Hírsaláta

2007. szeptember 12., szerda, Belföld
NINCS HELY MÁRTON ÁRON SZOBRÁNAK KOLOZSVÁRON. Kilenc négyzetméteres terület bérbeadása szükséges ahhoz, hogy Kolozsváron fel tudják állítani Márton Áron püspök szobrát. Az alkotás azt követően került ismét a figyelem középpontjába, hogy a kolozsvári Avram Iancu-szobor esetleges eltávolítása körül kialakult vitába Gheorghe Funar a Márton Áronnak emléket állító szobrot is belekeverte.

Emil Boc jelenlegi polgármesterhez intézett nyílt levelében a szekuritáté besúgójának nevezte a püspököt, aki szerinte a Székely Hadosztály hadnagyaként sok románellenes terrorcselekmény értelmi szerzője volt. A magyarországi Karcagon megöntött Márton Áron-szobor jelenleg egy Budapest melletti szoborkertben vár sorsára. Az egész alakos szobor a Szent Mihály-templom kertjében, az öntöttvas kerítés mögött, öt-hat méterrel a fenyőfák előtt kapna helyet. Márton Áront ebben a templomban szentelték püspökké 1939-ben, itt hangzott el emlékezetes szentbeszéde 1944. május 18-án, amikor a zsidók és keresztények deportálása ellen emelt szót, és másnap írásban is benyújtotta tiltakozását a Kolozs Megyei Főispáni Hivatalnál és a Kolozsvári Rendőrkapitányságon. 1949-ben börtönbe zárták, ahonnan 1955-ben, hat év múlva szabadult, majd tizenegy évre házi őrizetbe került. Márton Áron 1980-ban, 84 éves korában hunyt el. (Erdély Ma)

LESZ DIÁKHITEL. Adomniţei oktatási miniszter bejelentette, hogy egy olyan új intézményt akar létrehozni, amely kifejezetten az egyetemisták számára nyújtana kedvezményes hitelt tanulmányaik folytatásához. A felvett hitelt az egyetem befejezése és egy munkahely találása után kellene majd törleszteni. A miniszter javaslatát a diákok és tanárok szakszervezeteinek képviselői is elfogadták, így az hamarosan meg is alakulhat. A diákhitel összegét nemcsak a tandíjakra, hanem a megélhetés költségeire is lehet majd fordítani. A cél az, hogy segítsék azoknak a szegény diákoknak a tanulását, akik anyagi helyzetük miatt nem is jelentkeznek egyetemre, vagy akik nem kapnának ösztöndíjat egyébként. (Cotidianul)

A PESTISES SERTÉSEKET LELÖVIK, UGYE? Ötvenezer sertést lőttek le és égettek el a Smithfield Foods húsfeldolgozó romániai sertéstelepein ― jelentette a Mediafax hírügynökség. A Smithfield becslése szerint a pestisfertőzés négy-ötmillió dollárral csökkenti a vállalat adózatlan nyereségét. Az Egyesült Államok vezető húsipari vállalata harminchárom sertéstenyészettel rendelkezik Temes, Arad és Bihar megyében. A Smithfield Food Románia nyugati régiójának egyik legnagyobb sertéshús-feldolgozója. Csak a Temes megyei befektetései elérik a 800 millió eurót. A cég 2004-től van jelen a román piacon, amikor megvette Románia egykori legnagyobb sertéshúsipari vállalatát, a temesvári Comtimet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-12: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Ismételt államfői elszólás
Traian Băsescu a kórházból kijövet tett kijelentése miatt került ismét a diszkriminációs tanács figyelmébe, azt mondta ugyanis Mircea Ghemigian orvosra, hogy ,,végre látok egy jó örményt", amit aztán ,,kompetens örményre" változtatott hirtelen. Az államfőt májusban figyelmeztette a diszkriminációs tanács, amiért lecigányozott egy újságírónőt.
2007-09-12: Közélet - Szekeres Attila:

Csalókat kaptak el

A kézdivásárhelyi rendőrség gazdasági irodájának operatív csoportja múlt hétfőn tetten érte a helybeli K. C.-t, amint hamis iratok alapján 12 000 lej hitelt próbált felvenni egy bankfiókból. A nyomozás eredményeként négy, 25 év körüli fiatalember ügyében indult kivizsgálás hamisítás, hamis okirat tudatos felhasználása és csalás gyanújával. A kiszabható büntetés háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés.