Belföldi hírek

2010. április 20., kedd, Belföld

Elkezdődött a nyugdíjtörvény vitája

Tegnap kezdődött, ma folytatódik a szenátusban az egységes nyugdíjazási rendszerről szóló törvény vitája. A honatyák tegnap úgy döntöttek, a vitára meghívják Emil Boc kormányfőt is, hogy fejtse ki a kabinet álláspontját.

A szenátus munkaügyi bizottsága korábban kedvezően véleményezte a jogszabályt azzal a módosító javaslattal, miszerint a nyugdíjpont értéke nem lehet kisebb, mint a bruttó átlagbér 45 százaléka. Jóllehet a bizottságban a javaslatot a Demokrata Liberális Párt képviselője is támogatta, tegnap a plénumban közölték: kitartanak a kormány által eredetileg beterjesztett változat mellett. Az ellenzéki pártok vezetői közölték: nem szavazzák meg a jogszabályt, ha nem sikerül átvinniük módosító javaslataikat. Meglepetést keltett, hogy a kormányt képviselő — amúgy a függetlenek csoportjához tartozó — Gabriel Oprea védelmi miniszter is módosításokat javasolt, mint mondta, a politikai következményektől függetlenül kitart a katonák nyugdíjainak szinten tartása mellett, holott a jogszabály egyik sarkalatos pontja éppen a volt katonák, bírák, belügyminisztériumi alkalmazottak járandóságainak csökkentésével jár.

Megnyíltak a repterek

Eltakarodóban az izlandi vulkánkitörés nyomán keletkezett hamufelhő, ezért a kormány sürgősségi helyzetekért felelős bizottsága részben feloldotta a légtérzárat, az aradi és temesvári repülőtér már tegnap reggel, további nyolc légikikötő — az otopeni-i, a băneasai, a craiovai, a kolozsvári, a szebeni, a nagyváradi, a szatmári és a nagybányai — délben nyílt meg, várhatóan mától minden reptér üzemel. Szakértők szerint a következő napokban az ország területén nem fordulhat elő talajszennyezés a vulkánfelhő miatt. Ion Sandu, az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetője szerint, ha a vulkánkitörés nem áll le, újabb hamufelhő haladhat át Európán.

RMDSZ-politika szociáldemokrata szemmel

A nemzeti kisebbségek képviselői és a hatalom közötti szimbiózis a ,,valamit valamiért" elven alapszik, a képviselők viselkedése pedig olyan, mint az RMDSZ-é, az érdek számít mindenekfölött — áll abban a belső használatra készült jelentésben, amelyről a Szociáldemokrata Párt vezetői tanácskoztak tegnap. ,,A hatalom által becserkészett kisebbségi képviselők viszonya előnyökre, pénzügyi forrásokra, funkciókra alapszik. (…) A nemzeti kisebbségek képviselőinek magatartása szinte ugyanolyan, mint az RMDSZ-é, ahol az érdek számít mindenekfölött" — vélik a szociáldemokraták. A dokumentum kapcsán Takács Csaba, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt mondta: a szociáldemokratáknak inkább tükörbe kellene nézniük a más pártokkal való kapcsolatot illetően, és leszögezte: ha megállapodást köt valakivel, a szövetség kitart amellett, nem lehet olyan könnyen megtéríteni.

Nehézfémszennyezés az Aranyoson

Nehézfémszennyezést észleltek az Aranyos folyón, amely a Tiszába ömlő Maros mellékfolyója. A szennyezés a több mint negyven évvel ezelőtt bezárt verespataki aranybánya egyik elhagyott és beomlott tárnájából ered. Erre a következtetésre jutott a Fehér megyei vízgazdálkodási hivatal, miután Abrud város rendőrei jelezték, hogy a településen átfolyó patak vizének színe a szokottnál is pirosabb. A vízgazdálkodási hivatal szakemberei mintát vettek az Abrud patakból és az Aranyosból, hogy vizsgálják meg, a mangánt, rezet, cinket és vasat tartalmazó vegyület milyen mértékű szennyezést okozott a folyóvizekben. Az erdélyi Érchegységben több mint negyven évvel ezelőtt bezárt bánya tárnáiból naponta engednek ki vizet, ellenőrzött mennyiségben. Vasárnap hirtelen nagyobb mennyiségű tisztítatlan víz ömlött a felszínre, és került a folyóvizekbe. A szokásosnál nagyobb mennyiségű bányavíz feltörését az elhagyott tárnák egyik falának a beomlásával magyarázzák.

Bizalmatlansági indítványt terveznek

Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke tegnap közölte: Victor Ponta szociáldemokrata elnökkel megállapodtak egy bizalmatlansági indítvány benyújtásának szükségességében, a dokumentum a kormányzás egészét számon kéri, és legtöbb két héten belül benyújtják. Az ellenzéki alakulatok vezetői tegnap Victor Ponta indítványozására találkoztak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2332
szavazógép
2010-04-20: Belföld - :

Hírsaláta

FELÚJÍTJÁK A FEKETE SAST. Megkezdődhet Nagyvárad egyik legismertebb épületének, a Fekete Sas-palotának a rehabilitációja. Az önkormányzat legutóbbi döntése értelmében megújul a csatornarendszer, a belső járdaszegély, és a város szimbólumává vált épület új díszkivilágítást kap. Az önkormányzatnak a felmerülő költségek két százalékával hozzá kell járulnia a rehabilitációhoz, a legutóbbi tanácshatározat erre lehetőséget nyújt. Ha a minisztériumhoz benyújtott pályázat esetében is kedvező döntés születik, akkor leghamarabb 2012-ben kezdődhet el a régóta várt beruházás. (ÚMSZ)
2010-04-20: Közélet - Farcádi Botond:

Sepsiszentgyörgyön csúszhatnak a munkálatok

Gondok adódtak a tömbházak hőszigetelésével: jóllehet Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelentős összeget különített el a város költségvetésében a munkálatok rá eső részének fedezésére, a fejlesztési minisztériumnak az igényelt összeg töredéke áll rendelkezésére.