Egyesületi életEgy fajta meghonosításáért

2007. szeptember 11., kedd, Gazdakör
A szaktanácsadók és a megyei egyesület meghívásának eleget téve, a napokban járt nálunk dr. Domokos Zoltán címzetes egyetemi docens, a Charolais fajta anyaországi tenyészegyesületének ügyvezető igazgatója.

Az egyesület 1992-ben alakult tizenkilenc alapító taggal, mintegy 1700 anyatehénnel, és nagyon szegényes anyagi alapokkal indultak. Részmunkaidővel sikerült csak alkalmazni Domokos doktort is. Az évek során a tagszám és az állatlétszám állandóan ingadozott, de az utóbbi két-három évben folyamatosan nő, mára száznál több tagot számlál, az anyatehenek száma hétezerre nőtt. Az egyesületi iroda Miskolcon működik három állandó alkalmazottal, akiknek fizetését kizárólag a tagdíjakból fedezik. A tagok nem mind rendelkeznek állatállománnyal, de a szimpatizánsok és támogatók felvételét is lehetővé tették. Pontos alapszabályzat szerint működnek, a három alkalmazott szakember állandó kapcsolatban áll a tagsággal, rendszeresen látogatják a tenyészeteket, szaktanácsadást nyújtanak, ők végzik az egyedi megjelöléseket (fülszámozást), az állatok küllemi bírálatát, vezetik a saját teljesítmény és az ivadékok utáni vizsgálatot, adatbázisban tárolják az állatok tenyésztési és termelési adatait.

A magyar Charolaise-tenyésztők már most készítik és szervezik a jövő év augusztus 15—25. között náluk megrendezendő Charolaise Világkongresszust, melynek szervezésére együtt pályáztak Szlovákiával és Csehországgal. Az első négy nap programjában magyar tenyészetek meglátogatása, a közgyűlés és szakmai konferencia szerepel. A magyar egyesületet szoros szálak fűzik a szlovák és cseh egyesületekhez, hiszen e két országba először Magyarországról importáltak tenyészüszőket. A kongresszusra Domokos doktor a háromszéki egyesületet is meghívta.

Francia kezdeményezésre a fajta nemzetközi megismertetésére és elterjedésére a fajtát tenyésztő országok már 1964-ben megalakították a Charolais Világszervezetet (Charolais International), amelynek jelenleg huszonhat ország a tagja. Annak ellenére, hogy a fajtát a különböző országok feltételeinek megfelelően nagyon különböző körülmények között, nagyszámú termelési rendszerben tenyésztik, a világegyesület legfontosabb célja, hogy összegyűjtsék és a lehetőségek szerint harmonizálják a munkamódszereket a tenyészállományok javítása érdekében, összegyűjtsék és terjesszék a különböző országok egyesületei által szerzett információkat és tapasztalatokat, eredményeket. A nemzetközi szövetség a tagegyesületek információs anyagainak cseréje által is segíti a fajta jobb megismerését az egész világon. A magyar egyesület védjegyet is hozott létre, címkén a Kiváló minőségű hús felirattal, hogy az egyesület tagjai által előállított jó minőségű marhahús versenyképességét javítsák. Olyan találkozókat is szerveznek, ahol a Charolaise-hús reklámozása érdekében francia mesterszakácsot hívnak meg, és ahol a budapesti nagy szálloda- és étterem-tulajdonosok a kóstoló vendégek. A védjegy meghatározott időre szóló használati jogát csak annak a tenyésztőnek az állatai és az a vágóhíd, valamint vendéglátó-ipari egység használhatja, aki vagy amely teljesíti az országos egyesület alapszabályzatában foglalt feltételeket.

A háromszéki egyesülettel való kapcsolat folytatásaként az ügyvezető igazgató felajánlotta, hogy bármikor kész magyarországi szakmai körutat, a telepek meglátogatását megszervezni az érdeklődők számára, sőt, ha van rá igény, szívesen eljön előadásokat tartani. Továbbá azt is elképzelhetőnek tartja, hogy segítségként a magyar egyesület felajánl egy tenyészbikát egy arra szakmailag és a tenyészet méreténél fogva megfelelő gazdának, amelyet aztán a helyi egyesület tagjai is használhatnak a keresztezésekre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 240
szavazógép
2007-09-11: Nemzet-nemzetiség - Kuti János:

Én leszek a hibás! (A múlt hét)

Napról napra újabb és újabb sikereket könyvelhetünk el. A legújabb siker mindkét fél számára: a nem siker. Most mindkét fél ünnepelhet. Mármint azt, hogy nem sikerült megállapodásra jutni a magyarok és magyarok között. Nem tehetnek róla. Mindenért más a hibás.
2007-09-11: Gazdakör - Incze Péter:

Növekvő feladatok

A napokban jelent meg a 641. számot viselő szakminiszteri rendelet, amely a fagyasztott tenyészanyag megvásárlását és szétosztását a megyei egyesületek hatáskörébe helyezi át.