Hírsaláta

2010. április 15., csütörtök, Belföld

JÖNNÉNK, HA ŐK MENNÉNEK. A liberálisok ― nyilatkozta Crin Antonescu pártelnök ― belépnének a kormányba, ha nem Emil Boc vezetné azt, s ha nem lenne az új kabinet tagja Videanu és Berceanu. (Ziare.com)

INOG A KORMÁNY. Minden jel arra mutat, hogy előbb-utóbb kormányátalakítás lesz. Majdnem biztos, hogy meneszteni fogják Mihai Şeitant, Sebastian Vlădescut, de Cseke Attilát is. Az Ora de foc című vitaműsorban nem jósoltak további hosszú életet a kormányban Berceanunak és Videanunak sem. Emil Bocot még tartja egy ideig Băsescu, neki kell végrehajtania az újabb megszorító intézkedéseket.

KÖSZÖNET A POFÉRT ZEUSZNAK. A Demokrata Liberális Párt fegyelemhez és elnöki irányításhoz szokott tagjai szinte köszönik az államfőnek, hogy megmocskolta őket a B1 televízióban. Több magas rangú pártaktivista kifejtette: le kell mondaniuk a zárt listáról, mely sérti a demokratikus pártválasztást, holott korábban ők maguk szavazták azt meg. A Gândul úgy látja, hogy Băsescu beleszólt a demokrata-liberálisok belső harcába, s úgy tűnik, hogy az Udrea, illetve az Anastase, Stolojan, Flutur, Negoiţă csoportot támogatná. A Cotidianul szerint Băsescu háborút indított Blaga, Videanu, Berceanu ellen, mert túl nagy lett a hangjuk és vagyonuk. A Jurnalul naţional különös stratégiát lát Băsescu támadása mögött, a legnyilvánvalóbb, hogy el akar határolódni a meglehetősen kudarcos kormányzástól.

NINCS JAVULÁS. A bruttó hazai össztermék közel fél százalékkal kisebb, mint decemberben, pedig az elemzők eredetileg 0,1 százalékos gazdasági növekedést jeleztek előre az év első három hónapjára. A gazdasági elemzők szerint elsősorban az építőipar, a szolgáltatások és a külföldi beruházások területén jegyeztek nagy visszaesést tavalyhoz képest. Az ipar pozitívan járult hozzá a gazdaság növekedéséhez, viszont a fellendülés ezen a területen sem alakult az elvárásoknak megfelelően. A szakértők szerint az exporttevékenység és a mezőgazdaság járulhat hozzá leginkább a gazdaság növekedéséhez. Arra számítanak egyébként, hogy júliusig fellendül a gazdaság.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2010-04-15: Közélet - :

Magyar rendőröket képeznek

Harminchét helyet különítenek el magyar anyanyelvű román állampolgárok számára az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián a 2010—2011-es tanévben. A kormány döntése értelmében tizenöt rendőrségi, négy határőrségi, nyolc csendőrségi, öt tűzoltósági helyre jelentkezhetnek a magyar fiatalok, három helyet tartanak fenn a börtönfelügyeleti hatóságok és kettőt az archívumok szakembereinek képzésére.
2010-04-15: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Büntetik, aki visszaél a betegszabadsággal
A betegszabadság feltételeinek szigorításáról döntött tegnap a kormány, az új rendszer szerint a beteget otthonában is ellenőrizhetik, a betegszabadságot indokolatlanul igénylőket pedig az eddiginél súlyosabban büntethetik. Amennyiben a beteget nem találják otthon, nem részesülhet többé táppénzben.