Belföldi hírek

2010. április 13., kedd, Belföld

Együttműködést remél Markó

Az RMDSZ minél szorosabb együttműködést szeretne Magyarország leendő kormányával — nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla RMDSZ-elnök, aki szerint a Fidesz elsöprő győzelmet aratott, és rendkívül erős mandátumot kapott. Hangsúlyozta: a Fidesz is az Európai Néppárt tagja, akárcsak az RMDSZ és a Demokrata Liberális Párt. ,,Ebből a szempontból európai szinten is szoros együttműködésre nyílik lehetőségünk" — mondta Markó. Az RMDSZ elnöke szerint együttműködésük két fontos pillérre alapulhat: egyrészt a magyar—magyar kapcsolatra, másrészt az RMDSZ kormányzati szerepvállalására.

Felfüggesztették Costiniut

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tegnap úgy döntött, felfüggeszti Florin Costiniut a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék bírói tisztségéből. A bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény 62-es cikkelye előírásai szerint Costiniut azért függesztették fel tisztségéből, mert az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály bűnvádi eljárást indított ellene. Florin Costiniut pénteken befolyással való üzérkedésben való cinkosság miatt tartóztatták le Costel Căşuneanu és Marius Locic üzletember, illetve Cătălin Voicu szenátor bűntársaként. Costiniu a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék polgári peres osztályának elnöki tisztségét töltötte be március 31-ig, jóllehet a korrupcióellenes ügyosztály még 2009 decemberében beindította ellene a bűnvádi eljárást. Ugyancsak tegnap döntött a román legfelsőbb bíróság arról, hogy előzetes letartóztatásban marad Cătălin Voicu román szenátor, akit kenőpénzek elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak az ügyészek.

Kell a vasárnapi nyitva tartás

A termelők és a kereskedők egyaránt elutasítják Valeriu Steriu képviselő javaslatát a nagyáruházak vasárnapi zárva tartásáról — jelentette be Adrian Rădulescu, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Mint mondta, azok a mezőgazdasági termelők, akik a hipermarketek és szupermarketek révén is értékesítik terményeiket, veszítenének azzal, ha vasárnap zárva lennének az üzletek. Steriu nemrég közölte, hogy módosítani szeretné a kereskedők etikai kódexét oly módon, hogy más uniós tagállamokhoz hasonlóan a nagy áruházláncok vasárnap zárva tartsanak. A Romániai Nagyáruház-láncok Szövetsége határozottan elutasította a képviselő javaslatát, szerintük a hagyományos piaci termelők és a kisboltok támogatása ürügyén született kezdeményezés nem csak hogy nem érné el célját, de veszélyes egyenlőtlenségeket okozhat a piacon.

Zuhanó GDP

Románia 2009-es GDP-je alig éri el az Európai Unió átlagának huszonhárom százalékát. A tavalyi gazdasági visszaesés miatt ezer euróval csökkent az egy főre eső nemzeti össztermék — derült ki az Európai Statisztikai Hivatal, az Eurostat adataiból. Ezek szerint Románia GDP-je 2009-ben 5380 euró volt. Ez a visszaesés a gazdaság sínylődése mellett a lej euróhoz viszonyított értékének csökkenésével is magyarázható. Románia az EU-s lista végén foglal helyet, csak Bulgáriát sikerült megelőzni, déli szomszédaink ugyanis 4450 eurónyit termeltek tavaly. Magyarország GDP-je 9200 euró volt az elmúlt évben, Lengyelországé 8100, Csehországé pedig 13 100 euró. A ranglista élén továbbra is Németország áll 29 300 euróval, ami ötször több, mint Romániáé.

Várt mértéken az infláció

Az előrejelzéseknek megfelelően, 4,2 százalékosra mérsékelődött az éves infláció. A lej enyhe erősödése miatt a szolgáltatások valamivel olcsóbbak lettek, de körülbelül egy százalékkal nőtt az élelmiszerek és az üzemanyag ára.

Politikamentes közszolgálati médiát

Rövidesen kezdetét veheti a közszolgálati média politikamentesítését célzó tervezet megvitatása. A Demokrata Liberális Párt még ellenzékben volt, amikor ígéretet tett a politikától független tévé és rádió biztosítására. A pártok képviselői szerint szabályrendszert kell kidolgozni, amelynek alapján a tévé és a rádió vezetőségét átlátható eljárással nevezik ki. Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta: pártja nem ért mindenben egyet a demokrata-liberálisokkal. Az RMDSZ szerint a vezetőtanácsokba így vagy úgy, de a pártoknak is delegálniuk kell embereiket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2874
szavazógép
2010-04-13: Belföld - :

Hírsaláta

FENYEGETIK PREDÁT. Szankciókkal fenyegette meg a Demokrata Liberális Párt több vezetője Cristian Preda európai parlamenti képviselőt, amiért nem hajlandó alávetni magát az alakulat sajtóbojkottjának. A DLP vezető testülete csütörtök este döntött úgy, hogy többé nem engedi szerepelni politikusait két hírtelevízióban, az Antena 3-ban és a Realitatea tévében.
2010-04-13: Közélet - Sylvester Lajos:

Sepsiszentgyörgyi utcanevek a terítéken (Határhelyzetek)

A Hőközpont sétányból Bartha Árpád utca lesz
Amikor nevet adunk valaminek, tulajdonképpen birtokba vesszük azt. Azt a kuckót, szobasarkot, utat, utcát, hegyet-völgyet. A kommunista és mindenféle nacionalista diktatúra azért húzta ki a cinkust a helynevekre, azért vette el tőlünk erőszakosan, brutálisan, néha magyar kollaborációval, mert áruló, az mindig akad, hogy kisajátítsa, birtokba vegye az utakat, utcákat, tereket.