Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírlugas

2007. szeptember 11., kedd, Gazdakör

A támogatást a vadaknak adja az állam

Vasárnap a zalánpataki falunapok keretében gazdatalálkozót is tartottak, amelynek egyik fő témája a székelyföldi mintagazdaságok kialakítása volt. Kasléder József polgármester számos szakembert meghívott, így jelen voltak a mezőgazdasági igazgatóság vezetői, szaktanácsadók, az állatorvosi hatóság igazgatója, istállótervező és -kivitelező cég szakemberei, a megyei egyesület vezetősége, politikusok.

Előadások hangzottak el az istállók átalakításának és bővítésének módozatairól, a minőségi tejnyerés szabályairól, az állami támogatásokról. Ez utóbbi vitát is kiváltott, hiszen a település gazdálkodói az elszaporodott vadak miatt mindjárt semmit sem tudnak megtermelni, egyik falubeli szerint ,,a támogatást a vadaknak adja az állam". Márton Árpád képviselő elmondta, az új vadászati törvény ugyan megjelent, de elfelejtették az alkalmazási szabályzatát kidolgozni. Erre remélhetőleg két hét alatt sor kerül, így az erdőtulajdonosok is részesülnek a vadásztársaságok jövedelméből, a vadállatok okozta károkat pedig kivizsgálják, és a környezetvédelmi minisztérium kártérítést fizet. Szerinte a tehéntartó gazdaságok jövője csak a falusi turizmussal egybekötve képzelhető el, a farmon megtermelt termékeket a vendégek fogyasztanák el. Elismerte, hogy Kovászna megye ilyen szempontból elmarad a szomszédos Hargita megyéhez képest. A jelen levő gazdák jónak látnák az egyesületi élet felélesztését is, hiszen már néhány éve jogilag bejegyzett egyesületet alakítottak. A megyei elnök szerint csak azt a néhány megfelelő személyt kellene megtalálni, aki hajlandó idejéből és energiájából feláldozni a közösség érdekében. Végezetül a szakemberek felhívták a gazdák figyelmét, hogy jövő év elejétől a mezőgazdaság és a turizmus területén számos pályázati lehetőség lesz, és jó lenne, ha minél többen kihasználnák ezek előnyeit.

Incze Péter

Kisállattenyésztők története

A kézdivásárhelyi Columba Kisállattenyésztő Egyesület tagságának anyagi támogatásával jelent meg a minap A kisállattenyésztés története Kézdiszéken a kezdetektől napjainkig című 32 oldalas füzet, amelyben Salamon Ferenc tanár, az egyesület titkára a felső-háromszéki kisállattenyésztés történetét írta meg. A kötet a maga nemében egyedülálló, hiszen eddig egyetlen magyar nyelvű tanulmány sem dolgozta fel egy kisállattenyésztő egyesület történetét. Az előszót Berde Béla tanár, az egyesület elnöke jegyzi. (Iochom)

Vidékfejlesztési program

A megyei vidékfejlesztési és kifizetési ügynökség szeptember 17.—október 25. között szervezi tájékoztatóit a 2007—2013-as időszakra vonatkozó Országos Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban. A gazdák és vállalkozók, illetve minden, a vidékfejlesztésre felhasználható uniós forrást igénybe vevő számára az ügynökség szakemberei a polgármesteri hivatalokban tartanak találkozókat.

Környezetbarát őszi mustra

A szeptember 29—30-án sorra kerülő sepsiszentgyörgyi Őszi mustrára a megyei biokultúra-egyesület standjára várják a környezetbarát termékeket előállító termelőket, akiknek ezúttal is ingyen biztosítják a bemutatkozást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 943
szavazógép
2007-09-11: Gazdakör - Incze Péter:

Növekvő feladatok

A napokban jelent meg a 641. számot viselő szakminiszteri rendelet, amely a fagyasztott tenyészanyag megvásárlását és szétosztását a megyei egyesületek hatáskörébe helyezi át.
2007-09-11: Magazin - x:

Ang Lee nyerte a fődíjat (Velencei Filmfesztivál)

Ang Lee tajvani származású rendező nyerte el a 64. Velencei Filmfesztivál fődíját a Lust, caution című erotikus thrillerrel — hirdette ki szombaton este a zsűri.