Hírsaláta

2010. április 16., péntek, Belföld

ROMÁNIA FÜTYÜL AZ EMBERJOGI BIZOTTSÁGRA. Az Európa Tanács miniszteri tanácsa elemezte, miként teljesítették 2009-ben a román hatóságok az Európai Emberjogi Bizottság döntéseit. Megállapítják, hogy Románia csak hat százalékban tett eleget a tavaly megnyert perek ítéleteinek — holott összesen kétszáz személynek kellett volna kártérítést adnia tizenkétmillió euró értékben. (Ziare.com)

VESZÉLYES TÍZ SZÁZALÉK. Emil Constantinescu úgy véli, hogy a Băsescu által hétfőn javasolt tízszázalékos parlamenti bejutási küszöb végzetes hatással lenne a román belpolitikára. Elsősorban azért, mert eleve kizárná az RMDSZ-t a parlamenti pártok közül, de Constantinescu arra sem tartja érettnek még az országot, hogy csak két nagy párt, esetleg egy kisebb harmadik kerüljön be a parlamentbe, s felváltva kormányozza az országot. (Ziare.com)

DUGÁBA DŐLT TERV. A Vinci-Aktor francia—görög építési tröszt szerdán bejelentette, hogy lemond a Comarnic—Brassó autópálya építéséről, mert nem sikerült pénzügyi fedezetet szereznie az 58 kilométer hosszú, hegyvidéken haladó, ezért rendkívül költséges autópálya megépítésére. Az építkezés becsült értéke eléri az 1,5 milliárd eurót, de a híresztelések szerint a költségek megközelíthetik a hárommilliárd eurót is. A konzorciumnak 2011-ben kellett volna elkezdenie az út megépítését. (Realitatea)

ROMÁNOK KOLOZSVÁRÉRT. Miközben a magyar helyi tanácstagok a tavaly novemberben leadott tizenegy ponttal tökölnek, a román értelmiség átvette a kezdeményezést, és a valódi Kolozsvárt, a magyart ma már ők kérik vissza. Sokan vannak, megeshet, hogy ők, s nem az RMDSZ vet véget a Funar—Boc-féle kirekesztő, nacionalista városvezetésnek — írja a Transindex.

EGYSZERŰSÍTIK AZ EGYSÉGES BÉRTÁBLÁT. Bogdan Hossu, az Alfa Kartell elnöke az egységes bérezési törvényről tárgyaló miniszteri bizottság találkozója után bejelentette, a szakszervezetek új rangsorolási kritériumokat vezetnének be a köztisztviselőknél, ugyanis tavaly a Nemzetközi Valutaalap nyomása alatt egyezkedtek. A munkaügyi minisztériumnak, figyelembe véve a bizottság jelentését, 2010. szeptember 30-ig kell kidolgoznia és a parlament elé terjesztenie a közalkalmazottak 2011-től érvényes bérezéséről szóló egyszerűsített törvényt — tájékoztat a Mediafax.

ELVESZTETTE A PERT AZ A FÉRFI, AKIBEN SZIKÉT FELEJTETTEK. Az a nagyváradi férfi, aki 200 eurós kártérítést követelt egy kolozsvári orvostól, aki benne felejtett egy szikedarabot az operáció után, elveszítette a pert a kolozsvári törvényszéken. A döntés azonban nem végleges, megfellebbezhető. (Paprika Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2010-04-16: Közélet - :

Itt marad az ágyú

Gábor Áron egyetlen megmaradt eredeti ágyúcsöve Háromszéken marad, ehhez megtalálják a megfelelő jogi eszközt — jelentette ki Kelemen Hunor tegnap Csomakőrösön, majd Sepsiszentgyörgyön.
2010-04-16: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Megbüntetik az erdőirtást
A belügyminisztériummal közösen ellenőrzik azokat a területeket, ahol nagy erdőirtások voltak, és ha a Romsilva és az erdészetek nem változtatnak mentalitásukon, erőteljesen fellépnek — fejtette ki Borbély László környezetvédelmi miniszter.