Hírsaláta

2010. április 20., kedd, Belföld

FELÚJÍTJÁK A FEKETE SAST. Megkezdődhet Nagyvárad egyik legismertebb épületének, a Fekete Sas-palotának a rehabilitációja. Az önkormányzat legutóbbi döntése értelmében megújul a csatornarendszer, a belső járdaszegély, és a város szimbólumává vált épület új díszkivilágítást kap. Az önkormányzatnak a felmerülő költségek két százalékával hozzá kell járulnia a rehabilitációhoz, a legutóbbi tanácshatározat erre lehetőséget nyújt. Ha a minisztériumhoz benyújtott pályázat esetében is kedvező döntés születik, akkor leghamarabb 2012-ben kezdődhet el a régóta várt beruházás. (ÚMSZ)

HA NINCS TERMELÉKENYSÉG, NINCS EURÓ. Az euróra való áttérés pillanatában a romániai átlagbér annyival lehet magasabb, mint most, amennyivel öt év alatt nő a termelékenység — nyilatkozta a Román Nemzeti Bank szakértője, s egyben kizárta annak lehetőségét, hogy Románia a jelenleginél alacsonyabb bérekkel csatlakozzék az euróövezethez. (Paprika Rádió)

PATRICIU KONTRA VÂNTU. Sajtóközleményben bírálja az Adevărul Holding a Sorin Ovidiu Vântu által irányított Acces Press sajtóterjesztő cég által gyakorolt ,,cenzúrát". A cég ugyanis nem forgalmazza az Academia Caţavencuból kivált szerkesztők Kamikaze című lapját. Dinu Patriciu médiatrösztje kijelentette, megszakítja a kapcsolatot azokkal a terjesztőkkel, akik engednek az Acces Press ,,aberrációjának". (Realitatea)

JELENTKEZŐ MÁR VAN. Szeptemberig kormányátalakítás lesz — állítja Miron Mitrea, de még sokan mások. Van, aki jelentéktelenebb cserékre számít, van, aki teljesen új kabinetről beszél. Miniszterelnök-jelölt mindenesetre már van. Lucian Croitoru, a jegybank elnökének tanácsadója vasárnap azt nyilatkozta, ha olyan különleges körülmények lennének, mint 2009 őszén, szívesen elvállalná a miniszterelnöki tisztséget. (Realitatea)

NAGY A BAJ AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN. Mihai Astaranoaie, a román orvoskollégium elnöke úgy véli, szükségállapotot kellene hirdetni az egészségügyben, olyan aggasztó méreteket ölt az orvosok és ápolószemélyzet kivándorlása. (Antena3)

MENESZTETTÉK A CANTACUZINO INTÉZET IGAZGATÓJÁT. Cseke Attila egészségügyi miniszter pénteken menesztette a Cantacuzino Fejlesztő- és Kutatóintézet vezérigazgatóját, Radu Iordăchelt. A tárcavezető azután döntött így, hogy megkapta az Országos Gyógyszerügynökségtől az engedélyezésre vonatkozó jelentést, amelyből kiderül, nem vitték véghez hiánytalanul azokat az intézkedéseket, amelyeket az intézet maga vállalt a gyártósorok hiányosságainak pótlására. (Antena3)

LÁTOGATÓKAT FOGADOTT A BÁNFFY-KASTÉLY. Megnyitották vasárnap a bonchidai Bánffy-kastély kapuit a nagyközönség előtt, és az április 18-ra meghirdetett műemléki napon díjmentesen látogathatták az érdeklődők a kastély épületeit, a lapidáriumot, az időszakos kiállításokat, valamint a több száz éves védett parkot is. (Krónika)

EGY IGEN, EGY MÉG NEM TUDOM. Sorin Apostu polgármester megígérte a kolozsvári RMDSZ-nek, hogy magyar nyelvű felirat kerül a 139 kolozsvári műemlékre. A többnyelvű helységnévtáblák kifüggesztéséről ellenben még nem döntöttek, úgymond e kérdésről tárgyalni akar párttársaival is. (Szabadság)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2010-04-20: Közélet - Kuti János:

Lesz segítségünk! (A múlt hét)

Magyarországon a szocialistáknak lőttek. De nekik már nyolc. Sőt, a kilenc is páros. Mert nyolc évig voltak hatalmon, és azalatt mindent rendbe tettek, sőt, még rá is tettek egy lapáttal. Rátették lapátkezüket arra, amire lehetett.
2010-04-20: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Elkezdődött a nyugdíjtörvény vitája
Tegnap kezdődött, ma folytatódik a szenátusban az egységes nyugdíjazási rendszerről szóló törvény vitája. A honatyák tegnap úgy döntöttek, a vitára meghívják Emil Boc kormányfőt is, hogy fejtse ki a kabinet álláspontját.