Belföldi hírek

2007. szeptember 8., szombat, Belföld

Árvízmérleg

Hét ember vesztette életét, egy pedig eltűnt a Moldvában pusztító árvizek miatt — számolt be pénteken Victor Paul Dobre belügyi államtitkár. Az elmúlt napok esőzései és az azt követő áradások mérlegéről szólva a tisztségviselő elmondta: az ország négy megyéjét (Galac, Vrancea, Bákó és Vaslui), illetve ötvenhét települését érintette a természeti csapás.

Két ház teljesen összedőlt, és további huszonöt építményt fenyeget az összeomlás veszélye. Összesen 1391 embert kellett kiköltöztetni otthonából, közülük 762 személyt az áradások által különleges mértékben sújtott Tecuci városból. A hírek szerint itt történt a három haláleset, idősebb emberek vesztették életüket. Tecuci lakói pénteken élelem és ivóvíz nélkül maradtak, a kora délutáni híradásokban a helyiek arra panaszkodtak, hogy a hatóságoknak még nem sikerült gondoskodni az árvízkárosultak ellátásáról. Más értesülések szerint ugyanakkor a mentési szolgálatot teljesítő csoportok éppen Tecuciba juttattak el 50 000 üveg ásványvizet. Húsz tonna gázolajat is szállítottak oda a szivattyúk és a mentési munkálatokban alkalmazott egyéb gépek motorjainak a működtetésére.

Megműtik Băsescut

Pajzsmirigyműtéten esik át ma Tarian Băsescu államfő. Tegnap este már befeküdt a bukaresti központi katonai kórházba, ahol várhatóan a mai nap folyamán végrehajtják a körülbelül egyórásra becsült orvosi beavatkozást. Kórházba vonulása előtt Băsescu azt nyilatkozta, hogy nem izgul, és bízik a román orvosokban, mivel alaposan előkészítették a műtétet. A szakemberek szerint nem lesz szükség arra, hogy helyettesítsék az államfőt, a műtét után nagyon hamar el tudja látni majd elnöki teendőit.

Barroso gyakorlati eredményeket vár

Az Európai Bizottság elnökével, Jose Manuel Durao Barrosóval találkozott tegnap Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök. Barroso emlékeztette a kormányfőt, hogy Romániának nem csak javaslatokat kell tennie az igazságügyi reform és a korrupcióellenes harc kapcsán, hanem alkalmaznia is kell azokat. Jose Manuel Barroso azt mondta, figyelemmel követi, milyen mértékben alkalmazzák a javaslatokat, kezdeményezéseket. Romániának ugyanakkor azt is be kell bizonyítania, hogy hatékonyan fel tudja használni az uniós alapokat is. Călin Popescu Tăriceanu biztosította az Európai Bizottság elnökét arról, hogy a kormány elsőrendű céljának tekinti az uniós alapok lehívását. Jose Manuel Durao Barroso a Liszabonban 2000-ben leszögezett tervre is kitért. Eszerint 2010-ig az Európai Uniónak a világon a legversenyképesebb gazdasággal kellene rendelkeznie. A tervről még most sem mondtak le, bár a 2010-es esztendőt már nem emlegetik. A bizottság elnöke azt akarja, hogy minden ország reformokat vezessen be a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés érdekében.

Halasztottak Năstase perében

Október 11-re halasztotta a döntést a legfelsőbb bíróság a korrupciós ügyekkel vádolt Adrian Năstase volt kormányfő perében. A bíróság eljárási okokra hivatkozva halasztott, Năstasét tavaly novemberben megvesztegetéssel és törvénytelen haszon elfogadásával vádolta meg a bukaresti korrupcióellenes ügyészség. A meghallgatások több hónapos halogatása után a tárgyalást márciusban felfüggesztették az ügyvédek alkotmányossági kifogására hivatkozva. Az alkotmánybíróság helyt adott az ügyvédek alkotmányossági kifogásának, és ezután került a perirat a legfelsőbb bírósághoz. Az ország számára próbakő lehet Năstase pere, amellyel megmutathatná az Európai Uniónak, mennyire képes hatékonyan eljárni egy nagyszabású korrupciós ügyben.

Lesz autópályadíj

Jövőtől bevezetik az autópálya-díjat — jelentette be Ludovic Orban szállításügyi miniszter. A Romániában jelenleg létező két autópályán, azaz a Bukarest—Piteşti, illetve a Bukarest—Konstanca útvonalon a díjat valószínűleg ötven kilométerenként kell kifizetni majd. A fontosabb közlekedési csomópontokban fizető automaták lesznek. A díj összegéről még nem döntöttek. Jövőben a Bukarest—Konstanca autópálya mentén az első benzinkutakat is felszerelik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1810
szavazógép
2007-09-08: Belföld - x:

Hírsaláta

ANDREI MARGA VÉLEMÉNYE AZ OKTATÁSI TÖRVÉNYTERVEZETRŐL. Szakszerűtlennek és törvénytelennek nevezte Andrei Marga, a Babeş―Bolyai Tudományegyetem Akadémiai Tanácsának elnöke a idei oktatási törvénytervezetet. Elmondása szerint fölösleges pénzkidobás a törvénytervezetre fordított 300 millió dollár kölcsön, hiszen a 2001―2005 közti időszak oktatási politikájának hibáit látja megismétlődni benne. (Új Magyar Szó)
2007-09-08: Közélet - Váry O. Péter:

Pályázat kulturális létesítmények építésére

A Művelődési és Vallásügyi Minisztérium a nyáron hirdetett meg országos pályázatot önkormányzatok számára kulturális létesítmények — művelődési otthonok, központok — tervezésére és építésére, illetve felújítására, melynek leadási határideje augusztusban járt le.