírása után elmondott rövid beszédében Obama.