Belföldi hírek

2010. április 10., szombat, Belföld

Kötelező együttműködés a mindenkori magyar kormánnyal

Az RMDSZ-nek együtt kell működnie a mindenkori magyar kormánnyal és minden demokratikus magyarországi párttal — mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke. „Ez az érdeke tulajdonképpen az egész erdélyi magyarságnak. Ennek érdekében a választások után közvetítenünk kell a véleményünket, hogy miként látjuk például a határon túli magyarsággal kapcsolatos kormánypolitika helyzetét" — fogalmazott a szövetségi elnök. Az RMDSZ támogatni fog minden olyan intézkedést, amely elősegíti, hogy az erdélyi magyarsággal kapcsolatos politika intézményesen jelen legyen a magyar kormányban.

Tiltakoznak a nagyáruházak

A romániai nagyáruházak évente akár félmilliárd eurót is veszíthetnek, ha elfogadják azt a törvénymódosítást, amely betiltaná vasárnapi nyitva tartásukat. Mint ismeretes, a parlament előtt az a törvénymódosítás-tervezet, amely a kiskereskedők és a romániai termelők érdekeinek védelmére a kereskedelmi etikai kódex élelmiszer-ipari fejezetébe iktatná azt a tételt, hogy a nagyáruházaknak vasárnap zárva kell tartaniuk. A Romániai Nagy Üzletláncok Szövetsége szerint e törvénymódosítás révén az említett kereskedelmi egységek forgalma 13—20 százalékkal csökkenne, az összes eladott árunak ugyanis ez az aránya kerül a vásárlók kosarába a vasárnapi napon.

Fokozott afganisztáni szerepvállalás

Akár hétszáz katonát is küldhet idén Románia Afganisztánba — hozták nyilvánosságra, miután Traian Băsescu államelnök tegnap Prágában Barack Obama amerikai elnöknek ígéretet tett az állománybővítésre. Az Egyesült Államok egyébként még több csapatot akar Afganisztánba küldeni, míg Kanada és Hollandia vissza akarja hívni a katonáit. Jelenleg 1072 román katona teljesít szolgálatot Afganisztánban.

Virológiai tudatlanság

Legkevesebben Romániában (14 százalék), legtöbben Svédországban (73 százalék) tudták, hogy a vírusok ellen az antibiotikumok nem hatékonyak. Az Európai Unió lakosságának 53 százaléka osztja azt a tévhitet, hogy az antibiotikumok képesek elpusztítani a vírusokat — derül ki az Európai Bizottság kiadott jelentéséből. A felmérések szerint esősorban a fiatalok (15—24 évesek) körében elterjedt az a nézet, hogy a baktériumok ellen hatásos antibiotikumok a vírusokat is képesek elpusztítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2010-04-10: Belföld - :

Hírsaláta

KILENC ÉS FÉL MILLIÓ SEGÉLYEZETT. A szociális segélyben részesülő személyek száma meghaladja a dolgozó lakosságét: előbbi kategóriába 9,5, utóbbiba pedig mindössze 9 millió személy tartozik — derül ki az Országos Statisztikai Intézet felméréséből. 2009 végén Romániában 9 027 000 személy volt foglalkoztatott, de csupán 6 098 000 dolgozott fizetésért. Összesen ötvenféle segély létezik, ezek kifizetésére évente 2,4 milliárd eurót költ az állam. A legtöbb segélyt lakásfűtésre, gyesre és gyermekpénzre osztják. (Realitatea)
2010-04-10: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Magyar nemzetpolitikában kell gondolkodni
Magyarországon a pártpolitika és a szűken vett országpolitika helyett magyar nemzetpolitikában kell gondolkodni, mégpedig egy nemzetpolitikai rendszerváltozás és a határokon átívelő nemzetegyesítés jegyében — állapítja meg tegnap közzétett nyilatkozatában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.