Belföldi hírek

2007. szeptember 11., kedd, Belföld

Vita az indítvány körül

Mircea Geoană SZDP-elnök tegnap, a párt Országos Állandó Testületének ülése után kijelentette, hogy a jövő hét folyamán nyújtják be a bizalmatlansági indítványt, és ugyanakkor gyűjtik össze a támogató aláírásokat, hogy az esemény ne essen egybe az új pátriárka választásának ,,kényes pillanatával".

* A beharangozott bizalmatlansági indítvány kapcsán Markó Béla RMDSZ-elnök kijelentette: a kormánykoalíció tagjaként a szövetség nem szavazza meg a kezdeményezést, ellenben azt támogatná, hogy megegyezés szülessen az NLP―RMDSZ-koalíció és az SZDP között. t Emil Boc szerint a Demokrata Párt politikai programjában nem szerepelt és most sem tervezik bizalmatlansági indítvány benyújtását. A Demokrata Párt elnöke ugyanakkor úgy véli, nincs mit tárgyalniuk az SZDP-vel a bizalmatlansági indítványról, és az a véleménye erről, hogy vagy be sem nyújtják, vagy a szociáldemokrata képviselők sem fogják megszavazni. Ami jelenleg történik, igazolja feltevésünket, miszerint az SZDP és a liberális párt zsarolja egymást ― állította Boc.

Nyugdíjemelés, de mikor?

Az SZDP törvénytervezetet kezdeményez, amelyben kéri, hozzák előre a nyugdíjemelésre megszabott határidőt, 2008. január 1-jéről 2007. november 1-jére. Mircea Geoană elnök szerint a nyugdíjasok kérésére született a javaslat. Geoană rámutatott ugyanakkor, hogy ez a módosítás 1,3 milliárd eurót jelentene, amely a GDP csupán 0,3 százalékát teszi ki. t Az RMDSZ egyetért a nyugdíjtörvény mihamarabbi alkalmazásával — jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnap a Szociáldemokrata Párt vezetőivel folytatott bukaresti találkozót követően. * Az Országos Nyugdíjpénztár költségvetése nem teszi lehetővé a nyugdíjak emelését 2007. november 1-jétől ― jelentette ki Paul Păcuraru. A munkaügyi miniszter szerint az időpont előbbre hozása újabb költségvetés-kiegészítést jelentene, hiszen 1,6 milliárd lejes pluszköltséget vonna maga után, tehát 7,5 százalékos növekedést jelentene az eredeti költségvetéshez képest. ,,Júliusban az SZDP-vel megállapodtunk a nyugdíjak emelésének módjáról. A nyugdíjasok kérésére akár holnap meg kellene emelnünk a nyugdíjakat 45 százalékkal" ― szögezte le Păcuraru.

Árvízriadó

Az Országos Meteorológiai Intézet sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki mára és holnapra az ország minden régiójára. Esőzés várható, és megerősödik a szél, Máramarosban, Erdélyben, Moldvában és a hegyvidéken nagy mennyiségű csapadékra lehet számítani. Az ország 29 megyéjében esik majd erősen az eső kedd déli 12 órától szerda 9 óráig. Máramarosban, Erdélyben, Moldvában és a hegyvidéken a 24 óra alatt leeső csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 40—50 litert négyzetméterenként. Elsősorban a hegyi patakok és a kisebb folyók áradnak.

Drágul a gázolaj

Az osztrák OMV felügyelete alá tartozó Petrom vállalat mától emeli a Petrom és a PetromV töltőállomásokon forgalmazott gázolaj árát. Az OMV Premium Diesel, a Top Euro Diesel 4 és az Euro Diesel 4 típusú gázolaj litere 9 banival nő, míg az OMV Sprint Diesel ára 8 banival. A vállalat közleménye szerint a Petrom a nemzetközi üzemanyagtermékek árának növekedése miatt folyamodott a drágításhoz. A Petromnak közel 500 töltőállomása van Romániában, ezek közül 75 PetromV benzinkút.

Ügyészségen a Wass-per dossziéja

A Kolozs megyei törvényszék bírái tegnap elrendelték, hogy a Wass Albert ellen 1946-ban hozott halálos ítélet perújítási kérelmét ideiglenesen kivonják a perek közül, és a dossziét elküldték az ügyészségre ellenőrzés végett. Claudia Ilieş, a Kolozs megyei ügyészség szóvivője tegnap elmondta, június 25-én hozott ítéletükkel a Kolozs megyei törvényszék bírái népirtásnak minősítették Wass Albert tetteit. ,,A március 3-án megfogalmazott perújítási kérelemben Andreas Wass von Czege, Wass Albert fia az 1946-ban, a Kolozs megyei népbíróság által hozott halálos ítélet megsemmisítését kérte" — mondta Ilieş. A Kolozsvári bíróság május 10-én elutasította a perújítási kérelmet az 1946-ban elítélt Wass Albert ügyében. Kincses Előd azért kérte a perújrafelvételt, mert a védelmi és a külügyi minisztérium archívumában abból a korból származó dokumentumokat talált, melyek bizonyítják, hogy Wass Albertnek semmi köze az omboztelki és a vasasszentgothárdi kivégzésekhez.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2007-09-11: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elrepült a műcsőrű gólya

Kéthetes kiruccanásokra eddig is volt példa, de immár négy hete nem tudni semmit a műcsőrű gólya sorsáról.
2007-09-11: Belföld - x:

Hírsaláta

GUŞĂ VÁDJAI. Tăriceanu, Vosganian, Chiuariu és Nagy Zsolt ellen folytat vizsgálatot a Korrupcióellenes Ügyészség, mert kormányhatározattal az állami közvagyonból állami magánvagyonalapba helyeztették át a román posta egyik, Calea Victoriei úti épületét és az azt övező 13 000 négyzetméteres területet ― állítja Cozmin Guşă. Valójában nem is az épület értéke miatt volt szükség a tranzakcióra, hanem a terület miatt, melyen lakótelepet készül építeni egy magáncég. Guşă vádjait tagadják a gyanúba hozott vezetők. (Cotidianul)