Röviden

2007. szeptember 8., szombat, Világfigyelő

Vajdasági útlevél?

Egy állítólag titkos nyomdában szeparatisták által gyártott vajdasági útlevelet mutatott be pénteki számában a Glas javnosti belgrádi lap. A tudósítás szerint az okmányt közelebbről meg nem határozott, ,,autonomistának" nevezett személyek készítik, akik kihasználva, hogy Szerbia most minden erejével Koszovó megtartásáért küzd, le akarják rakni egy, a területén létrejövő újabb független állam alapjait.

A nagy példányszámú, népszerű lap az útlevelet több mint világos jelzésnek tekinti arra, hogy az autonomisták magja szeretné minél gyorsabban megvalósítani célját. Az írás nem nevez meg egyetlen forrást sem, csupán a vajdasági autonomisták közé tartozó informátorra hivatkozik. Annak megmagyarázásával is adós marad, hogy ha az autonomisták (akiket a cikk egyben szecesszionistáknak is nevez, bár a kettő nem fér meg együtt) titokban, fondorlatosan szervezkednek, akkor miért kell céljaikat leleplező, egyébként haszontalan okmányokat gyártaniuk. A bemutatott útlevél háromnyelvű, szerbül, magyarul és angolul íródott.

Gyurcsány új rendet akar

Gyurcsány Ferenc szerint új rendre van szükség, a közös normákat be kell tartani, és meg kell teremteni a polgári felelősség kultuszát. A pártelnök-miniszterelnök erről az MSZP tapolcai frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt tegnap. Rendet kell teremteni, és azt követelni magunktól és másoktól is. Biztos vagyok benne, hogy Magyarország megérti ennek fontosságát, és a túlnyomó többség azt mondja, a rend teremt olyan biztonságot és kiszámíthatóságot, amelyben könnyebb lesz élni — hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő kiemelte: sokáig a rendszerváltás utáni Magyarország legígéretesebb kezdeményezésének és gondolatának tartotta a Polgári Magyarország programját, amelyet a Fidesz 1996-ban készített el. A programban az a fajta szabadság- és felelősségeszmény tükröződött, ami nélkül nincs modern Magyarország. Végtelenül sajnálom, hogy ezt cserben hagyták — fogalmazott a szocialista pártelnök. Hozzátette: erős állam, erős polgárok, tisztességes és jól szabályozott piacok, rend és demokrácia kell ahhoz, hogy Magyarország is erős legyen. A Fidesz szerint válságtanácskozást tartanak az országot pénzügyi és szociális krízisbe juttató szocialisták, de megoldást nem várhatnak az emberek.

A rakétapajzsról tárgyalt Bush és Putyin

Elsősorban az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek Közép-Európába telepítésére vonatkozó amerikai tervről tanácskozott tegnap Sydneyben George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin újságíróknak megerősítette, hogy a két ország szakértői hamarosan megtekintik Azerbajdzsánban a gabalai radarállomást, amelynek közös orosz—amerikai használatát javasolja Moszkva a rakétapajzs európai telepítése helyett. Washington az amerikai rakétapajzs egyes elemeit (rakétaelfogó rakétákat és egy radarállomást) Lengyelországba és Csehországba kívánja telepíteni. Az Egyesült Államok a rakétapajzzsal olyan ,,latorállamok" esetleges támadásai ellen kíván védekezni, mint Irán vagy Észak-Korea, Oroszország viszont saját biztonsága elleni közvetlen fenyegetésnek tartja az amerikai tervet.

Egymás elfogadását szorgalmazta a pápa

Egymás elfogadását és megértését szorgalmazta a pápa tegnap kora délután az osztrák főváros szívében lévő Am Hof téren. A történelmi nevezetességű helyen, ahol a Kilenc Angyal Kórusának kápolnája található, sok ezer ember várta órákon át, szakadó esőben a Mercedes-pápamobillal érkező XVI. Benedeket. A templom teraszáról elmondott beszédében az egyházfő egyebek között Mária szerepét méltatta, de műszaki probléma miatt szónoklatát nem tudta befejezni: a mikrofon felmondta a szolgálatot. A pápa megállt a Judenplatzon, ahol a bécsi zsidóság első zsinagógája épült, hogy a téren emelt modern, négyszögletes emlékműnél — némán imádkozva — a holokauszt áldozataira emlékezzen.

Lesz uniós alapszerződés

Az Európai Unió külügyminiszterei eltökéltségüket hangoztatták tegnap, portugáliai értekezletük első napján, hogy a jövő hónapra tető alá hozzák az uniós alapszerződés új változatát. Illetékes tisztségviselők szerint a szakértői egyeztetések simán zajlanak, s ha egyes tagállamok, mint például Lengyelország nem állnak elő új követelésekkel az utolsó pillanatokban, akkor a szerződést el lehet fogadni október közepén, a lisszaboni csúcstalálkozón.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2007-09-08: Világfigyelő - x:

Slota megvonná a magyar helységnévhasználat jogát

Ján Slota megvonná a magyar helységnévhasználat jogát mintegy harminc vegyesen lakott szlovákiai településtől, amelyeken becslései szerint az utóbbi években húsz százalék alá esett a magyar népesség aránya. Szlovákiában félezernél több olyan település van, amelyik a szlovák helységnév mellett a magyar nevét is használhatja.
2007-09-08: Nemzet-nemzetiség - x:

Európai idők — európai gondolatok?

1.
A Mikó Kollégium diákjaként olyan tanáraimtól tanultam s ismertem meg az emberi kapcsolatok, magatartások normáit, mint Konsza Samu, Rác Gábor, Harkó József, Salamon Sándor. Gondolatiságuk az együttélésnek, a zsidókkal szembeni toleranciának azt az erkölcsi, etikai szellemiségét tükrözte, mely oly jellemző volt ez erdélyi, a székelyföldi világra. S ennek a toleráns szellemnek olyan háromszéki publicisták, tollforgatók adtak hangot, mint Málik József, Benedek Elek, Veress Dániel, Forró László, Beke György, Domokos Géza.