Belföldi hírek

2010. április 16., péntek, Belföld

Megbüntetik az erdőirtást

A belügyminisztériummal közösen ellenőrzik azokat a területeket, ahol nagy erdőirtások voltak, és ha a Romsilva és az erdészetek nem változtatnak mentalitásukon, erőteljesen fellépnek — fejtette ki Borbély László környezetvédelmi miniszter.

Elképzelhetetlennek nevezte, hogy húsz év alatt alig két embert ítéljenek el törvénytelen favágásért, és kifejtette, idén a tavalyinál hatszor több pénzt fordítottak erdősítésre. Ugyanakkor azt is elmondta, sok esetben az erdészeteknek hiányzik a stratégiájuk, és azzal is szembesültek, hogy a törvény által előírt maximális összegnél jóval több pénzt próbáltak behajtani a minisztériumtól a csemeteültetésre.

Nem sztrájkolnak az egészségügyiek

Nem készül tiltakozásra az egészségügyiek szakszervezete — nyilatkozta tegnap a Cseke Attila miniszterrel folytatott tárgyalás után a Sanitas vezetője. A miniszter elmagyarázta a szakszervezet képviselőinek, mit jelent a decentralizáció, mi lesz az intézmények és az alkalmazottak helyzete a folyamat július elsejei lezárása után. Elfogadta a Sanitas kérését, hogy két hét múlva újabb találkozón beszéljenek a technikai részletekről. Cseke Attila ismét hangsúlyozta, hogy az egészségügy jelenleg orvos- és asszisztenshiánnyal küzd, tehát nem tevődik fel az elbocsátás kérdése, de elemzik az adminisztratív személyzet helyzetét, és ezen a téren várhatóak intézkedések. Cseke Attila elmondta: egyetért a Sanitas kérésével, hogy egyezményt írjanak alá adott témakörökben. Kifejtette: továbbra is hisz a párbeszédben, és abban, hogy az egészségügyi rendszer fejlődéséből ki kell vennie a részét az alkalmazottaknak és az önkormányzatok képviselőinek egyaránt.

Kezdődik a nyugdíjtörvény vitája

Elkezdődhet a nyugdíjtörvény parlamenti vitája, miután a szenátus munkaügyi bizottsága tegnap zöld utat adott a tervezetnek. A testület jóváhagyta a nyugdíjpont értékének az átlagbér 45 százalékára való emelését. Mihai Şeitan munkaügyi miniszter szerint erre a jelenlegi költségvetési keretek között nincs lehetőség. A Szociáldemokrata Párt több mint száz módosító indítványt nyújtott be a nyugdíjtörvény kapcsán. A Nemzeti Liberális Párt bejelentette: jelenlegi formájában nem támogatják a jogszabályt. A nyugdíjtörvényt előbb a szenátusban, majd a képviselőházban tárgyalják.

Fenyegetőzik a kormányfő

Emil Boc kormányfő a kabinet ülésén azzal fenyegetőzött, meneszti a gyengén felkészült államtitkárokat, akik képtelenek a parlamentben megvédeni törvénytervezeteiket, a minisztereknek pedig felhívta a figyelmét, a kormányprogram számukra is kötelező olvasmány. A figyelmeztetés azt követően hangzott el, hogy Valentin Iliescu, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős osztályvezető a kormány szerdai ülésén azt mondta, a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal kötött megállapodásban szereplő törvénytervezetek ügyében nincs késés, de több, kormányprogramba iktatott tervezetet még ki sem dolgoztak. A kormányfő a hét elején kérte Valentin Iliescut, intézkedjék, hogy a kormány által jóváhagyott törvények előterjesztése zökkenőmentes legyen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2870
szavazógép
2010-04-16: Belföld - :

Hírsaláta

ROMÁNIA FÜTYÜL AZ EMBERJOGI BIZOTTSÁGRA. Az Európa Tanács miniszteri tanácsa elemezte, miként teljesítették 2009-ben a román hatóságok az Európai Emberjogi Bizottság döntéseit. Megállapítják, hogy Románia csak hat százalékban tett eleget a tavaly megnyert perek ítéleteinek — holott összesen kétszáz személynek kellett volna kártérítést adnia tizenkétmillió euró értékben. (Ziare.com)
2010-04-16: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

Két helyettes
A választások után felállítandó kabinetben két miniszterelnök-helyettese lehet Orbán Viktornak. Varga Mihály volt pénzügyminiszter a napi operatív feladatokat látná el az új kormányban, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vélhetően a nemzetpolitikáért felelne.