Hírsaláta

2007. szeptember 8., szombat, Belföld

ANDREI MARGA VÉLEMÉNYE AZ OKTATÁSI TÖRVÉNYTERVEZETRŐL. Szakszerűtlennek és törvénytelennek nevezte Andrei Marga, a Babeş―Bolyai Tudományegyetem Akadémiai Tanácsának elnöke a idei oktatási törvénytervezetet. Elmondása szerint fölösleges pénzkidobás a törvénytervezetre fordított 300 millió dollár kölcsön, hiszen a 2001―2005 közti időszak oktatási politikájának hibáit látja megismétlődni benne. (Új Magyar Szó)

MAGYAR ÖSSZEESKÜVÉS. Magyar érdekeltséget sejt a Verespatakra tervezett színesfémbánya ellenzése mögött a bá­nyanyitást tervező Roşia Montana Gold Corporation (RMGC). Alan Hill, a bányavállalat elnöke sajtótájékoztatóján úgy vélte: nem véletlen, hogy a bányanyitást ellenzi a magyar állam, ugyanakkor Romániában Eckstein-Kovács Péternek, az RMDSZ szenátorának nevéhez fűződik a ciántechnológia színesfémbányászatban való használatának betiltására irányuló törvénytervezet, és ugyancsak magyar a bukaresti környezetvédelmi tárca vezetője. Hill Soros György magyar származású, az Amerikai Egyesült Államokban élő multimilliárdost is támadta. Feltárta, hogy Soros a Newmont Mining Corporation társaságon keresztül részvényeket birtokol a kanadai―román RMGC kanadai anyavállalatában, a Gabriel Resourcesben. (Krónika)

KELL A MELEG VÉR IS. Hamarosan nem utasíthatják ki a vérközpontokból a vért adni kívánó melegeket. A Diszkriminációellenes Tanács hátrányos megkülönböztetésnek ítélte meg a szaktárca erre vonatkozó rendeletét. A Diszkriminációellenes Tanács ajánlása következtében az Egészségügyi Minisztérium várhatóan újragondolja a kérdőív kérdéseit ― mondta el a Transindexnek Asztalos Csaba, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke.

VÁLTOZNAK A VEZETÉKES TELEFONSZÁMOK. 2008. május 3-tól az összes hazai vezetékes telefonszám tíz számjegyből fog állni. Belföldi hívásoknál vezetékes hálózatban az eddigiektől eltérően megyén belül is tárcsázni kell majd hívások során az országos előszámot. Változik emellett a közérdekű telefonszámok, így például a rendőrség, csendőrség és más közérdekű szolgáltatások hívószáma is, ezek elé tárcsázni kell majd az 1-es számjegyet is. Változatlan marad azonban a mentőszolgálat jelenlegi hívószáma ― a 112 sűrgösségi értesítő. Az intézkedés jövő év szeptemberétől lép végérvényesen életbe. (Realitatea tévé)

MEGEGYEZTEK A WASHINGTONI, LONDONI ÉS MOSZKVAI NAGYKÖVET SZEMÉLYÉBEN. A külügyminisztérium és az elnöki hivatal döntése értelmében Adrian Vieriţă látja el az ország washingtoni, Ion Jinga a londoni és Mihai Grigorie moszkvai diplomáciai képviseletét. Vieriţă jelenleg a külügyminisztérium államtitkára, és felkészültsége alapján is diplomata. Ion Jinga korábban Belgiumban képviselte nagykövetként Romániát. A washingtoni és a londoni nagyköveti székek egy évig betöltetlenek voltak, mivel a külügyminisztérium és az elnöki hivatal ezeknek a diplomáciai központoknak a súlya miatt nem tudott közös nevezőre jutni a jelöltek személyét illetően. (Hotnews)

GREENPEACE-KARANTÉN. Génmódosított kukoricát és szóját termesztenek a brăilai Nagy Szigeten. Ez nem csak Romániában, hanem az egész Európai Unióban tilos, ezért a Greenpeace-aktivisták karantén alá vették a szigetet, egyetlen terménnyel megrakott tehergépkocsit sem engednek onnan ki. A sziget termőföldjeit Triţă Culiţă egykori szocialista képviselő bérli. (Rtlklub.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-08: Közélet - x:

Szász szerint Tőkés biztos befutó

RMDSZ-es körökben elsősorban Szász Jenőt, a Magyar Polgári Szövetség elnökét okolják a megegyezés elmaradásáért. Szász a tárgyalásokat követően a Transindexnek nyilatkozott: ,,Sajnálom, hogy az RMDSZ nem élt azzal a lehetőséggel, amit a püspök úr felajánlott, hogy írják alá a megállapodást, amit az elmúlt öt hét során dolgoztak ki a tárgyalófelek, mert az tényleg érdemi előrelépést jelentett volna. És azt is sajnálom, hogy az RMDSZ ismét egy pillanatnyi politikai eseményre koncentrál, ami az európai parlamenti választási listaállítását, és nem az elmúlt tizenhét évben súlyosan megromlott érdemi kérdéseket próbálja orvosolni."
2007-09-08: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Árvízmérleg
Hét ember vesztette életét, egy pedig eltűnt a Moldvában pusztító árvizek miatt — számolt be pénteken Victor Paul Dobre belügyi államtitkár. Az elmúlt napok esőzései és az azt követő áradások mérlegéről szólva a tisztségviselő elmondta: az ország négy megyéjét (Galac, Vrancea, Bákó és Vaslui), illetve ötvenhét települését érintette a természeti csapás.