Belföldi hírek

2010. április 17., szombat, Belföld

Megnyirbált feddhetetlenségi ügynökség

A kormány sürgősségi rendelettel módosíthatja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) működését szabályozó törvényt, miután az alkotmánybíróság közli indoklását — jelentette be Emil Boc kormányfő.

Boc szerint a kabinetnek van lehetősége biztosítani, hogy az ügynökség ugyanúgy működjék, mint eddig. Az alkotmánybíróság csütörtökön érdemben megnyirbálta az ügynökség hatáskörét, így nem ellenőrizheti többé a köztisztviselők vagyonát, és nem fordulhat az ügyészséghez sem, ha eltéréseket észlel a vagyonnyilatkozat és a birtokolt javak között. Az ügynökség működését szabályzó törvény elfogadását 2008-ban élénk vita előzte meg, elsősorban arról, hogy az intézmény csak a törvénytelen vagyon elkobzását kérheti-e, vagy a nem igazolható vagyonét is. A törvényhozók kompromisszumos megoldása szerint az ügynökség a nem igazolható vagyon esetében is adatokat gyűjthet, de az elkobzásról nem neki, hanem a bíróságnak kellett döntenie.

Markó ellenzi a tízszázalékos küszöböt

Az RMDSZ nem fogadhatja el a Traian Băsescu államfő által kívánt tízszázalékos parlamenti bejutási küszöböt, mert nagyon sok voks elveszne, és akár egy egymillió szavazattal rendelkező párt is kimaradna a parlamentből — jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke. „Nemcsak hogy nem értünk egyet Băsescu álláspontjával, de nagyon is ellene vagyunk. Az öt százalék megfelelő szűrő a kisebb alakulatok bejutása szempontjából" — fejtette ki. Az RMDSZ elnöke szerint a koalíciós kormányzások nehezek, de hasznosak, mert állandóan tárgyalások vannak, és a pártok kölcsönösen ellenőrzik egymást. Markó Béla meghívottként van jelen a Magyar Ifjúsági Értekezlet soros kongresszusán, amely péntek estétől vasárnapig tart.

Közvitán a decentralizáció

Tegnaptól bocsátotta közvitára az egészségügyi minisztérium a kórházak decentralizációjára vonatkozó jogszabálycsomagot — jelentette be Cseke Attila szaktárcavezető. A folyamat végén — várhatóan július elejére — a kórházak átkerülnek az önkormányzatok felügyelete alá. „Meggyőződésem, a decentralizáció hatékonyabb kórházmenedzsmenthez vezet majd. Nem fogjuk az önkormányzatok vállára rakni a kórházak anyagi fenntartásának súlyát, hiszen a finanszírozásuk ezentúl is a biztosítóval kötött szerződés alapján történik majd" — fogalmazott a miniszter. A minisztérium javaslata szerint a helyi vagy megyei önkormányzatokhoz kerül a közkórházak több mint 85 százaléka.

Csökkentik a gázolaj adóját

A kormány jövő heti ülésén döntenek arról, hogy az ezerliterenkénti 293 eurós fogyasztási adót a minimális, ezerliterenkénti 21 euróra csökkentik a mezőgazdaságban használt gázolajnál — jelentette be Mihail Dumitru mezőgazdasági miniszter. Kifejtette: jelenleg a minisztériumnak körülbelül 121 millió euró áll rendelkezésére, ebből fedeznék a fogyasztási adó különbözete okozta hiányt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2868
szavazógép
2010-04-17: Belföld - :

Hírsaláta

SZEMBEN AZ ÁLLAMFŐVEL. Vasile Blagáról, Adriean Videanuról és Radu Berceanuról azt tartja Ion Cristoiu, hogy ők képviselik a Băsescu-ellenes szárnyat a DLP-ben. Mások ellenben úgy vélik, az említettek nem is annyira elnökellenesek, mint inkább korlátozni szeretnék az államfői befolyást a pártra. A hármaknak fő kifogásuk Băsescu ellen Elena Udrea, EBA s főként az az egyelőre meg nem ítélhető hatású, többfrontos harc, melybe az államelnök a pártot sodorta. (Realitatea)
2010-04-17: Közélet - :

Külföldi hírek

Szlovák aggodalom
A szlovák külügyminiszter szerint Szlovákia számára problémát jelenthet, ha Budapest magyar állampolgárságot adna a határon túli magyaroknak, ezért az ügyet szeretné megtárgyalni a magyar féllel.