Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Röviden

2007. szeptember 12., szerda, Világfigyelő

A terrorveszély ma sem kisebb

A nemzetközi terrorizmus veszélye állandó, a fenyegetettség ma sem kisebb, mint 2001-ben volt — jelentette ki az MTI-nek tegnap az esseni Terrorizmuskutató és Biztonságpolitikai Intézet helyettes vezetője. Kai Hirschmann szerint ez a fenyegetettség már a kilencvenes évek vége óta nemzetközivé vált, az elmúlt években csupán a terrorizmus koordinálása változott. Mégpedig oly módon, hogy ez a koordinálás egyre kevésbé kötődik régiókhoz, illetve személyekhez, hanem sokkal inkább virtuális módon, az internet segítségével történik. Ebből következően a terrorizmus veszélye nem kisebb és nem is nagyobb, mint 2001 szeptemberében volt — hangsúlyozta a neves német biztonságpolitikai szakértő.

Az amerikai közvélemény bukásnak tartja Irakot

Az amerikai közvélemény többsége bukásnak tartja az Egyesült Államok iraki szerepvállalását egy tegnap ismertetett felmérés szerint. A háború jövőjéről zajló vitával kapcsolatban az aznapi liberális lapok pedig őszintétlensége és katasztrofális politikája miatt támadják a Bush-kormányt. Az amerikaiak 59 százaléka, köztük sok republikánus elkötelezettségű szavazó úgy látja, hogy az iraki háború részleges vagy teljes kudarcként fog bevonulni a történelembe — számolt be a CNN az AP/Ipsos közvélemény-kutatásáról. A hírtelevízió kiemelte: a szondázás adatai ellentmondanak annak a ,,ragyogó képnek", amelyet David Petraeus tábornok festett helyzetjelentésében a csapaterősítési taktika sikereiről.

Tetszik Bagdadban a Petraeus-jelentés

A bagdadi kormány üdvözölte tegnap az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának régóta várt helyzetjelentését, amelyet David Petraeus tábornok előző nap terjesztett a washingtoni kongresszus elé. Az iraki vezetés egyúttal ígéretet tett arra, hogy rövidesen csökkenteni lehet az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők szerepét, harci műveleteit az országban. ,,Azzal számolunk, hogy már a közeljövőben kevésbé leszünk ráutalva a többnemzetiségű erők részvételére a közvetlen harci műveletekben" — mondta tegnapi sajtóértekezletén Muaffak ar-Rubai, a kormány nemzetbiztonsági tanácsadója az amerikai helyzetjelentésre adott hivatalos iraki reagálásként. Rubai kijelentette, hogy az iraki biztonsági erők minden tagját kiképezik a jövő év közepére.

Üzent Oszama bin Laden

Oszama bin Ladennek tulajdonított 47 perces videó jelent meg az interneten. Az al-Kaida vezérének üzenetét szeptember 11-ére, a New York és Washington elleni terrortámadások hatodik évfordulójára időzítették — írja a CNN internetes kiadása. A videó 14 perces bevezetőjében hallható hang — mely a CNN szerint bin Ladené — a 2001. szeptember 11-i eseményekről beszél: magasztalja az egyik, a World Trade Centerbe becsapódó repülőgépet elfoglaló terroristát, a szaúd-arábiai Waleed al-Sehrit. A CNN hírtelevízió szakértője szerint az al-Kaida-főnök videója nyilvánvalóan propagandacélt szolgál: bin Laden igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy személye és szervezete fontos szerepet játszik a nemzetközi politikában. Bin Ladenről ezelőtt legutóbb 2004 októberében jelent meg videó, ekkor újabb támadásokkal fenyegette az Egyesült Államokat az amerikai elnökválasztás estéjén. Az al-Kaida-vezetőtől származó legfrissebb hangfelvétel 2006 januárjából való, így a BBC tudósítója szerint egy új videofelvételnek fontos szerepe lenne abban is, hogy eloszlassa a bin Laden esetleges haláláról szóló pletykákat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2007-09-12: Világfigyelő - x:

Hat éve érte terrortámadás az Egyesült Államokat

Megemlékezéseket tartottak az Egyesült Államokban tegnap, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulóján.
2007-09-12: Nemzet-nemzetiség - Sylvester Lajos:

Eresztevény — eressz el, te vén! (Határhelyzetek)

A Háromszéki Magyarok Világtalálkozójának rendkívüli sikerét helyi és nagyvilági visszhangja jelzi, s az a jobbító szándékú ötletözön, amelyből — szándékosan túlozva — mindjárt pincetetőnyit lehetne összerakni. Nekem a rendezvény lényegét egyetlen szóba tömörítő s közben történelmi gyökereinkből sarjadó, ebből meredő ,,civil lustra" meghatározás (Zsigmond Eliz) tetszett.