Belföldi hírek

2007. szeptember 12., szerda, Belföld

Ismételt államfői elszólás

Traian Băsescu a kórházból kijövet tett kijelentése miatt került ismét a diszkriminációs tanács figyelmébe, azt mondta ugyanis Mircea Ghemigian orvosra, hogy ,,végre látok egy jó örményt", amit aztán ,,kompetens örményre" változtatott hirtelen. Az államfőt májusban figyelmeztette a diszkriminációs tanács, amiért lecigányozott egy újságírónőt.

Romániai telefont is hívhatott a terrorista

A szeptember 11-i támadás egyik elkövetőjének operatív vezetője romániai számot is hívhatott, mert ilyen szám is szerepelt a listáján ― írja a La Liberation elektronikus változata, az FBI által 2001 novemberében elkészített beszámolót idézve. Mohammed Atta operatív vezetőjének listája kapcsán Ion Iliescu akkori államfő kijelentette, semmit nem tud az ügyről. Ugyanakkor Ioan Talpeş volt államelnöki tanácsadó azt mondta, hogy emlékezete szerint a Legfelsőbb Védelmi Tanács tudott erről, és bizonyos intézkedéseket is hoztak a hívott személy kilétének felfedezése érdekében. A La Liberation által idézett FBI-beszámoló nem szól a vizsgálat eredményeiről. A jelentés feltárja a szeptember 11-i terrorakció tizenkilenc résztvevőjének a támadás előtti tizennyolc hónap folyamán végzett tevékenységét.

Bejegyzik a polgári pártot

A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) vezetősége tegnap bejelentette, szeptember végén teszi le a törvényszékre a Magyar Polgári Párt bejegyeztetéséhez szükséges dokumentumokat. Szász Jenő, az MPSZ elnöke elmondta, a szövetség befejezte a támogató aláírások listáinak ellenőrzését, elkerülendő az esetleges félreértéseket, és szeptember végén benyújtják a törvényszékre a Magyar Polgári Párt bejegyeztetéséhez szükséges dokumentumokat. Az MPSZ helyi szervezetei júliusban befejezték a szövetség pártként való beíratásához szükséges támogató aláírások gyűjtését, és Szász Jenő elnök szerint tizennyolc megyéből és Bukarestből több mint 30 000 aláírás gyűlt össze.

Ki lesz a marosvásárhelyi polgármesterjelölt?

Benedek Imre, az RMDSZ Maros megyei Területi Képviselők Tanácsának elnöke tegnap sajtótájékoztatón bejelentette, a tanács úgy döntött, újraelemzi az RMDSZ által Marosvásárhelyen állítandó polgármesterjelölt személyét. Ezt az RMDSZ statútuma megengedi, Benedek szerint hasonlóképpen jártak el az EP-lista esetében is. Azzal okolta az újragondolást, hogy ,,megjelentek olyan vélemények, melyek szerint a jelenlegi jelöltnek, Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármesternek nincs nagy esélye a választásokon". Benedek kizárta annak a lehetőségét, hogy amennyiben az RMDSZ nem jelöli Borbély Lászlót, az függetlenként induljon a választáson.

Schengenre készülve

Tegnap lezárult a Románia schengeni övezethez való felkészültségét felülvizsgáló látogatás ― áll a belügyminisztérium közleményében. A belügyi és közigazgatási reform minisztériumának szakemberein kívül az akcióban részt vettek a Magánjellegű Információk Feldolgozását Felügyelő Orszá­gos Hatóság, az igazságügyi, illetve a külügyi tárca szakemberei is. Az uniós tagországok részéről olyan szakemberek vettek részt, mint Reijo Aarnio, a finnországi Magánjellegű Információk Feldolgozását Felügyelő Országos Hatóság elnöke és Wouter Van De Rijt, az Európai Unió Tanácsa főtitkárságának tagja. A belügyi tárca azért szervezte meg ezt az elővizsgálati látogatást, hogy a romániai hatóságok és intézmények könnyebben tudjanak majd alkalmazkodni a 2008 második felében kezdődő felülvizsgálati látogatásokhoz. A június 28-án benyújtott nyilatkozattal Románia jelezte, felkészült a vizsgálati látogatásokra, amelyek 2008 második felében kezdődnek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-12: Közélet - x:

Árvízveszély

A környezetvédelmi minisztérium tegnap délután huszonnyolc prefektusi hivatalnak küldte el a sárga jelzésű árvízriadót.
2007-09-12: Belföld - x:

Hírsaláta

NINCS HELY MÁRTON ÁRON SZOBRÁNAK KOLOZSVÁRON. Kilenc négyzetméteres terület bérbeadása szükséges ahhoz, hogy Kolozsváron fel tudják állítani Márton Áron püspök szobrát. Az alkotás azt követően került ismét a figyelem középpontjába, hogy a kolozsvári Avram Iancu-szobor esetleges eltávolítása körül kialakult vitába Gheorghe Funar a Márton Áronnak emléket állító szobrot is belekeverte.