Hírsaláta

2010. április 13., kedd, Belföld
FENYEGETIK PREDÁT. Szankciókkal fenyegette meg a Demokrata Liberális Párt több vezetője Cristian Preda európai parlamenti képviselőt, amiért nem hajlandó alávetni magát az alakulat sajtóbojkottjának. A DLP vezető testülete csütörtök este döntött úgy, hogy többé nem engedi szerepelni politikusait két hírtelevízióban, az Antena 3-ban és a Realitatea tévében.

A döntés két nappal azután született, hogy Emil Boc pártelnök-miniszterelnök kiragadta a Realitatea tévé egyik riporterének kezéből a mikrofont, és élő adásban kérte számon a két hírtelevízió objektivitását. Cristian Preda nem vette figyelembe a tiltást, péntek este részt vett meghívottként az Antena 3 vitaműsorában. Az EP-képviselő nagy tévedésnek tartja a hírtelevíziók bojkottját. Arra hivatkozott, hogy egyik brüsszeli felszólalásában korábban hasonló bojkott miatt maga is bírálta az egyik kelet-európai ország kormányfőjét. (ÚMSZ)

BĂSESCU KATONÁKKAL UDVAROL OBAMÁNAK. Az Afganisztánban állomásozó román katonák létszámának bővítését ígérte az amerikai elnöknek Prágában Traian Băsescu. A román államfő több kelet-európai ország vezetője mellett csütörtök este vacsorázott együtt Barack Obamával a cseh fővárosban. Jelenleg 1017 romániai katona teljesít küldetést Afganisztánban, számukat a román elnök 1800-ra növelné. A hírmagyarázók szerint a román államfő azt szerné elérni, hogy Obama elnök is legalább annyira értékelje őt, mint annak idején George W. Bush. (Ziare.com)

NE LEGYEN EGYENLŐBB A KÉPVISELŐ/SZENÁTOR. A parlament pár héttel ezelőtt egyetlen ellenszavazat nélkül megszavazta, hogy nyugállományban levő képviselők jogosultak legyenek mind a nyugdíjukra, mind a parlamenti juttatásukra, ami szöges ellentétben áll a Demokrata Liberális Párt egységes bérezési törvénnyel kapcsolatos merev álláspontjával. Lett belőle egy jó kis sajtóbotrány, mire fel Roberta Anastase, a képviselőház elnöke törvénykezdeményezést nyújtott be, melynek értelmében megszüntetnék ezt a jövedelemhalmozást. A DLP minél rövidebb időn belül szeretné átvinni a parlamenten ezt a törvényt, ,,hogy a szenátorok és képviselők egy szintre kerüljenek más szakmai, társadalmi kategóriákkal". Jelenleg az érintett honatyák száma huszonöt. (Mediafax)

MEGEGYEZTEK A SZÍVGYÓGYÁSZOKKAL. Pénteken az egészségbiztosító megállapodott a szívorvosokkal. Ennek értelmében a minisztérium megtéríti a szívinfarktus invazív kezelésébe tartozó, sürgősségi eljárásban végzett életmentő műtétek költségeit, beleértve a szükséges sztentek árát is. A szaktárca 15 millió lejt irányzott elő egy szívgyógyászati program finanszírozására (a szív- és érrendszeri betegségekre kiutalt kereten túl), ebből az összegből a minisztérium becslései szerint 3500 beteg ellátása biztosított a következő egy évben. Az egészségügyi miniszter aláírta azt a rendeletet is, amely lehetővé teszi a szívgyógyászok felkészítését: a kardiológusok oklevelet kapnak arról, hogy elvégezhetik az akut szívinfarktusos betegek műtéti ellátását. Az ehhez szükséges képzés kétéves, és idén júniusban indul. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2010-04-13: Közélet - Csinta Samu:

Partnerkeresés

Abszolút többséget szerzett a Fidesz, s az első forduló jelei alapján bőven belefér, hogy a kétharmad is meglegyen a parlamenti patkóban. Nincs szükség idegtépő koalíciós tárgyalásokra, innentől kezdve legfeljebb kérni járulhat bárki is a fő kormánypárt asztalához, diktálni, érdekérvényesíteni nem.
2010-04-13: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Együttműködést remél Markó
Az RMDSZ minél szorosabb együttműködést szeretne Magyarország leendő kormányával — nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök, aki szerint a Fidesz elsöprő győzelmet aratott, és rendkívül erős mandátumot kapott. Hangsúlyozta: a Fidesz is az Európai Néppárt tagja, akárcsak az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt. ,,Ebből a szempontból európai szinten is szoros együttműködésre nyílik lehetőségünk" — mondta Markó. Az RMDSZ elnöke szerint együttműködésük két fontos pillérre alapulhat: egyrészt a magyar—magyar kapcsolatra, másrészt az RMDSZ kormányzati szerepvállalására.