Székely címer és pecsét: önazonosságunk hordozói

2010. április 10., szombat, Közélet

Több mint ötszáz évet átfogó székely címer- és pecsétkiállítást nyitottak meg csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A vándorkiállítás Csíkszeredából érkezett, egy hét múlva Marosvásárhelyen folytatja útját, majd magyarországi kitérővel újból visszatér székelyföldi településekre.

A székely nemzet, valamint a történelmi Erdély vármegyéinek ősi címereit Keöpeczi Sebestyén József 1943-ban, illetve 1958-ban készült színes címerrajzairól ismeri a nagyközönség (mindkettő látható a kiállításon), de arra korábban nem volt példa, hogy több száz éves pecsétek, címerek korszerű technikával készített másolatait mutassák be. A legrégebbi alkotások — mert minden egyes címer és címeres pecsét egy alkotás, amely egy adott helyhatósági, illetve egyházi intézmény, család, közösség önazonosságát jelképezi, saját maga által választott szimbólumait hordozza — templomokban maradtak ránk domborműként, festményként, illetve kiváltságleveleken. A kiállítás anyaga csupán válogatás mindabból, amit a tavaly alakult Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörté­neti Munkacsoport — Mihály János, Pál-Antal Sándor, Szekeres Attila, lapunk munkatársa és Zepeczaner Jenő — felkutatott, és székenként, városonként, községenként, egyházanként mutatja be a különböző történelmi korokban használt jelképeket.

Különös élmény látni Sepsiszentgyörgy 1509-ből származó pecsétrajzát, Kézdivá­sárhely R. T. (rendezett tanácsú — szerk. megj.) Város Központi Választmányának 1876-os pecsétjét, a két világháború közötti, kizárólag román nyelvű községi pecséteket, a kommunizmus idejéből fennmaradt, gyárakat, bányákat, munkáseszközöket megjelenítő jelképeket, és öröm látni az újonnan elfogadott címereket, címerterveket, amelyek mondandójukat, szimbolikájukat a régiekből merítik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2010-04-10: Máról holnapra - Bogdán László:

Nagy költészet örökösei

,,Világ világa, / Virágnak virága, / Keservesen kínzatol, / Vas szegekkel veretel!" ― kezdődik a felpanaszolt fájdalommal valamikor a tizenharmadik században a magyar költészet, hogy aztán váratlan erővel latinul szólaljon meg Mátyás király fénykorában Janus Pannonius.
2010-04-10: Közélet - Bogdán László:

Választás előtt

Mivel a közvélemény-kutató intézetek egybehangzó felmérései szerint a Fidesz hatalmas előnnyel vezet a választásokon, a vasárnapi voksolásnak lényegében három nagy kérdése van.