Elrepült a műcsőrű gólya

2007. szeptember 11., kedd, Közélet
Kéthetes kiruccanásokra eddig is volt példa, de immár négy hete nem tudni semmit a műcsőrű gólya sorsáról.

Az Uzonkának keresztelt, egy uzoni gazdaságban szabadon élő madár most érte el az ivarérettséget, ezért remélik, hogy vándorútra kelt a többi környékbeli fajtársával, biztosat azonban nem tudni — közölte Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis természetvédő egyesület vezetője. A gólya két évvel ezelőtt egyike volt azoknak, amelyek mozgását egy rájuk szerelt készülék segítségével műholdon is követték, ez a (francia) program azonban lejárt, bár most lenne igazán hasznos, hiszen tavaly nemkívánatos hírnévre is szert tett a népszerű szárnyas: garázda emberek befogták és letörték a csőrét. Könnyen el is pusztulhatott volna, ha az állatbarátok összefogásával nem jut új, műtéttel felszerelt műcsőrhöz. A világpremiernek is számító beavatkozással Uzonka ismét teljes értékű gólya lett, noha a csőrök egyévi használat után meglazultak, és erősítésre szorultak. Ezen a nyáron teljesen elvegyült a többi között, ezért remélik, hogy velük tartott. Kelemen szerint inkább csak azért aggódnak érte, mert nagyon barátságos, és keserves tapasztalatai ellenére sem fél az emberektől. Azonosítása nem nehéz — a műcsőr ugyan nem feltűnő, de mindkét lába gyűrűzött. Az egyesület egyébként minden télen felvállalja az itthon maradt gólyák gondozását, ezek száma évről évre növekszik: tavaly már nyolc termetes madarat kellett ellátni.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-09-11: Közélet - x:

Vonja vissza listáját az RMDSZ! (EP-választások)

Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnöksége úgy látja, hogy a nemrég lezajlott egyeztetésen a Markó Béla által vezetett politikai csoportosulás célja kizárólag az RMDSZ-lista megerősítése és ezáltal a saját és pártja pozíciójának megőrzése, egyértelművé vált.
2007-09-11: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Vita az indítvány körül
Mircea Geoană SZDP-elnök tegnap, a párt Országos Állandó Testületének ülése után kijelentette, hogy a jövő hét folyamán nyújtják be a bizalmatlansági indítványt, és ugyanakkor gyűjtik össze a támogató aláírásokat, hogy az esemény ne essen egybe az új pátriárka választásának ,,kényes pillanatával".