Hat éve érte terrortámadás az Egyesült Államokat

2007. szeptember 12., szerda, Világfigyelő

Megemlékezéseket tartottak az Egyesült Államokban tegnap, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulóján.

New Yorkban — a korábbi évekhez hasonlóan — négyszer egy percre néma csönddel tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Michael Bloomberg polgármester szitáló esőben mondott beszédet a lerombolt Világkereskedelmi Központ helyszíne közelében, ahol idén is felolvasták az áldozatok neveit. Négy elcsöndesülés jelezte azokat a pillanatokat, amikor hat éve ennek a napnak reggelén az eltérített repülőgépek az ikertornyokba csapódtak, majd az épületek leomlottak. A megemlékezést idén először nem a katasztrófa helyszínén, a ground zero néven elhíresült területen, hanem egy közeli parkban tartották. A tornyok helyén ugyanis az új, Amerika függetlenné válásának évére utalva jelképesen 1776 láb magasra tervezett Szabadság-torony építése folyik.

Washingtonban George Bush elnök a first ladyvel az oldalán, továbbá mások mellett Dick Cheney alelnök és Condoleezza Rice külügyminiszter a Fehér Ház előtti gyepen emlékezett néma főhajtással a merényletek csaknem háromezer áldozatára. Bush nem mondott beszédet, a csöndet csak a közeli Reagan Nemzeti Repülőtér le- és felszálló repülőgépeinek hangja törte meg.

A merényletek óta idén először esik szeptember 11-e szintén keddi napra. Robert Gates védelmi miniszter az Arlingtoni Nemzeti Temetőben emlékezett a Pentagont ért támadás áldozataira. Ugyancsak megemlékezést tartottak a Pennsylvania állambeli Shanksville-ben, ahol a negyedik eltérített repülőgép lezuhant.

Az idei évfordulót részben beárnyékolja a 2008-as elnökválasztási kampány. Sokan támadják Rudy Giuliani akkori New York-i polgármestert azon az alapon, hogy erre a tragikus eseményre építi népszerűségét. A Republikánus Párt vezető elnökjelölt-aspiránsát, ,,Amerika polgármesterét" azért is bírálják, hogy gondatlan volt, nem kellő körültekintéssel reagált a katasztrófára; sok tűzoltónál, mentőmunkásnál alakult ki az óvintézkedések hiánya miatt súlyos légúti megbetegedés.

A merényletekben a tizenkilenc terroristával együtt összesen 2993 ember halt meg.

Európai főhajtás

Most első a biztonság, mert ez garantálja az élethez való jogot, amit korábban magától értetődőnek tekintettünk ― hangsúlyozta az Európai Bizottság illetékes alelnöke a hat évvel ezelőtti egyesült államokbeli merényletekről megemlékező tegnapi nyilatkozatában. Franco Frattini, az igazságügyért, szabadságjogokért és biztonsági kérdésekért felelős alelnök szerint az a szeptember 11. mindörökre megváltoztatta a biztonságról vallott elképzeléseket. Azóta folyamatos a terrorveszély, amit az is mutat, hogy a dán és a német hatóságok éppen a múlt héten fogtak el gyaníthatóan terrortámadásra készülő személyeket. Terry Davis, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára szintén nyilatkozatban emlékezett meg a terrortámadások évfordulójáról. Hangsúlyozta: a kormányoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük azért, hogy megvédjék a lakosságot a terrorveszélytől, de mindig a jogszerűség határain belül kell maradniuk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2007-09-12: Világfigyelő - x:

A szlovák politikusok szerint indokolatlan a magyar—szlovák megbékélési nyilatkozat

Jelenleg semmi sem indokolja a magyar—szlovák megbékélést célzó bonyolult szövegtervezet előterjesztését — jelentette ki tegnap Pavol Paska szlovák házelnök, miután Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke letette asztalára pártja parlamenti nyilatkozattervezetét.
2007-09-12: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

A terrorveszély ma sem kisebb
A nemzetközi terrorizmus veszélye állandó, a fenyegetettség ma sem kisebb, mint 2001-ben volt — jelentette ki az MTI-nek tegnap az esseni Terrorizmuskutató és Biztonságpolitikai Intézet helyettes vezetője. Kai Hirschmann szerint ez a fenyegetettség már a kilencvenes évek vége óta nemzetközivé vált, az elmúlt években csupán a terrorizmus koordinálása változott. Mégpedig oly módon, hogy ez a koordinálás egyre kevésbé kötődik régiókhoz, illetve személyekhez, hanem sokkal inkább virtuális módon, az internet segítségével történik. Ebből következően a terrorizmus veszélye nem kisebb és nem is nagyobb, mint 2001 szeptemberében volt — hangsúlyozta a neves német biztonságpolitikai szakértő.