Slota megvonná a magyar helységnévhasználat jogát

2007. szeptember 8., szombat, Világfigyelő
Ján Slota megvonná a magyar helységnévhasználat jogát mintegy harminc vegyesen lakott szlovákiai településtől, amelyeken becslései szerint az utóbbi években húsz százalék alá esett a magyar népesség aránya. Szlovákiában félezernél több olyan település van, amelyik a szlovák helységnév mellett a magyar nevét is használhatja.

A kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes elnöke tegnap bejelentette: javaslatát indítványként a parlament elé terjeszti, mert az ügyben szerinte lépni kell. Mint mondta, ,,összesen három vagy öt" helységben emelkedett húsz százalék fölé a magyar nemzetiségűek aránya, ezzel szemben viszont legalább harminc településen húsz százalék alá süllyedt az arány.

A helységnév-használati törvényt utoljára 1999-ben kormányrendelettel módosították, amely számszerűsítette, hogy a szlovákiai települések közül összesen 654 helység jogosult a nem szlovák nyelvű helységnév használatára is. Az érintett települések közül 510 helységben a magyar, 68-ban a ruszin, 57-ben a roma, 18-ban az ukrán nyelvű helységnév is feltüntethető a szlovák nyelvű elnevezés mellett. Az egykori Bars vármegye területén fekvő Kunvágása pedig az egyetlen olyan falu, amely a német Kuneschaj nevet használhatja a szlovák nyelvű Kunesov mellett. Slota indítványa csak magyar településeket érint. Noha az SNS elnöke nem titkolja, hogy az adatai a saját becslésén alapulnak, indoklásában ,,a statisztikai hivatal új számaira" hivatkozik, de ezeket nem számszerűsíti.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) a húszszázalékos határ megszabása óta, több mint egy évtizede — eredménytelenül — azt szorgalmazza, hogy a húszszázalékos küszöböt csökkentsék tíz százalékra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2007-09-08: Világfigyelő - x:

Szlovák—magyar megbékélési dokumentumot kezdeményez az MKP

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) arra készül, hogy közös megbékélési dokumentum elfogadását javasolja a szlovák és a magyar parlamentnek. A párt azt szeretné, hogy a Közösen és őszintén című nyilatkozatot május 8-án, Európa napján fogadják el. Azt reméli, hogy ezzel a múltbeli sérelmek felemlegetésének végére pontot lehet majd tenni.
2007-09-08: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Vajdasági útlevél?
Egy állítólag titkos nyomdában szeparatisták által gyártott vajdasági útlevelet mutatott be pénteki számában a Glas javnosti belgrádi lap. A tudósítás szerint az okmányt közelebbről meg nem határozott, ,,autonomistának" nevezett személyek készítik, akik kihasználva, hogy Szerbia most minden erejével Koszovó megtartásáért küzd, le akarják rakni egy, a területén létrejövő újabb független állam alapjait.