Hírsaláta

2010. április 10., szombat, Belföld

KILENC ÉS FÉL MILLIÓ SEGÉLYEZETT. A szociális segélyben részesülő személyek száma meghaladja a dolgozó lakosságét: előbbi kategóriába 9,5, utóbbiba pedig mindössze 9 millió személy tartozik — derül ki az Országos Statisztikai Intézet felméréséből. 2009 végén Romániában 9 027 000 személy volt foglalkoztatott, de csupán 6 098 000 dolgozott fizetésért. Összesen ötvenféle segély létezik, ezek kifizetésére évente 2,4 milliárd eurót költ az állam. A legtöbb segélyt lakásfűtésre, gyesre és gyermekpénzre osztják. (Realitatea)

TANULNAK, DE NEM KELLENEK AZ ÁLLAMNAK. Elena Băsescu babájának, a Syda nevű ifjoncnak a párizsi román nagykövetség harmadtitkári posztjára való kinevezése, majd a sajtóbotrány miatti visszalépése a figyelmet a román állami ösztöndíjjal külföldön tanuló fiatalokra terelte. Mint kiderült, 2005 óta az ország hatmillió eurót költött a külföldön tanuló egyetemisták ösztöndíjaira, de még senkit sem alkalmaztak közülük állami munkahelyre, noha az ösztöndíjszerződés ezt kötelezővé teszi. (Erdély FM)

TÖBB A MUNKANÉLKÜLI. A munkanélküliségi ráta 8,36 százalékra nőtt március végére, ami enyhe növekedést jelent a februári 8,3-hoz képest. Az Országos Munkaerő-ügynökség adatai szerint háromezerrel nőtt a munkanélküliek száma egy hónap alatt, elérve a 765 285 hivatalosan regisztrált állástalant. A munkanélküliek 60,4 százaléka részesül segélyben. A legmagasabb munkanélküliséget Vaslui (15,31 százalék), Mehedinţi (14,41) és Teleorman (13,13) megyében mérték. Kovászna megyében 12,23 százalék volt a munkanélküliségi ráta, Hargita megyében ennél alacsonyabb, 11,34 százalék, Maros megye a 8,53-mal közel áll az országos átlaghoz.

A LUSZTRÁCIÓ MÖGÖTTES CÉLJA. Adrian Năstase blogbejegyzésében azt fejtegeti, hogy Roberta Anastase, a képviselőház elnöke azért sürgeti az átvilágítási törvény elfogadását, mert Traian Băsescu így szeretne szabadulni Emil Boctól. ,,Igen, jelenleg Emil Boc az a legmagasabb állami funkcióban levő személyiség, akinek vezető tisztsége volt a KISZ-ben. Ifjú reménység, aki, lám, annyi idő után bizonyított. Szellemiséget nem, csak gazdát cserélt" — írja Năstase. (Mediafax)

PEREL A KAMARA. Az orvosi kamara a bíróságon támad meg minden jogszabályt, amelyet a szakmai szervezetek megkérdezése nélkül dolgoznak ki. A kamara elnöke csütörtökön azt nyilatkozta, nem fogadja el, hogy csak az orvosokat büntessék, az Országos Egészségbiztosító Pénztárt pedig nem. Vasile Astărăstoae, a Romániai Orvosi Kamara elnöke elégedetlen azzal, ahogyan az egészségbiztosító pénztár és az egészségügyi minisztérium kidolgozta az orvosi ellátást szabályozó 2010-es keretszerződést, valamint az alkalmazási normákat. (Erdély FM)

FELÚJÍTJÁK MAGAS DÉVA VÁRÁT. Uniós pályázati pénzből újítják fel a dévai várat, a kivitelezésre vonatkozó szerződést szerdán írta alá a helyi önkormányzat és a Hunyad megyei regionális fejlesztési ügynökség ― írja a Krónika. A dévai önkormányzat és a Hunyad megyei tanács által benyújtott pályázat nyomán a város közel 38,5 millió új lejt nyert a vár felújítására. A pénzből a kettes és hármas számú várrészlegeket újítják fel. A dévai vár egyes számú részlegének felújítása már 2008-ban elkezdődött, a munkálatokat az önkormányzat saját anyagi forrásaiból finanszírozza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2867
szavazógép
2010-04-10: Közélet - :

Ismét megajándékoztuk hűséges olvasóinkat

Tegnap Coman Erzsébet és Végh Zoltán olvasónk közreműködésével sorshúzással jelöltük ki az előfizetőinknek meghirdetett nyereményjáték szerencsés nyerteseit.
2010-04-10: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Kötelező együttműködés a mindenkori magyar kormánnyal
Az RMDSZ-nek együtt kell működnie a mindenkori magyar kormánnyal és minden demokratikus magyarországi párttal — mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke. „Ez az érdeke tulajdonképpen az egész erdélyi magyarságnak. Ennek érdekében a választások után közvetítenünk kell a véleményünket, hogy miként látjuk például a határon túli magyarsággal kapcsolatos kormánypolitika helyzetét" — fogalmazott a szövetségi elnök. Az RMDSZ támogatni fog minden olyan intézkedést, amely elősegíti, hogy az erdélyi magyarsággal kapcsolatos politika intézményesen jelen legyen a magyar kormányban.