Belföldi hírek

2010. április 14., szerda, Belföld

Segítséget kér Emil Boc

Vegyék védelmükbe a kormány által hétfőn elfogadott oktatási törvénytervezetet — erre kérte Emil Boc miniszterelnök a prefektusokat. Véleménye szerint ez egy modern jogszabály, amely megteremti a szülők, tanárok és gyermekek által évek óta várt lazább programot, a kevesebb tanórát az oktatás minden szintjén.

A kevesebb óraszám nem azt jelenti, hogy hazaküldik a gyerekeket, hanem azt, hogy felügyelet alatt készítik el házi feladataikat, vagy sport- és más kiegészítő tevékenységen vehetnek részt — mondta a miniszterelnök. Ugyanakkor a helyi közösség a munkaerőpiac függvényében megválaszthatja a tantárgyak harminc százalékát. Az értékelés elsősorban a készségeket, nem az ismerethalmozást ellenőrzi. A legfontosabb dolog az, hogy megtanítjuk a gyerekeket tanulni — mondta Emil Boc. A kormányfő szerint azokat zavarja a változás, aki beleöregedtek az eddigi rendszerbe.

Több időt kérnek a képviselők

A tanügyi törvényről szóló jelentés határidejének két héttel történő meghosszabbítását kérte Cristian Dumitrescu, a képviselőház tanügyi bizottságának elnöke a házbizottságtól. Mint mondta, az oktatási törvény nagyon összetett jogszabály, éppen ezért azt kérte, a jelentés benyújtásának határidejét emeljék 45 napról 60 napra. Dumitrescu kérését egy következő ülésén vitatja meg a házbizottság. A kormány hétfőn fogadta el az oktatási törvényt, és kérte, a dokumentumot sürgősségi eljárásban vitassa meg a parlament. A képviselőház állandó bizottsága hétfőn jóváhagyta ezt, döntöttek arról, hogy a jogszabály megvitatásának és elfogadásának határideje az alsóházban május 26-a.

Székelyföld miatt menesztenék Kelement

Kelemen Hunor művelődési miniszter leváltását kéri a Konzervatív Párt, mert véleményük szerint alkotmányellenesen cselekszik, amikor a kormány tagjaként Székelyföldet népszerűsíti egy hivatalos rendezvényen. Kelemen Hunor szerint képtelenség azt állítani, hogy a Székelyföld vagy a Mócok földje, a Barcaság és bármilyen más történelmi régió megnevezése alkotmányellenes. Véleménye szerint ez azt tükrözi, hogy a Konzervatív Párt nem volt képes meghaladni a 19. századi mentalitást. A konzervatívok tegnap közleményben tiltakoztak „a Kulturális és Vallásügyi Minisztérium és Kelemen Hunor miniszter védnöksége alatt" szervezett I. Székelyföldi Grafikai Biennále elnevezése miatt, no meg azért, mert „az úgynevezett Székelyföldet népszerűsítő weboldal közvetlenül a művelődési minisztérium honlapjáról érhető el".

Az RMDSZ-ért aggódik Geoană

Aggasztják a magyarországi választási eredmények Mircea Geoanăt, a szenátus elnökét, aki szerint a Fidesz győzelme a Szász Jenő által irányított MPP megerősödéséhez vezethet. Tegnapi blogbejegyzésében Geoană úgy értékeli, nem lenne meglepő, ha Traian Băsescu államfő és Orbán Viktor ,,összehangoltan az RMDSZ kárára cselekedne" majd, és megfosztanák a romániai magyarok legfőbb érdekvédelmi szervezeteként élvezett státusától. Meglátása szerint első lépésként kiszorítanák az RMDSZ-t a kormányból.

Szárnyaló élelmiszerárak

Élelmiszer-drágulási hullám várható — állítják a termelői egyesületek. Az ismételt üzemanyagár-növekedések miatt a nyá­ron akár tíz százalékkal is emelkedhetnek az élelmiszerárak. Különösen a kenyér, az olaj és a cukor esetében várható drágulás. Márciusban 4,2 százlékkal nőttek az árak tavalyhoz képest. A Rompetrol tegnap ismét drágította az üzemanyagot, a benzin ára négy banival, a gázolajé három banival emelkedett.

Fogynak a külföldi beruházások

Majdnem háromszor kevesebb külföldi működőtőke-befektetést regisztráltak Romániában az idei év első két hónapjában a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest — derült ki tegnap a Román Nemzeti Bank adataiból. Januárban és februárban 466 millió euró külföldi beruházást jegyeztek, míg 2009-ben a külföldi befektetések értéke elérte az 1,32 milliárd eurót. A külföldi beruházások értéke már jó ideje csökken, a tavalyi 4,89 milliárd euró majdnem 50 százalékkal kevesebb volt a 2008-as adathoz képest, amikor külföldi beruházók még 9,49 milliárd eurót injektáltak a román gazdaság vérkeringésébe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2010-04-14: Belföld - :

Hírsaláta

NEM ÉRT EGYET AZ ÁLLAMELNÖK. Traian Băsescu ismét a B1 televízió vendége volt, jól érzi magát ott, mert beszélgetőtársa, a Naşulként ismert Radu Moraru nem szokott kellemetlen kérdésekkel alkalmatlankodni, hanem fegyelmezett mikrofonállványként hallgatja. Băsescu kifejtette, hogy elégedetlen a kormányzó párttal, nem helyesli, hogy zárt listás szavazást terveznek a tisztújításkor, az ugyanis a politikai alakulat bolsevizálódásához vezethet.
2010-04-14: Közélet - Farkas Réka:

Indul a zöldövezet-razzia

Itt a Tega munkatársai gondozzák a zöldövezetet
Akár ezer lejjel is megbüntethetik azokat a sepsiszentgyörgyi lakótársulásokat, amelyek nem kötöttek szerződést a zöldövezetek tisztán tartására, gondozására a Tegával, és elhanyagolják környezetüket — jelentette be Antal Árpád polgármester. A határidő március 31-én járt le, eddig kellett a lakótársulásoknak dönteniük, de jó egynegyedük semmilyen szándékát nem jelezte.