Választás előtt

2010. április 10., szombat, Közélet
Mivel a közvélemény-kutató intézetek egybehangzó felmérései szerint a Fidesz hatalmas előnnyel vezet a választásokon, a vasárnapi voksolásnak lényegében három nagy kérdése van.

Az első és a leglényegesebb, hogy valóban elmennek-e szavazni testületileg a Fidesz választói, s ha igen, elérheti-e a magabiztos kormányzáshoz szükséges kétharmados parlamenti többséget a legnagyobb ellenzéki párt?! Előrejelzések szerint — s ezt húzzák alá a politológusi vélemények is — már vasárnap választ kaphatunk erre a kérdésre, hiszen a választások, húsz év után először, már az egyéni választókörzetekben eldőlhetnek...

A második kérdés, hogy ki végez a második helyen, azaz a feltörekvő Jobbik megelőzheti-e a korrupció gyanújába keveredő szocialista pártot, melynek sérülékeny nimbuszát nem kizárólag az elmúlt nyolc esztendő kormányzati kudarcai rombolták, hanem a BKV-s botrányok, a Zuschlag-ügy s még számtalan vizsgálatban lévő visszaélés. Igaz, az utolsó hetekben, a Jobbik bizonyos személyi botrányai miatt a szélsőségesen radikális párt is visszaesett, az aktív pártválasztók körében jelenleg tíz százalékon áll a tizenkét százalékos MSZP mögött... De versenyük még nincs lefutva, a közvélemény-kutatóknak nem minden magyar választópolgár nyilatkozik őszintén, sok minden a fülke homályában dől el.

A harmadik kérdés, hogy a kis pártok, az MDF (szövetségben az SZDSZ-szel), a Lehet Más a Politika vagy a Civil Mozgalom elérheti-e a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékot. A Civil Mozgalom és a Lehet Más a Politika esetében már az is figyelemre méltó, hogy a teljes ismeretlenségből kitörve egyáltalán tudtak listát állítani, nagyobb esélye a Lehet Más a Politikának van, ugyan jelenleg három százalékon állnak, de egyes szakértők szerint jó esetben elérhetik a küszöböt, és bejuthatnak a parlamentbe.

Bonyolultabb az MDF helyzete, bár nem teljesen reménytelen. Bokros Lajos programja és személye s a bizonytalan szavazók megnyerése ismét csodát eredményezhet, mint az uniós választásokon.

Vasárnap eldől, vannak-e csodák, vagy érvényesül a papírforma?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 570
szavazógép
2010-04-10: Közélet - :

Székely címer és pecsét: önazonosságunk hordozói

Több mint ötszáz évet átfogó székely címer- és pecsétkiállítást nyitottak meg csütörtök este a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A vándorkiállítás Csíkszeredából érkezett, egy hét múlva Marosvásárhelyen folytatja útját, majd magyarországi kitérővel újból visszatér székelyföldi településekre.
2010-04-10: Közélet - B. Kovács András:

Kőrösi Csoma-napok

Huszonegyedik alkalommal tartják meg április 15-e és 17-e között a megye és Kovászna rangos évi rendezvényét, a Kőrösi Csoma Sándor-napokat. Gazda Józsefet, a Napok kezdeményezőjét, máig főszervezőjét ez alkalomból a rendezvény fejlődéséről, az idei újdonságokról, a résztvevőkről faggattuk.