Nemzetközi magyar fotópályázatKovács László Attila első díjas

2007. szeptember 8., szombat, Kultúra
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus a Magyar Fotóművészek Világszövetségével közösen idén hetedik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Magyar Fotópályázatot a nem magyar állampolgárságú, de magukat magyar nemzetiségűnek valló fotográfusok számára.

A pályázat s a kiválogatott munkákból készült tárlat célja bemutatni és népszerűsíteni az egyetemes fotókultúrát gazdagító magyar alkotók munkásságát, kik művészeti tevékenységükkel kulturális kapcsolatokat teremtenek a különböző országok és népek között. A felhívásra Ausztráliától Svédországig és Né­metországtól Erdélyig összesen 93 alkotó jelentkezett közel négyszáz munkával, közülük 51 fotós felvételeit találta kiállításra érdemesnek a szakmai zsűri — és e félszáznyi alkotó 85 művéből legjobbnak Kovács László Attila, a sepsiszentgyörgyi KépVidék Alkotó­csoport tagjának Az élet szigora című felvételét. A pályázat és a díjnyertes fotós ,,kapcsolatáról" annyit, hogy 2004-ben is a díjazottak között szerepelt, 2005-ben pedig szintén az első díjat nyerte el. A felvételről is érdemes néhány szót ejteni: Bölönben készült, a két évvel ezelőtti farsangkor figyelt fel a karakteres arcra a fotós, akkor nem nagyon tudta lencsevégre kapni, de a tavalyi képvidékes tábor során felkereste újra az idős asszonyt, akkor készített néhány felvételt róla. Szigorú tekintete, arcáról leolvasható élete fogta meg leginkább. A pályázatra beküldött kép az utolsó, amelyet kattintott: az asszony már lép be a házba, az ajtókeret mögötti benti félhomály adja a fekete hátteret. Visszapillant még, búcsúzóul mintha azzal a jellegzetes, zord tekintettel. Búcsúzik. A fotóstól? Az élettől, a sanyarútól, mit sorsa rászabott?

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2007-09-08: Kultúra - x:

A Bene József-emlékkiállítás margójára

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozója alkalmából Angyaloson a helyi református egyházközség szervezésében Bene József-kiállítás nyílt. Az 1903. június 24-én Székelydályán született festő értékhordozó szerepe nyilvánvaló, de nem csupán a műértő közönség számára, hanem szubtilisen a helyiek számára is.
2007-09-08: Kultúra - x:

Arany János közöttünk

,,Ha a nagy világomlásból csak Arany művei maradnának fenn, a túlélők ezek olvastán is megsejthetnék: kik-mik voltak a magyarok."
(Keresztury Dezső)
Megilletődve állok a szobor előtt, mellyel a város tisztelte meg a Költőt, aki mindössze 65 évet élt, de gyönyörű örökséget hagyott reánk.