Belföldi hírek

2010. április 15., csütörtök, Belföld

Büntetik, aki visszaél a betegszabadsággal

A betegszabadság feltételeinek szigorításáról döntött tegnap a kormány, az új rendszer szerint a beteget otthonában is ellenőrizhetik, a betegszabadságot indokolatlanul igénylőket pedig az eddiginél súlyosabban büntethetik. Amennyiben a beteget nem találják otthon, nem részesülhet többé táppénzben.

Az egészségügyi minisztérium által kidolgozott rendelet szerint az eddigi bírság kétszeresét kell kifizetnie annak az orvosnak, aki törvénytelenül írt betegszabadságot. Az új előírásoktól a szaktárca azt várja, hogy lényegesen csökken majd a betegszabadsággal visszaélők száma, és csak a valóban jogosultak részesülnek majd benne.

Egyenlő esély a kórházaknak

Kiegyenlítődtek a kórházak esélyei az új szerződési évben, miután az egészségügyi minisztérium jóváhagyta a pontértékek kiegyenlítését. Az intézmények kérésének megfelelően a biztosító esetenként egységesen 1390 lejt számol el a kórházaknak. A Cseke Attila miniszter által jóváhagyott rendelet április elsejétől érvényes, tehát a biztosítóval az idei szerződéseket már erre a tarifára köthetik meg. Tízéves lemaradásról van szó — emlékeztetett a miniszter, aki azt is elmondta, voltak olyan kórházak is, amelyek eddig az átlagpont alig kétharmadát kapták, miközben más, hasonló kompetenciájú intézmények átlagon felüli elszámolásra jogosultak. A pontérték kiegyenlítése többek között a kézdivásárhelyi kórházat is érinti, amelyet eddig 1294 lejes pontértékkel finanszíroztak.

Állami garancia hőszigetelésre

A kormány alternatív megoldásokat keres a tömbházak hőszigetelésének felgyorsítására — jelentette be a fejlesztési miniszter, aki szerint az egyik lehetőség, hogy szavatolják a lakótársulások által felvett hitelt. Elena Udrea fejlesztési miniszter elmondta, az építőkkel folytatott megbeszélésen sugallták neki, hogy nyújtsanak állami garanciát azoknak a lakótársulásoknak, amelyek részt vennének a programban, de nincs lehetőségük fedezni a húszszázalékos önrészt. Romániában körülbelül hárommillió tömbházat kellene szigetelni, a jelenlegi lehetőségek közepette ez száz év alatt megvalósítható, ha a gazdaság dübörögni fog, és több pénzt fordítanak erre, lehet, hogy ötven év alatt befejezik — fejtette ki a miniszter, aki hozzáfűzte, ezért keresik az alternatív megoldásokat. Az állam a jelenlegi tervek szerint évi 20 000—30 000 lakás szigetelését támogatja.

Kicsit nőhet a fizetés

Enyhén növekedhet a közigazgatási alkalmazottak és a pedagógusok alapfizetése, miután a kormány elemzi a rendelkezésre álló fizetésalapot — jelentette ki Mihai Şeitan munkaügyi miniszter. Hozzátette: nem kell nagyméretű béremelésre számítani. A kormány most elemzi az idén rendelkezésre álló állami költségvetés és a januárban elköltött összegek arányát. Azokról a területekről van szó, ahol lefaragtak a fizetésekből. A munkaügyi miniszter elmondta: a meglévő összegeket nem pótlékok, hanem béremelés formájában osztják majd ki.

Fogynak a cégek

Három és félszer több, összesen 19 868 cég függesztette fel a tevékenységét az év első negyedében a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest, amikor 4354 cég szüntette be tevékenységét. Az első negyedévben majdnem tízezer céget töröltek tulajdonosaik önszántukból, itt nincs olyan látványos különbség, hiszen tavaly is több mint kilencezer cég tűnt el a nyilvántartásból az első negyedévben. Az idén januártól március végéig valamivel több mint 28 000 új vállalkozást jegyeztek be, ami húsz százalékkal kevesebb, mint a tavalyi hasonló időszakban. A cégbíróság adatai szerint március végén 675 000 jogi személyiségű vállalkozást tartottak nyilván.

Kirúgnák a lógós honatyákat

Az ülések több mint a feléről igazolatlanul hiányzó honatyák veszítsék el mandátumukat — ezt javasolja Iulian Urban demokrata-liberális szenátor. Módosító indítványa szerint, ha egy ülésszakban a plénumbeli és a bizottsági ülések huszonöt százalékáról hiányzik igazolatlanul egy honatya, megvonnák a felszólalási jogát, és felére csökkentenék juttatásait. Az előterjesztő szerint azért lenne szükség a szigorításra, mert számos honatya nem vesz részt a bizottságok és a plénum ülésein, így akadályozzák a törvényhozó testület munkáját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2010-04-15: Belföld - :

Hírsaláta

JÖNNÉNK, HA ŐK MENNÉNEK. A liberálisok ― nyilatkozta Crin Antonescu pártelnök ― belépnének a kormányba, ha nem Emil Boc vezetné azt, s ha nem lenne az új kabinet tagja Videanu és Berceanu. (Ziare.com)
2010-04-15: Közélet - Váry O. Péter:

Még miénk az ágyú

Ma járna le a bukaresti történelmi múzeumból hazahozott Gábor Áron-ágyú kölcsönzési ideje, de az egyetlen fennmaradt eredeti ágyúcső továbbra is a Székely Nemzeti Múzeumban várja a látogatókat. Egyelőre még nem tudni, meddig maradhat, szeretnénk, ha örökre ― s ennek érdekében a háromszékiek megtették, amit tehettek. Azaz majdnem...