A Bene József-emlékkiállítás margójára

2007. szeptember 8., szombat, Kultúra
A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmából Angyaloson a helyi református egyházközség szervezésében Bene József-kiállítás nyílt. Az 1903. június 24-én Székelydályán született festő értékhordozó szerepe nyilvánvaló, de nem csupán a műértő közönség számára, hanem szubtilisen a helyiek számára is.

Az 1913—1921 között Angyaloson töltött időszaka nagymértékben meghatározta művészi pályafutását, hisz itt került sor első műhelyének megszervezésére is. Továbbá ő tervezte és készítette 1926-ban az angyalosi kultúrotthon színpadi függönyét, amelyen a Szent Anna-tó legendáját örökítette meg. A kompozíció három szerkezeti egységből állt, és mindhármat más-más vászonra festette. Az első részben a két vár urának fogadását jelenítette meg, a központi rész az aranyos hintók elé befogott leányok Istenhez kiáltó könyörgésüket ,,hallatja", a harmadik egység pedig a hattyúkká változott lányokat mutatja be. Sajnos, mára csak a központi rész maradt meg. Az Angyalos tulajdonát képező függöny a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum lépcsőházában látható. A festő angyalosi lakása a 128-as házszám alatt található.

A szűnni nem akaró kísérletezés volt jellemző rá mind stílus, technika, mind anyag terén. Kiállított képei előtt ,,elálldogálván" rácsodálkozom a valóság precíz ábrázolására és a tartalom mögötti jelentés pompás együttélésére, a pattanásig feszített drámai elemek nyugodt és kiegyensúlyozott vonalak közé illesztésére, a formák harmonikus sokszínűségére. Túllép az Akadémiáról hozott rajzosság-tapasztalatán, és az alakjait övező kontűrök megenyhülnek. Merész színhasználata a ,,vadakra" emlékeztet, ,,szögletes vagy elrajzolt formái és gesztusai" a ,,letisztult expresszionizmust" idézik.

Olyan képei is láthatóak a mostani kiállításon, amelyek eddig nem kerültek a nagyközönség elé. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtár, az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeum vezetőségének, valamint Györkös Zsidó Magdának a kölcsönadott képekért.

Fejes Margit

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1735
szavazógép
2007-09-08: Nemzet-nemzetiség - Pásztori Tibor Endre:

(In)tolerancia a románoknál: A képzeletbeli zsidó

Karakterisztikus Camus Caligulája. Mert nem véletlen a hatalom tanulságokat kínáló kritikája, a zsarnokságkritika, amiként eljutunk a hatalom erkölcsétől az erkölcs hatalmáig. Ez az ismeretelméleti definíció lebegett előttem a Jeruzsálemi Héber Egyetem mellett működő Antiszemitizmust Kutató Nemzetközi Központ támogatásával Andrei Oişteanu által írt, A képzeletbeli zsidó című mű tanulmányozásakor.
2007-09-08: Kultúra - Váry O. Péter:

Kovács László Attila első díjas (Nemzetközi magyar fotópályázat)

A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a Magyar Fotóművészek Világszövetségével közösen idén hetedik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Magyar Fotópályázatot a nem magyar állampolgárságú, de magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok számára.