Leszavazta az EP a ciántechnológiát

2010. május 6., csütörtök, Világfigyelő

Döntő többséggel megszavazta az Európai Parlament (EP) tegnap azt az állásfoglalást, amely arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig terjessze elő a cianidos bányászati technológiáknak az Európai Unióban való teljes betiltását célzó jogszabálytervezetet.

Az állásfoglalás kezdeményezője Tőkés László és Áder János fideszes, néppárti EP-képviselő volt, és az előterjesztők közé tartozott Tabajdi Csaba (MSZP), valamint a szlovákiai magyar Mészáros Alajos (MKP) is. A 488 igen, 48 nem és 57 tartózkodó vokssal elfogadott állásfoglalás emlékeztetett arra: ,,az elmúlt 25 évben világszerte több mint 30 nagyobb cianidszivárgással járó, komoly baleset fordult elő, ezek közül a legsúlyosabb tíz évvel ezelőtt, amikor több mint 100 000 köbméter cianiddal szennyezett vizet eresztettek egy aranybánya víztárolójából a Tisza—Duna vízrendszerbe, ezzel Közép-Európa történelmének akkori legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját idézve elő". Az állásfoglalás szerint e technológia teljes uniós tilalma ,,az egyetlen biztonságos módja vízkészleteink és ökoszisztémáink bányászati tevékenységekből származó cianidos szennyeződéstől való védelmének".

Az unió működési rendje értelmében az EP-nek nincs közvetlen törvénykezdeményezési joga, de állásfoglalásban fordulhat az erre jogosult Európai Bizottsághoz, hogy az tegyen uniós szabályozási javaslatot valamilyen témában. Áder János fideszes EP-képviselő a sajtónak elmondta azt is, hogy leginkább a román néppárti delegáció támadta a tilalomra irányuló javaslatot. Tőkés László ezzel kapcsolatban azt mondta az újságíróknak: ,,fájdalmas, hogy egy néppárti román kormányzat mellett a románság egészen Európa-ellenes módon viszonyult a ciánalapú bányakitermeléshez. Önvizsgá­latot kell tartania egy olyan pártnak, az Európai Néppárt tagpártjának, amely szembement a Néppárt elsöprő többségének közakaratával, sőt, mondhatni, az összes fontos európai parlamenti frakció álláspontjával." Tőkés szerint Romá­niának is érdeke a cianidos technológia betiltása. Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője fontos fordulatnak minősítette a szavazást. ,,Ez még nem a háború megnyerése, de egy nagyon fontos csatában aratott győzelem" — mondta. Örö­mének adott hangot, hogy ,,sikerült az európai szocialistákat az MSZP álláspontja, a magyar nemzeti álláspont mögé felzárkóztatni". (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2010-05-06: Világfigyelő - :

Véres tüntetés Athénban

Eldurvultak a várható megszorítások elleni tüntetések Athénban. A demonstrálók több épületet felgyújtottak, Molotov-koktélokkal dobálják a vízágyúval oszlatni próbáló rendőröket. Közben a parlamentben megkezdték a vitát a megszorítócsomagról. A görög válság miatt tovább zuhannak a tőzsdék és a feltörekvő piaci valuták, így a forint is.
2010-05-06: Világfigyelő - Pálmai Tamás:

A tér (Békési levelek)

,,Lesz még egyszer ünnep a világon"
A fenti Vörösmarty Mihály-sort idézem ide az érettségi tételek közül, mert április 25-én este Budapest nagy költőnkről elnevezett tere (Miénk itt a tér... ismerős a dal), az azt belepő ünneplő önfeledt tömeg, a mosolygó, boldog emberek reménykedő arca ezt az asszociációt indukálta, gerjesztette bennem.