Hírsaláta

2007. szeptember 11., kedd, Belföld

GUŞĂ VÁDJAI. Tăriceanu, Vosganian, Chiuariu és Nagy Zsolt ellen folytat vizsgálatot a Korrupcióellenes Ügyészség, mert kormányhatározattal az állami közvagyonból állami magánvagyonalapba helyeztették át a román posta egyik, Calea Victoriei úti épületét és az azt övező 13 000 négyzetméteres területet ― állítja Cozmin Guşă. Valójában nem is az épület értéke miatt volt szükség a tranzakcióra, hanem a terület miatt, melyen lakótelepet készül építeni egy magáncég. Guşă vádjait tagadják a gyanúba hozott vezetők. (Cotidianul)

JOBBKÖZÉP ÖSSZEFOGÁS. Összefogott a Nemzeti Kereszténydemokrata Parasztpárt, a Liberális Párt, a Népi Akció Pártja, és jobbközép pólust hozott létre. Az alakuló rendezvényen részt vett a három alapító párt elnöke, Călin Popescu Tăriceanu, Marian Miluţ és Emil Constantinescu ― tájékoztat a Mediafax.

ÍGY DICSÉR BĂSESCU. Traian Băsescu sikeres pajzsmirigyműtétje után, a kórházból távozóban, orvosaitól búcsúzva Mircea Ghemigian sebészfőorvosnak azt mondta: végre egy szakmailag felkészült örmény. Az elnöki nyíl egyenesen Varujan Vosganian felé röpült. (Evenimentul zilei)

ÁRPÁD FEJEDELEM-DÍJAT KAPOTT BÖJTE CSABA. Árpád halálának 1100. évfordulója alkalmából hozták létre az Árpád fejedelem-emlékdíjat, amelyet idén először Böjte Csabának a magyarságért végzett önzetlen munkájáért adták át. (MTI)

EURÓPÁBAN A ROMÁNIAIAK ÉLNEK A LEGKEVESEBBET. A román állampolgárok átlagban körülbelül hét-kilenc évvel kevesebbet élnek, mint a franciák, svédek, spanyolok vagy németek ― derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. Ezzel utolsó helyen állunk az Európai Unióban, legalábbis azon országok viszonylatában, amelyekre vonatkozóan léteznek egyáltalán ilyen természetű statisztikai adatok. 2006-ban a román állampolgárok átlagban 72 éves kort értek meg. Nemek szerinti lebontásban a férfiak átlagban 69, a nők 76 évre számíthattak. Szomszédaink közül a magyarok és a bolgárok élete a legrövidebb: ők 73 évben reménykedhetnek. Leghosszabb életűek a franciák és a svédek: náluk 81 év az átlag. Románia vezető helyen áll az általános és a gyermekhalandóság viszonylatában is. (Kolozsvári rádió)

MÁS KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS, UGYANAZ AZ EREDMÉNY. Az Insomar szeptember elején készített felmérése szerint, ha most lennének a választások, és a pártok egymaguk, választási szövetség nélkül indulnának, eredményeik így mutatnának: a Demokrata Párt a szavazatok 41,2 százalékát, a Szociáldemokrata Párt 18,3 százalékot, a Nemzeti Liberális Párt 11,9 százalékot, Gigi Becali pártja 9,3 százalékot, a Nagyrománia Párt 5,1-et, az RMDSZ pedig 4,4-et kapna. Az RMDSZ tehát ― akárcsak a Liberális Demokrata Párt, a Konzervatív Párt és a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt ― nem jutna be a parlamentbe. Az Insomar júniusi felmérése óta a DP négy százalékot veszített, az SZDP fél százalékot nyert, a liberálisok majdnem egy százalékot estek vissza, az Új Generáció Pártjának népszerűsége viszont több mint három százalékkal nőtt. (Új Magyar Szó)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 760
szavazógép
2007-09-11: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Vita az indítvány körül
Mircea Geoană SZDP-elnök tegnap, a párt Országos Állandó Testületének ülése után kijelentette, hogy a jövő hét folyamán nyújtják be a bizalmatlansági indítványt, és ugyanakkor gyűjtik össze a támogató aláírásokat, hogy az esemény ne essen egybe az új pátriárka választásának ,,kényes pillanatával".
2007-09-11: Közélet - Farkas Réka:

Beperelik a kormányt (Más megyecímert akarnak)

Panaszt nyújtanak be a román kormányhoz a háromszéki román polgármesterek, kérik, változtassák meg a megye augusztusban elfogadott címerét, mert egyetlen szimbólum sem utal benne a megye huszonöt százalékos román lakosságára.